Oteko Grup Petgaz’ı satın aldı

Oteko Grup Petgaz’ı satın aldı

Ham petrol, akaryakıt ve LPG bazında ürünlerin demiryolu taşımacılığı konusunda uzman olan Oteko Grup Rusya dışındaki ilk yatırımını Türkiye’ye yaptı.

Türkiye’deki faaliyetlerini tüplü satış, Otogaz ve toptan satışlar segmentinde sürdüren ve ülkemizin LPG sektöründeki en büyük 5 şirketinden biri olan Petgaz, 2013 yılında merkezi Rusya’da bulunan Oteko Grup’a satılmasıyla birlikte yeni bir döneme girdi.

İstanbul InterContinental Otel’de düzenlenen basın toplantısı Oteko Grup Başkanı Fernando Machinena ve Petgaz Genel Müdürü Cem Önce ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Karadeniz’deki Taman Terminali en büyük LPG İhraç tesisi konumunda

Petgaz’ın satın alınmasının Oteko Grup’un uluslararası arenada büyüme planları kapsamında gerçekleştirdiği ilk satın alma anlaşması olduğuna dikkat çeken Oteko Grup Başkanı Fernando Machinena, anlaşma kapsamındaki sözkonusu faaliyetlerin yıllık yaklaşık 400 bin tonluk Tüpgaz, Toptan ve Otogaz tedarikini içerdiğini belirterek, kendilerine devrolan Petgaz’ın yaklaşık 200 çalışanla birlikte Türkiye’nin en büyük depolama hacimli Dörtyol Terminali’nde, toplam 64.000 m3 hacminde 15 adet LPG stoklama küresine sahip olduğunu açıkladı.

Oteko Grup olarak ayda yaklaşık bir milyon tonluk ham petrol, fuel oil ve LPG ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Machinena, 2015’te ise yılda 20 milyon ton ham petrol, fuel oil ve LPG ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi ve Oteko Grup olarak Karadeniz’de inşasını tamamladıkları Taman Terminalinin Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki 28.800 m3’lük stoklama kapasitesiyle en büyük LPG ihracat tesisi konumunda olacağını ifade etti.

Gelişen ekonomisi, Ortadoğu, Asya ve Avrupa’ya açılan kapılarıyla Türkiye’de olmanın Oteko için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Machinena, “Türkiye ekonomisine güveniyoruz. Türkiye’de yatırım yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Türkiye, büyüme potansiyeli açısından Oteko Grup için her zaman çekici olmuştur. Türkiye’de Petgaz ile büyüyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’de birtakım yeni yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz” dedi.


LPG Sektöründeki iş hacmi 12 milyar dolar

Fernando Machinena’nın ardından konuşan ve Türkiye’de marka geçmişi 1990’ların başına dek uzanan ve LPG sektöründe uzun yılların tecrübesine sahip olan Petgaz’ın, Türkiye LPG pazarının en önemli aktörlerinden birisi olduğunu söyleyen Petgaz Genel Müdürü Cem Önce, Petgaz’ın 2013 yılında LPG tedariki konusunda bir dünya devi olan Oteko‘ya devrolmasıyla birlikte, bugüne kadar sürekli geliştirdikleri hizmet ve ikmal kalitesini daha da üst seviyeye taşımayı amaçladıklarını belirtti. Mevcut bayi ağlarının korunarak geliştirildiğini söyleyen Önce, LPG sektöründe her biri kendi alanında uzun yılların tecrübesine sahip olan yönetim kadrolarının büyük çoğunluğunun da Petgaz çatısı altında çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Türkiye LPG sektörünün ülke sathına yayılmış 200 dolum tesisi, yaklaşık 5 milyon ton yıllık dolum kapasitesi, 350 bin ton depolama kapasitesi, 50 milyonu aşkın LPG tüpü ve 12 bin dökme LPG kullanıcısına sahip olduğunu belirten Önce, sektörün iş hacminin 12 milyar ABD doları olduğunu ve bunun vergisel boyutunun 4 milyar ABD doları seviyesine ulaştığını açıkladı. Sektörde 150 bin kişiye istihdam sağlandığını bu anlamda yaklaşık 450 bin kişinin yaşamında etken bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Artan akaryakıt fiyatları ile araçlar LPG’ye dönüştürülüyor

Otogaz sisteminde artan mazot ve benzin fiyatlarına paralel olarak yılda 350 bin adet benzinli aracın LPG’li araca dönüştüğünü söyleyen Cem Önce, “Günümüzde Türkiye’deki LPG’li araç sayısı benzinli araç sayısını geçmiş durumdadır. Gelecekte çok sıradışı gelişmeler olmadığı takdirde Otogazdaki trendin istikrarlı olarak yükseleceğini söyleyebiliriz. Ülkemizde, tüketiciler açısından Otogaz’ın tercih edilmesi genel olarak çevreci kaygılarla değil, ekonomik nedenlerle yapılmaktadır. Ancak otogaz, aynı zamanda çevreci bir yakıttır. Otogaz’ın daha da yaygınlaşması, gittikçe artan çevre kirliliği için önemli bir katkı sağlamaktadır. Ülkemizde de bu konuların enerji ile ilgili her platformda gündeme getirilerek devlet tarafından LPG’ye destek sağlanması hedefleniyor” şeklinde konuştu. 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.