Otobüs şirketleri zor durumda

Otobüs şirketleri zor durumda

2001 yılından beri yolcu taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren Cemtrans Mardin Seyahat, Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Alpar ve Ankara Bölge Müdürü Zeyni Birgül sektörü ve Cemtrans’ı değerlendirdi.

2012 yılının çok zor bir yıl olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Alpar, giderlerin büyük bir kısmını akaryakıtın oluşturduğunu, ancak otobüs firmalarına herhangi bir ÖTV veya KDV indirimi sağlanmadığı için hava ve deniz yolu taşıtları ile rekabet edemediklerini söyleyerek otobüs şirketlerinin şuanda çok zor durumda olduğunu belirtti.

Yükselen fiyatlara paralel yolcu oranının artmadığını aksine taşınan yolcuların bilet fiyatlarının son 4-5 yıldır hemen hemen aynı kaldığını ifade eden Alpar, “Akaryakıt fiyatları, kullandığımız lastikler her şey zamlanıyor ancak bizim bilet fiyatlarımız değişmiyor” ifadelerini kullandı.

Yolcu oranının yaz ve kış aylarında farklılık gösterdiğini, özellikle kış aylarında taşınan yolcu oranında büyük düşüşler yaşandığını belirten Alpar, Güney Doğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren otobüs firmalarının yolcu oranı azlığı nedeniyle para kazanamadıklarını ancak sırf baba mesleği olduğu için bu işe devam ettiklerini söyledi.

Havayolu taşıması otobüsçüyü mahvetti

Hava yolu taşımasının otobüsçü esnafını mahvettiğini, ortada haksız bir rekabet olduğunu ve uçaklara tanınan ÖTV indiriminin otobüsçüyü zorladığını ifade eden Ankara Bölge Müdürü Zeyni Birgül, “Otobüsçülere böyle bir avantaj tanınmıyor. Hâlbuki bugün Türkiye’nin yüzde 70 taşımacılığını otobüsçüler yapıyor. Ama maalesef otobüs firmaları üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Doluluk oranının yüzde 90’ları bulması gerekiyor ki, 3-5 kuruş kazanabilelim. Onun içindir ki otobüs şirketleri şu an çok zor durumda” şeklinde konuştu.

Kış boyunca birçok firmanın, yolcu olmaması nedeniyle seferlerini iptal ettiğini belirten Birgül, “Yolcunun az olması nedeniyle 3-4 firma birleşip bir araç kaldırıyor. Çünkü her firmada 5-6 yolcu oluyor. Tüm yolcuları aynı araca topluyorlar” diyerek özellikle kış aylarında yolcu sayısı az olan firmaların ayakta durabilmek adına nasıl bir çözüm getirdiğini anlattı.

Servis kullanımı konusuna da değinen Cemtrans Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Alpar, birkaç ay öncesine kadar “Ortak Servis Uygulaması”nı kullandıklarını ancak yolcuların taşımak istedikleri aşırı yük, personel giderleri ve karşılanamayan maliyetlerden dolayı yolcu servislerinin tamamen kaldırıldığını belirtti.

E-bilet için yeterli altyapı yok

E-bilet uygulaması konusunda sektörün büyük firmaları öncülük etmeye hazır olduklarını dile getirmişlerdi. Orta ölçekli ve küçük firmaların e-bilet uygulamasına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Birgül, henüz tüm firmaların e-bilet uygulamasına geçmeye hazır olmadığını, özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde böyle bir olanağın henüz sağlanamayacağını ve yeterli alt yapı ile bilgi birikiminin olmadığını ifade etti. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.