Otokar 2014 yılı değerlendirmesini yaptı

Otokar 2014 yılı değerlendirmesini yaptı

Otokar 2014 yılında da Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası oldu ve bu başarısını 5’inci yıl aralıksız gerçekleştirdi. 2014 yılında Otokar toplam 4 bin 266 adet ticari araç üretimi gerçekleştirdi.

Otokar, 14 Ocak 2015, Çarşamba günü yaptığı yıl değerlendirme toplantısında 2014 yılında da Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olduğunu açıkladı. Toplantıya Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, İç Pazar Satış Müdürü Murat Tokatlı ve Pazarlama Müdürü Tarkan Burak katıldı. 2014 yılında toplam 4 bin 266 adet ticari araç üretimi gerçekleştiren Otokar, 2 bin 451 otobüs ve 1,412 adet treyler satışı gerçekleştirdi. İlk 9 ayda 2.9 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştiren kuruluş, geçtiğimiz yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca otomotivde En Başarılı Ar-Ge Merkezi Ödülü’ne layık görüldü.

2014 yılı sektör değerlendirmesi yapan Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “2013 yılı belediye ve halk otobüsleri alanındaki yüksek talep, 2014’teki yerel seçimler sonrasında azaldı ve halk otobüsü pazarında nispeten durgun bir yıl geçirdik. Ayrıca, 2014 yılındaki 65 yaş üstü ücretsiz taşıma uygulamasının da bu segmentte durgunluk yarattığını söylemek mümkün. Bunlara karşılık turizm ve servis araçları pazarı bir önceki yılla yaklaşık aynı seviyelerde seyretti. Treyler ve kamyon pazarlarındaysa büyüme kaydedildi. Otokar olarak 2014 yılında da en çok tercih edilen otobüs markası olmayı başardık ve ardı ardına beşinci kez Türkiye’nin lider otobüs markası olduk” dedi.

2014’te satılan her 3 otobüsten 1’i Otokar

2014 yılında Otokar’ın başarılarını vurgulayan Akgül, “2014 yılında da en çok tercih edilen otobüs markası olarak toplamda 2 bin 451 adet otobüs satışı gerçekleştirdik. 15 bininci Sultan otobüsümüzü banttan indirdiğimiz 2014 yılında ürün gamımızı genişletmeyi de sürdürdük. Geçtiğimiz yıl 21 oturan ve 62 ayakta olmak üzere toplam 83 kişi taşıma kapasitesine sahip 10 metrelik Doruk LE’yi satışa sunarken personel ve servis taşımacılığı için öz​el olarak geliştirilen Tempo modelimizi de yeniledik. Engelsiz Sultan Maxi aracımızı da yine ilk kez geçen yıl olarak Busworld Türkiye’de müşterilerimizin beğenisine sunarken ayrıca Sultan S modelinde de 29 koltuğu standart hale getirdik.”

Belediye ve halk otobüsündeki daralmanın Otokar satışlarını da etkilediğini belirten Akgül şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda 900 adetlik İETT ihalesi kazanmıştık, bu yıl da Muğla, Denizli gibi illerde önemli adetlerde teslimatlarımız oldu. Ancak büyük ihalelerin azalması ve 65 yaş üstü yolcuların bedava taşınması özellikle İstanbul dışında bu oran %33 seviyelerine dayanmış bulunmakta. Bunların etkisi ile 2013 yılında belediye ve halk otobüslerinin toplam otobüs satışı içindeki payı %38 iken bu oran 2014’te %13 oldu. Ancak hizmetler konusundaki çalışmalarımız artarak devam etti. Bugün İETT’ye 4 garajda başarıyla hizmet vermeyi sürdürüyoruz, araçlarımızın servise verilme oranı, yani kesintisiz hizmete devam etme oranı yüzde 99’un üzerinde ve Kent otobüslerimiz şu ana kadar toplam 95 milyon km’yi geride bıraktılar. 2014 yılında satılan otobüslerimizin yüzde 87’lik kısmını ise turizm ve servis taşımacılığı otobüslerimiz oluşturdu. Özellikle müşterilerimizin konforu yüksek ve ekonomik araçlara yönelmesiyle orta boy otobüs satışlarında artış oldu.”

İhracatta da müşteri ihtiyacı ön planda

Otokar’ın her ihtiyaca uygun otobüs üretip, bulunduğu pazarlarda geniş ürün gamıyla farkını ortaya koyduğunu belirten Akgül sözlerine şöyle devam etti: “İhracatımızı artırdığımız 2014 yılında da Otokar olarak tasarım, geliştirme ve üretim kabiliyetlerinin hepsini bünyemizde barındırmakla kalmıyor, mevcut ve olası ihtiyaçlara uygun olarak araçlarımızda değişiklikler de yapabiliyoruz. Eurobus Expo 2014 Fuarı’nda şehiriçi ve turizm sektörlerine yönelik Sultan ve Doruk modellerimizin sağdan direksiyonlu versiyonlarını sergiledik. Ayrıca Slovenya’ya satılan Doruk araçlarımızla ilk kez Avrupa’da bir başkent filosunda yer aldık. İtalya’ya yapılan Doruk ihracatımızda ise dalya dedik. İhracat konusundaki hedeflerimiz doğrultusunda Euro 6 otobüslerimiz için Avrupa genelinde tanıtım turları düzenledik.”

