Otobüs Kaptanlığı Bölümü 2. mezunlarını verdi

Otobüs Kaptanlığı Bölümü 2. mezunlarını verdi

Temsa Global ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile temellerini atlan Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü ikinci mezunlarını verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü’nden mezun olan 17 öğrenci törenle apolet takılıp, sektöre uğurlandı. TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, tören sonrası İstanbul’da ikamet eden öğrencilere Ulusoy Turizm bünyesinde istihdam sözü verdi.


Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü öğrencilerini mezuniyet töreninde sektör temsilcileri yalnız bırakmadı. Afyon Kocatepe Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve Sultandağı MYO Müdürü Dr. Kemal Karayormuk’un ev sahipliğini yaptığı mezuniyet törenine; MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Emniyet Müdür Yardımcısı Abdürrezzak Avcı, Afyonkarahisar Trafik Tescil Şube Müdürü Halil Durgun, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Avcar, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, TŞOF Trafik Eğitim Müdürü Nizamettin Ateş, AFTAŞ Yönetim Kurumu Başkanı Kadir Altınkaya, AFTAŞ İşletme Müdürü Osman Altunay, TOHÖB Genel Sekreteri Onur Orhon, TOF Genel Sekreteri Nusret Ertürk, TOF Genel Müdürü İsmail Aktaş, İSTAB Başkanı Hakan Orduhan, 22. dönem Milletvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ulaşım Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, Ekrem Özcan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Muammer Kantarcı, Metro Turizm Genel Müdür Yardımcısı Uğur Emektar, Metro Turizm İletişim ve Pazarlama Müdürü Fatih Gülpınar ile öğrenciler katıldı. Törende otomotiv sektöründen ise Otokar Pazarlama Müdür Yardımcısı Ersin Akdere, Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Müdürü Murat Batumlu, Temsa Global Pazarlama Yöneticisi Feridun Tanır, Isuzu Satış Müdürü Efe Yazıcı, TCV Genel Müdürü Timuçin Bayraktar ve Has Otomotiv Yönetim Kurulu üyesi Latif Karaali katıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü, birçok başarılı projeye imza atan Ekrem Özcan’ı Üniversite Sektör Danışmanı olarak atadı.


