Otobüs A.Ş. ilerleyen teknolojiyle birlikte vizyonunu yeniliyor

Otobüs A.Ş. ilerleyen teknolojiyle birlikte vizyonunu yeniliyor

Körüklü otobüslerin avantajlarına değinen Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin “Şu an planlanmış bir çalışmamız yok ama yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Körüklüyü düşünebiliriz” dedi.

Toplu taşımada yaptığı yenilikler ve engelli taşımasına uygun son model otobüslerle İstanbul’da kentiçi toplu taşımada farklı bir vizyon yaratan Otobüs A.Ş. 12 metrelik otobüslerden sonra filosuna 18 metrelik körüklü otobüs almayı da düşünüyor.

Otobüs A.Ş. filosuna körüklü otobüs…

Filoya eklemeyi düşündükleri körüklü otobüsler için henüz sayı veremeyeceklerini söyleyen Şahin; ‘zaten yeni 110 CNG’li bir ihale yaptık, sonuçlanma aşamasında… Bu 2014 ve sonrasıyla alakalı bir plan… Bu yıl ile alakalı olarak ihalemizi yaptık. 2014’ün Şubat-Mart ayı gibi filoya eklenmesi düşünülebilir. Bizim şu anda körüklü filolarımızın olmasının altında yatan sebep ise özel işletmeciler marifetiyle bu işi yürütmemizden kaynaklanıyor. İşletmeciye körüklü otobüsü aldırttığımız zaman öğlen saatlerindeki mesainin bitiş saatine kadar ki sürelerdeki eksik yolcudan dolayı mağdur olabiliyor. Yani yolcuların az olduğu saatlerde dezavantaja dönüşebiliyor. Ondan dolayı biz sololarla bu işi yapıyoruz. Kamu kendi alanlarında körüklü alımını yapıyor. Özel sektör marifeti ile işimizi yaptığımız için, özel halk otobüslerinde olsun, Otobüs A.Ş.’nin otobüslerinde olsun körüklü otobüs bu nedenle olmuyor.”

2014’ün ilk aylarında 350 adede yakın bir ihale gerçekleştirebileceklerini ifade eden Şahin ihale tarihiyle ilgili olarak “İllaki 2014 yılı içinde kalması gerekmiyor. 2013’ün ekim sonu aralık başı gibi yapabileceğimiz gibi, yeni yılın ilk aylarında da yapabiliriz. Normalde bir 250-350’lik bir projemiz daha var” dedi.


Otobüs A.Ş. filosuna elektrikli araçlar da eklenebilir

Geçmiş dönemdeki ihalelerde olduğu gibi Otobüs A.Ş. bünyesinde çalışacak araçların dizel ya da CNG’li olup olmayacağına ihaleyi kazanan işletmecilerin karar vereceğinin altını çizen Abdullah Yasir Şahin, işletmecilerin de ileriye dönük tasarrufları açısından CNG’yi tercih ettiklerini belirtti ve “Bizim kendi alanımız olmadığı için biz o seçimi işletmeciye bırakıyoruz. En son yaptığımız 110 CNG’li aracı kendimiz yaptık. İşletmecimizin tercihidir. Ama gözüken o ki bu dakikadan sonra işletmecilerimizin dizelden ziyade CNG’ye rağbet ettiklerini zaten görüyoruz. Filomuzda da yavaş yavaş sayıları artıyor. Türkiye’de toplu taşımacılıkta zaten şu an CNG’den yana… Buna ancak bundan sonra elektrikli araçlar da eklenebilir” diyerek elektrikli araçlarında, Otobüs A.Ş. filosunda yerini alabileceğinin sinyalini verdi ve CNG istasyonlarla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını da sözlerine ekledi.

“Metropollerde körüklü otobüs avantaj”

Büyüyen kentler için körüklü otobüslerin yolcu alma kapasitesi ile 9 metre ya da 12 metrelik otobüslerin alacağı yolcu sayısının ve İstanbul gibi büyük bir şehrin trafiğine de bakıldığında körüklü otobüsleri daha büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı. Şahin konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İki ayrı otobüsün trafikte dolaşıyor olmasıyla, birleştirilmiş bir otobüsün durağa girişini ve trafikteki seyrini düşündüğümüzde körüklü otobüsün farklı avantajları var. Metrobüs içinde bu böyledir; mümkün olduğu kadar 3 tane soloyu birleştirip sözgelimi 30 metrelik bir metrobüs üretirseniz, bir araç gider ve gelir. Yolcuyu birden alır ve boşaltır. Ama üç tane ayrı solo gelecek yanaşacak. Üç tane ayrı solo alacak ve üç ayrı solo kalkacak. İkisinin arasında bile zaman kaybı vardır. Trafik açısından yoğun saatler göz önüne alındığında körüklü otobüslerin avantajı budur. Körüklü otobüs trafiğin hem yoğunluğunu azaltmış oluyor, hem de duraklarda biriken yolcuların birden taşıması ve birden boşaltılması avantajı sağlıyor.”

Oya KAYA 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum