Otobüsçüler, Kamyoncular kadar yetkili servise sadık değil

Otobüsçüler, Kamyoncular kadar yetkili servise sadık değil

Yetkili servislerin "pahalı" olduğu algısı halen devam ediyor. Firmalar araç sahiplerinin garanti bittiği andan itibaren yetkili servisleri tercih etmemesinden şikayet ederken, araç kullanıcıları ise servislerin pahalı olduğundan şikayet ediyor.

Garanti kapsamı sonrasında da müşterilerinin yanında olmayı hedefleyen Mercedes yetkilileri ile "yetkili servislere sadakat" konusunu konuştuk.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, araçlarda meydana gelen arızaların yetkili olmayan kimseler tarafından yapılmaya çalışılmasının araçlara daha fazla zarar verdiğini belirtirken, Mercedes-Benz Türk A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün Yetkili Servis kullanım oranının artırılması için müşterilerin taleplerine ve yetkili servisleri neden kullanmadıklarına yönelik araştırmaların yapıldığını belirtti. Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araç Paz. ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz ise 2012 yılında, servise gelmeyen 400 müşteriyi geri kazandıklarını belirtti.

"Arızalar artık herkesin yapacağı iş değil"

10-15 yıl öncesine kadar "Şoförüm" diyen herkesin bozulan aracını tamir etmeye çalıştığını, ancak gelişen teknoloji ile birlikte bu anlayışında tarihe karıştığını ifade eden Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, özellikle Euro 4 ve 5 normlarında ki motorların kullanılmaya başlaması ile birlikte araçların kompleks hale geldiğini belirterek, "Araçlarda elektronik donanım çok yüksek dolayısıyla bakımlarının mutlaka iyi ellerde yapılması lazım. Yaşanan arızalar artık motor kapağını açan herkesin yapacağı iş olmaktan çıktı. Bunu yapanlar da araca zarar veriyorlar" şeklinde konuştu.

Telligent Bakım Sistemi ile periyodik bakım tarihe karıştı

Servis sadakatini geliştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Özbayır kurumsal kamyon filolarının yetkili servislere sadık olduğunu ancak bireysel kamyoncuların henüz istenen seviyede yetkili servisleri kullanmadığını vurguladı. Kamyon kullanıcılarının periyodik bakım yaptırma oranının da git gide arttığını belirten Özbayır lastik kontrolünden motor yağı durumuna kadar tüm günlük çalışmaların, rahatça sürücü mahallinden halledilebileceği Telligent bakım sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti.


Telligent Bakım Sistemi ile artık periyodik bakım diye bir şey olmadığını ifade eden Özbayır her aracın kullanım şartlarına göre bakım aralıklarının değiştiğinin altını çizerek, "Bazı araçlar daha kötü şartlarda kullanılabilir. Mazot kalitesi, sülfür, toz oranı vs bunlar daha erken bakıma gelmeyi gerektiriyor. Ama aracına iyi bakan birisi çok daha uzun aralıklarla servislere geliyor" şeklinde konuştu.

Yerinde bakım inşaat sektörü için önemli

Gezici servisler ile yerinde bakım hizmetinin giderek önem kazandığını belirten Özbayır yerinde bakım hizmetinin özellikle inşaat ve madencilik sektöründe önemli olduğunu vurguladı.

İş makinelerinin servise her gelişinin işin durması anlamına geldiğinin altını çizen Özbayır "İş makineleri ile birlikte şantiyelerde çalışan araçların uzun süre servislere gelip gitmesi çok zor. Onun için gezici servisler ve yerinde bakım gittikçe önem kazanıyor ve bizde bunun gereğini yapıyoruz" ifadesinde bulundu.

Mercedes'in yeni uygulamaya koyduğu "Birleşik Teklif" uygulaması ile satışı yapılan araçların iki yıl boyunca Mercedes servislerinde bakımlarının yapıldığını belirten Özbayır dolayısıyla bu firmalara yerinde bakım yapmaya gerek olmadığını belirtti. Mercedes-Benz Türk A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün ise birleşik teklif ile araç alan firmaların haricinde diğer büyük firmalar ile de bakım anlaşmaları yaptıklarını belirtti. Türkiye'nin her yerine giderek bakım anlaşmaları yaptıklarını belirten Sülün, araçlar "Türkiye'nin neresine giderse gitsin bakımlarını yapıyoruz" dedi.

Firmalar işi tamamen Mercedes'e devrediyor

Bir kısım şirketlerin kendi bünyelerinde bakım servisleri olduğunu ancak birçoğunun bu bakım servislerini kapatarak, işi tamamen Mercedes'e devrettiğini belirten Bahadır Özbayır, "Kademeyi de bırakın biz hem gezici servisimizle hem de zaten yaygın olan servis ağımızla bütün bu işi üstümüze alalım" teklifinde bulunduklarını belirtti.

Süer Sülün'de yetkili servislere sadakatin yeterli olmadığını belirtti. Yetkili Servis kullanım oranının artırılması için müşterilerin taleplerine ve yetkili servisleri neden kullanmadıklarına yönelik araştırmaların yapıldığını belirten Sülün, "Bu çalışmalar kapsamında seçilen belirli pilot bölgelerde ki servislerimiz açık tutmaya başladık. Uzatılmış vardiyalar yapıyoruz. Dolayısıyla yetkili servis kullanımı istediğimiz seviyede değil ama getirmeye uğraşıyoruz" ifadesinde bulundu.


Otobüsçü garanti bitince servise uğramıyor

Yetkili Servis kullanım oranının otobüs kullanıcıları için daha kötü durumda olduğunu belirten Sülün, otobüslerin garantilerinin biter bitmez bir daha yetkili servise gelmediklerini ifade etti.

Otobüslerin taşıdığı kişi sayısının çokluğu nedeniyle bakımlarının yapılmamasının yaratacağı tehlikelere dikkat çeken Sülün, kurumsal ve bireysel otobüs kullanıcıları arasında servise sadakat bakımından fark olduğunun altını çizdi. Kurumsal otobüs firmalarının yetkili servislere daha sadık olduğunu söyleyen Sülün, bireysel otobüs kullanıcılarının ise yaşadıkları rekabet şartları ve para kazanamamalarının yetkili servis kullanmama da etkili olduğunu belirtti.

"Geldikçe Kazan" kampanyası 400 müşteri kazandırdı

Araç sahiplerinin garanti süresi boyunca yetkili servislerle barışık olduğunu belirten Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araç Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz ise 2012 yılında, garanti bitiminden sonra hiç servise gelmemiş 700 müşterinin hedeflendiği "Geldikçe Kazan" kampanyası düzenlediklerini ve bu kampanya sayesinde 400 müşteriyi kazandıklarını belirtti.


Mercedes küçük otobüs segmentinde yer almayacak

Türkiye'nin birçok ilinde küçük otobüsler (7-9 metre) toplu taşıma alanında kullanılıyor. Isuzu, Otokar ve Temsa'nın yer aldığı küçük otobüs segmenti son zamanlarda toplu taşıma da yarışır durumda. Mercedes'in bu segmentte yer almamasının nedenini sorduğumuz Sülün, sorumuzu şöyle yanıtladı; "Biz bu konuda çok araştırma yaptık. Kalite ve fiyat arasındaki oranı tutturamıyoruz. Bize çok fizıbıl gelmiyor. Dolayısıyla orada kesin pozisyonumuz belli. Biz o segmentte olmayacağız" 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.