Ödüllü Ar-Ge ve akredite EMC/EMI Test Merkezi

2014 yılının ilk 9 ayında 2,9 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptıklarını belirten Akgül, “Müşterilerimizin tüm beklentilerini karşılayabilecek ürünleri geliştirmek ve üretmek için Otokar olarak kurulduğumuz günden bu yana sürekli olarak çalışıyoruz. Yaptığımız Ar-Ge yatırımlarımız kadar müşteri memnuniyeti adına da adımlar atıyoruz. 2014 yılında bir yandan ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanırken diğer taraftan da Ar-Ge merkezimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından otomotivde En Başarılı Ar-Ge Merkezi Ödülü’ne layık bulundu. Bir başka önemli yatırımımız olan Türkiye’nin ve Avrupa’nın sayılı büyük test merkezlerinden biri Otokar EMC/EMI Test Merkezimiz akredite oldu, merkezimiz artık elektromanyetik uyumluluk konusunda verdiği hizmeti uluslararası standartlarda sertifikalandırabiliyor. Üstelik bu Ar-Ge imkanlarımız tüm sektörün kullanımına açık. En ciddi rakipler dahil destek veriyoruz marka bakılmaksızın iyi niyet kapsamında ve kurumsal ciddiyet çerçevesinde. Yeni çıkaracakları modelleri test ediyorlar Avrupa pazarına gönderileceklerde bunların içinde.”

Doruk Elektra’nın yollarda yerini alması

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü olan Doruk Elektra’nın artık ticari hale dönme zamanının geldiğini ve İETT’den bu otobüsleri filosuna katmak için çalışma beklediklerini belirttiler. Elektrikli araçlara önyargılı davranıldığını fakat elektrik olan her yerde bu otobüslerin kolayca şarj edilebilir olduğunu söylediler. İstanbul’da birkaç üniversitede shuttle servisi görevi yaparak içinde Ar-Ge mühendisi eşliğinde öğrencilere tanıtıldı. Tarihi Yarımada’da turistlere ücretsiz ring seferi yaparak yerli tanıtım sağlanması beklentiler arasında yer aldı.

Atlas tüm Türkiye’de tanıtıldı

2013 yılı ortasında kendileri için çok önemli olan yepyeni bir segmente adım attıklarını hatırlatan Akgül, 2014 yılında kamyon satışlarının arttığını ifade etti. Akgül şunları söyledi: “Dayanıklılığı, taşıma kapasitesi ve özellikle zor görevlerdeki başarısı ile pazarda beğenilen Otokar Atlas için 2014 yılında bayi ağımızı güçlendirdik. Atlas’ı müşterilerimize daha yakından tanıtmak amacıyla iki ayrı dönemde Türkiye’nin 11 ilinde tanıtım etkinlikleri gerçekleştirdik.”

Treylerde de iddialı

Treyler konusunda da müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda geniş bir ürün gamına sahip olduklarını belirten Akgül, 2014 yılında önemli filo teslimatları gerçekleştirdiklerini söyledi: “2014 yılını 1,412 adetlik satışla tamamladık, geçtiğimiz yıl TırExpo fuarında tanıttığımız yeni araçlarımız pazarda büyük beğeni ile karşılandı. Özellikle tren yolu taşımacılığına uygun olarak geliştirdiğimiz semi-treylerlerimiz için önde gelen uluslararası lojistik firmalarından sipariş aldık” dedi.

2015 hedefleri

2015 yılına ilişkin hedeflerini açıklayan Akgül sözlerine şöyle devam etti: “Otobüs alanında elde ettiğimiz başarıyı 2015’te de sürdürmek istiyoruz. Kamyondaki pazar payımızı daha da artırmak için çalışıyoruz. Ayrıca treylerde özellikle tehlikeli madde ve frigorifik araçlarda öncü ve uzman konumumuzu devam ettirmek öncelikli hedeflerimiz arasında” dedi.

Geçen yıllara göre büyük alımlar olmaması ve rekabetin yüksek olmasına rağmen 2014’te büyüme sağlandığını, piyasada durgunluk olacağı öngörülmesine karşın Otokar’ın 2015’te büyüme hedeflediğini belirtti.

Son olarak Otokar’ın topyekün mükemmellik felsefesi ile müşterilerinin, çalışanlarının ve ortaklarının memnuniyetinde sürekliliği sağlama konusunda desteklerinden ötürü satış ekiplerine, bayi ve yetkili servislerine teşekkür eden Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 2014 yılında Otokar’ı liderliğe taşıyan kullanıcılara da teşekkürlerini iletti.

 

img_2612-001.jpg

 

img_2623-001.jpg

 

img_2642-001.jpg

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.