Otokar’dan rekor büyüme

Otokar’dan rekor büyüme

Otokar; 2011 yılında yüzde 72 oranında büyüyerek, 890 milyon TL ciroya ulaştı.

Türkiye’nin en önde gelen ticari ve askeri araç markası Otokar’ın cirosu 2011 yılında, yüzde 72 büyüyerek 890 milyon TL’ye ulaştı. Satış adetleri yüzde 58 oranında artan Otokar’ın kârlılığı ise 55 milyon TL oldu. “Otokar’ın en büyük gücü, özel pazarlardaki faaliyet”
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2011 bilanço verileri hakkındaki açıklamasında, “2011 yılı Otokar tarihindeki en başarılı yıl oldu. Ciromuzu 517 milyon TL’den 890 milyon TL’ye çıkardık. Otokar, klasik bir otomotiv firması değil. En büyük gücü özel pazarlarda faaliyet göstermesi. Satışlarımızın yüzde 65’ini ticari, yüzde 35’ini askeri araçlar oluşturdu, karlılığımız ise 55 milyon TL” dedi.
“Her 2 saatte bir Otokar aracı satıldı”
Müşteriyi dinleyerek büyüdüklerinin altını çizen Görgüç, “Müşterimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini öğrenerek doğru ürünü, en hızlı biçimde pazara sunduk. Satış adetlerimizi yüzde 58 artırdık. 2010’da 3 saatte bir Otokar aracı satılırken, 2011’de 2 saatte bir Otokar aracı satıldı” dedi.
“Askeri araçlardaki başarıyı ihracatta yakaladık”
Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olduklarını vurgulayan Görgüç, “Ertelenmiş talebin etkisiyle treyler pazarı yüzde 80 büyürken, biz 2616 adet ile satışlarımızı ikiye katladık. Askeri araçlarda asıl başarıyı ihracatta yakaladık, ancak Türkiye’nin lider tedarikçisi olmaya ve ülkemize en iyi şekilde hizmet etmeye devam ettik. Araçlarımız ile yüzlerce Türk askerinin ve polisinin can güvenliğini sağladık.” diye konuştu.
“Türkiye’nin otobüs ve askeri araçlarında milli markasıyız”
2011 yılının ihracat alanında çok önemli bir yıl olduğunu belirten Görgüç, “2011 ihracatımız 96 milyon USD düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 110’luk bir artış yakaladık. Türkiye’nin otobüs ve askeri araçlarda yerli ve milli markasıyız. Bugün Otokar markalı ürünler 5 kıtada 60’tan fazla ülkede kullanılıyor” dedi.
“Otobüste hedef Avrupa”
Geçtiğimiz yıl Otokar Avrupa’yı kurduklarını hatırlatan Görgüç, “Otobüste hedef pazarımız Avrupa ve araçlarımız Avrupa pazarında da beğeni kazandı; 2011’de KENT otobüsümüz European Bus &Coach Week kapsamında jüri özel ödülü aldı. Polonya, Macaristan gibi ülkelerde otobüslerimiz kullanılmaya başlandı” dedi.
“ALTAY, yurtiçinde ve yurtdışında en gurur duyduğumuz proje”
Türkiye’nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi olarak, 25 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini açıklayan Görgüç, “Otokar markalı zırhlı taktik araçlar, 20’den fazla ülkede, BM barış güçlerinde başarı ile hizmet veriyorlar. COBRA zırhlı taktik aracımız bugün dünyada kendi sınıfında en çok tanınan Türk aracı. 2011’de ilk Türk ana muharebe tankı ALTAY’ın gerçek boyutlu modelini ilk kez sergiledik. ALTAY yurtiçinde ve yurtdışında en gurur duyduğumuz proje” dedi.
Ar-Ge’ye büyük yatırım
2011 yılında Ar-Ge’ye 11 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Görgüç, “Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda 2011’de yeni ürünler geliştirdik. Özellikle treyler ve askeri araçta ülkemizde ilklere imza attık. Bozulabilir gıda taşımacılığında Türkiye’nin en geniş iç hacimli treylerlerini, Türkiye’de ilk kez tüm çekicilerle kullanılabilir Optiliner semi-treyleri tasarladık. