Otobüs seyahati şimdi çok daha sessiz

Otobüs seyahati şimdi çok daha sessiz

Otokar, araçların motor bölmesinde ses emici olarak BASF’ın ürettiği Basotect köpüğünü kullanmaya başladı.

Otokar, çeşitli akustik parçaları tasarlamak ve üretmek üzere, Recticel’in İstanbul’daki dönüştürme tesisi Teknofoam ile işbirliğine girdi. Motor bölgesinde ses emici olarak kullanmak üzere BASF’nin ürettiği hafif melamin reçinesi köpüğü Basotect G’yi seçen Teknofoam, tüm frekans aralıklarında iyi bir ses yalıtımı elde edebilmek için, Basotect’i özel olarak tasarlanmış olan bir poliüretan filmle kaplıyor. Bu film ve ek olarak kullanılan nonwoven (dokumasız) kumaş katman köpüğü, suya ve yağa karşı koruma da sağlıyor.

Motor sesini emen bir sistem

Otokar, şehir içi ve şehirlerarası ulaşıma yönelik otobüsler ürettiği gibi, yolcu bölmesindeki sessizliğin son derece önemli olduğu turizme ve uzun mesafeli seyahate yönelik konforlu otobüsler de üretiyor.

Otokar’ın Teknofoam ile yaptığı iş birliği sonucunda motordan gelen sesi azaltmaya yönelik kullandığı Basotect köpüğünün temel malzemesi alev geciktirici ve aşındırı özelliğe sahip. 240 derecelik sıcaklığa kadar özelliğini koruyabilen köpük sesi emerek iyi bir yalıtım sağlıyor.

Otomobillerde, tramvaylarda, trenlerde ve uçaklarda daha sessiz seyahat koşulları yaratan BASF’ın ürettiği Basotect köpüğünün avantajlarını anlatan Otokar Satın Alma Müdürü Zafer Doğruyol konuyla ilgil olarak şu açıklamaları yaptı: “Teknofoam’ın kullanmakta olduğu Basotect bazlı çözüm, geçtiğimiz yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan yalıtım malzemesi olan camyününden veya taşyününden daha hafif bir malzeme. Bu, hafiflik, yakıt tüketiminde ve CO2 emisyonlarında azalma sağlıyor. Ek olarak Basotect®, gürültü yalıtımı ve yangın güvenliği konusunda tüm Avrupa standartlarını karşılıyor. Otobüslerimizi ihraç etmemiz nedeniyle bu özellik Otokar için son derece önem taşıyor.”

“Basotect’i 2D veya 3D olarak yapılandırabiliyoruz”

Akustik ve ısı direncine yönelik spesifik gereksinimlere ek olarak, çeşitli parçaların motorun, soğutma sisteminin ve egzoz sisteminin konumuna göre tasarlanması ve şekillendirilmesi gerekiyor.

Teknofoam Genel Müdür Yardımcısı Murat Hapçı da ürüne ilişkin olarak “Bilgisayar kontrollü kesme, biçme ve frezeleme tekniklerimizi kullanarak, Basotect’i tam boyutla ve 2D veya 3D olarak yapılandırabiliyoruz. CAD çizimlerine göre doğru ön kesme parçaları sağlayarak Otokar’ın kurulum süresini azaltmaya da yardımcı olduk”dedi. www.tasimacilar.com 30.11.2013 / 13:24

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.