İETT de staj imkanı sağlayacak
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın öğrencilere, “Siyasilerle birlikte sektör temsilcileri ve otomotiv üretim sektörünün yöneticileri burada. Sevgili öğrenciler buradaki katılımcılardan talep ve önerileriniz nedir?” diye sormasının ardından Zeynel Gönen, “2. dönem mezunları olarak bizler simülatör cihazı eksikliğini yaşadık. Bizden sonra gelecek arkadaşlarımız bu eksikliği yaşasın diye ben okulumuza simülatör cihazı talep ediyorum” dedi. Recep Kaya ise “Kentiçi toplu taşımacılıkta İETT önemli bir yere sahip ancak bu kurum bizi tanımıyor. Ben arkadaşlarım adına İETT’nin bizlere gerekli desteği sağlamasını ve staj imkanı vermesini talep ediyorum” dedi. Öğrencilerin talepleri karşısında otomotiv yetkilileri okula gerekli desteği vereceklerini açıklarken, İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci de “Öğrencilerimiz endişe etmesinler. 1879 yılından beri kent içi toplu taşımacılığın içerisindeyiz. Belli dönemlerde 300 ila 800 arasında öğrenci arkadaşlarımıza staj imkanı tanıyoruz. Bundan böyle otobüs kaptanlığı bölümündeki öğrencilerimize de bu imkanı tanıyacağız” cevabını verdi. Törenin açılış konuşmasını yapan Sultandağı MYO Müdürü Dr. Kemal Karayormuk, 2’nci dönem mezunlarını vermenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Otobüs kaptanlığının önemine değinen Dr. Karayormuk, “Malımızı, canımızı bu insanlara emanet ediyoruz. Hizmet sektöründe insan faktörü çok önemlidir. Bizler sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli personeli yetiştiriyoruz. Bir heyecan ile başlayan bölümümüze bugün federasyonlarımız ve otobüs üreticilerimiz önemli derecede katkı sağladılar. Okulum adına kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. “Tek eksikliğimiz eğitimli personeldi, gideriliyor”
Topluma katkıda bulunmak ve sektörün gelişimini sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını dile getiren Üniversite Sektör Danışmanı Ekrem Özcan, Temmuz 2009’da otobüs kaptanlığı protokolünün imzalanarak bölümün açıldığını hatırlattı. Kaptanlar Kulübü Koordinatörlüğü’nü yürüttüğü dönemde öğrencilerin sektörle olan diyaloglarını geliştirmek adına dünyanın sayılı üniversitelerinde uygulanan öğrenci koçluğu modelini Sultandağı Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümüne uyarladıklarını dile getiren Özcan, tecrübeli otobüs kaptanlarının, okullu genç kaptanlara sektörü ve otobüsün teknik donanımlarını daha iyi tanımalarına yardımcı olduğunu kaydetti. Türkiye’deki otobüs işletmeciliğinin dünyada örnek olduğunu dile getiren Ekrem Özcan, 2011 yılında Avrupa’da meydana gelen yanardağ patlamasının ardından Türkiye’den otobüs kiralandığını hatırlattı. Ekrem Özcan, “Otobüslerimiz dünyaya örnek. Ulaşım özgürlüğünü bu sektör bize sağlıyor. Tek eksik eğitimli personeldi, açılan bölümlerle onunda önüne geçilmeye çalışılıyor” dedi. “Eğitimli personel eksikliği yıllarca yaşandı”
“Canımızı, fabrika değerindeki otobüslerimizi ve firmamızın markasını kaptanlarımıza emanet ediyoruz” diyen Ekrem Özcan, sektörü bugünlere alaylı personelin getirdiğini ancak eğitimli personel eksikliğinin de yıllarca yaşandığını ifade etti. “Bakın Devlet bu sektör için eğitimli personel adına görevini yerine getirmiştir. YÖK izin vermiştir, otobüs kaptığı adı altında 3 tane bölüm var” diyen Ekrem Özcan, Devlet Personel Daire Başkanlığı’nın da ‘KPSS sonuçlarında eğer otobüs kaptanı alacaksan şu bölümlerden almanı tavsiye ediyoruz’ diye madde çıkardığını hatırlattı. Bu konuda sektör olarak artık bir şeyler yapmanın zamanı geldiğinin altını çizen Ekrem Özcan şöyle konuştu: “Federasyonlar ve üretici firmalara görev düşüyor. Bakın okulun bize ihtiyacı yok. Bizim okula ihtiyacımız var. Kemal Hoca destek görmediği zaman 2012-2013 alımlarını yapmayabilir. Bölüm kapanır gider. Biz sektör adına yine arayışlar içerisine gireriz. Elimizde sektör için değerli bir bölüm var. Eğer bunu korumazsak biz yine alaylı personele devam ederiz. Altına elektrikli yada otomatik şanzımanlı 700 bin TL fabrika değerindeki dünyanın en iyi otobüsünü veririz ama kaptanınız yine eski usul kaptan olarak devam eder. Sonra yine eğitimli personel ihtiyacımız var. Bir şeyler yapmalıyız diye feryat ederiz. Bugün işte o bir şeyler yapma dönemidir. Topu taca atamıyoruz artık devlet bu bölümü açarak gerekeni yapmıştır. Şuanda federasyonlarda ve üretici firmalardadır top. Bizim artık bu bölüme neler yapacağımızı konuşmamız gerekiyor. Federasyonların ve üretici firmaların artık bu okulla protokol imzalaması gerekiyor.” “Bu mezunlar otobüsün içinde istihdam edilmeli”
Karayolu Yolcu Taşıma Kanunu’na göre otobüs kullanma yaşının 26 olduğunu, ancak okuldan mezun olan genç kaptanların yaş ortalamasının 21 olduğunu ifade eden Ekrem Özcan, “Sektörde kalite çıtasını biraz daha yükseltmek istiyorsak federasyon başkanları ve firma sahiplerimiz genç kaptanlara elini uzatmalıdır. Firma sahiplerimiz; ‘23 yaşındaki öğrenciye ben nasıl otobüs emanet edeceğim’ diyebilir. Haklıdır. Ama kariyer ve gelişim planını yaparken de bunu planlamak zorundalar. Artık yedek kaptan mı olur, muavin mi olur, yada başka şekilde mi çalıştırılır ona firma sahipleri karar vermeli ve okullu genç kaptanlarımıza o otobüsün içinde istihdamı sağlamalıdır. Teknik konularda ise üretici firmalar üzerine düşeni yapmalıdır. Fabrika turları, teknik bilgilerin aktarımı, seminer v.s Bunu yapmamız gerekiyor. Meslek yüksek okulu iş bulma yeri. Otobüs kaptanlığı öğrencilerine bu imkanları sağlayamazsan iki sene sonra bu bölüm kapatılacak. Katıldığında da tekrar bir beş sene daha uğraşıyor olacağız tekrar açmak için. İnşallah gelecek senede şu federasyon şu kadar iş imkânı vermiştir, bu destekler öğrencilerimize sağlanmıştır diye onun sunumunu yapacağız. En güçlü halkamız eğitimli personelimiz olmalıdır” diye konuştu.


