OSD Ocak-Kasım dönemi Dış Ticaret verilerini açıkladı

OSD Ocak-Kasım dönemi Dış Ticaret verilerini açıkladı

UİB ve OAİB verilerine göre otomotiv sanayi ürünlerini içeren Ocak-Kasım 2013 döneminde toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artarak 19,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Kasım 2013 döneminde 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşen ana sanayi ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artış gösterdi. Aksam parça ihracatı ise yine aynı dönemlerde yüzde 10 oranında artarak 8,3 milyar dolar düzeyine yükseldi.

Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen midibüs, minibüs ihracatı yüzde 5 azalarak otomobil, kamyonet ve kamyon ihracatı yüzde 15, otobüs ihracatı ise yüzde 4 oranında artış sağladı.

TİM verilerine göre ise; Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği, 2013 yılının ilk 11 ayında gerçekleştirdiği 19,5 milyar dolarındaki ihracatı ile sektör sıralamasında birinciliği kazanırken, birliğin toplam ihracat içindeki payı ise yüzde 14,1 düzeyine ulaştığı belirtildi.

Ayrıca, Ocak-Kasım döneminde Türkiye ihracatının yüzde 0,3 azaldığı belirtildiği verilerde Otomotiv İhracatçıları Birliği’nin ihracatının yüzde 12,2 oranında arttığı da belirtildi.

Ocak-Ekim dönemi Dış Ticaret 283 milyon dolar fazla

TÜİK verilerine göre ise, 2013 yılının ilk 10 aylık dönemde ise 13 bin 558 milyon dolar olan ithalata karşılık 13 bin 841 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiş. Bu dönemdeki dış ticaret fazlası ise 283 milyon dolar düzeyinde olduğu belirtiliyor. Ocak-Ekim 2013 döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 1 azaldığı, ithalatının ise yüzde 8 oranında arttığı gözlemlendi. Dış ticaret açığında ise artış yüzde 19 oranında gerçekleşti.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.