“Teknolojik gelişmelerle birlikte eğitimli kaptanlara da ihtiyaç var”
Türkiye’nin her alanda hızla geliştiğinin altını çizen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, bu gelişmeye paralel olarak eğitimli personel sayısının da arttığını dile getirdi. Babadan kalma mesleği icra ettiğini açıklayan Mehmet Erdoğan, bundan 20 yıl önce kendisine birinin gelip üniversite mezunu kaptanlardan bahsetse gülüp geçeceğini, bugün ise bunun hayal değil gerçek olduğunu söyledi. Mehmet Erdoğan, “Bugün burada 17 genç kaptanım diplomalarını alıyor ve gözlerimizin içine bakarak otobüslerinizi ne zaman bize teslim edeceksiniz, biz ne zaman direksiyon başına geçeceğiz diye soruyorlar. Yolcularımıza teknolojinin her nimetinin kullanıldığı son model otobüslerimizle hizmet verme gayretindeyiz. Teknolojik gelişmelerin beraberinde eğitimli kaptanlara ihtiyacın arttığını da görüyoruz. Yani artık 20 sene öncesinde üniversiteli şoför olur mu dendiği dönemlerde değiliz. Dünyada örnek olacak Türkiye’deki otobüsçülüğün günden güne geliştiğini, kaptan şoförün kriterlerinin değiştiğini açık açık söylemek zorundayım” dedi. “Eğitimli kaptanlar sektörün kalitesini arttıracak”
Alaylı çalışanların yoğunlukta olduğu bu sektörde okullu çalışanları da dört gözle beklediklerini aktaran Mehmet Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu anlamda sektörümüze yeni adım atacak genç kaptanlarımızın, sektörümüzün kalite çıtasını biraz daha yükselteceğine inanıyorum. Burada önemli olan nokta genç kaptanlarımızın otobüste direksiyona geçme yaşının 26 olmasıdır. Oysa genç kaptanlarımız okullarından ortalama 20-21 yaşlarında mezun oluyorlar. Aradaki 5-6 yaşlık farkı firmalarımız işin mutfak kısmında tüm detayları öğreterek geçirebilirler. Ayrıca kentiçi toplu taşımacılık sektöründe de eğitimli kaptanlara ihtiyaç duyulduğunu unutmamak lazım. Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler ve servis taşımacılık sektörü bu genç arkadaşlarımızı değerlendirebilirler. Sizler diplomayı aldıktan sonra 5-6 yıl bekleseniz de sektörün sizlere ihtiyacı olduğunu unutmayın.”


“Öncelik eğitimli kaptanlara verilecek”
Otobüs kaptanlığı bölümünde okuyan öğrencilerin birçok konuda bilgi sahibi olduğunu dile getiren TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, teorik bilginin yanında uygulamalı eğitim içinde sektör mensuplarına büyük görev düştüğünü söyledi. TOF olarak kendilerinin genç kaptanların yanında olduğunu açıklayan Mustafa Yıldırım, işe alımlarda da önceliğin eğitimli personele verileceğini kaydetti. Karayolu taşımacılık sektörünün hep göz ardı edildiğini dile getiren Mustafa Yıldırım, sektördeki atıl kapasiteye de dikkat çekti. Son 10 yılda ulaştırma politikalarında devrim yapıldığını aktaran Mustafa Yıldım, “Hükümetin politikalarından en çok zarar gören sektörün temsilcisi olarak söylüyorum; Hükümetimiz, havayolu, demiryolu, denizyolu politikalarını desteklemiş, karayolunun önüne engeller koymuştur. Koymaya da devam ediyor. Taşıma olanakları arasında denge konulması herkesin arzusudur” dedi. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde ise TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, Metro Turizm Genel Müdür Yardımcısı Uğur Emektar ve Has Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Latif Karaali; karayolu yolcu taşımacılığının yarını konularında öğrencilere değerli bilgiler verdi. Panelin ardından ise apolet takma törenine geçildi. Kendilerine apolet takan katılımcılara öğrenciler plaket takdim etti. www.tasimacilar.com 18.06.2012/16:37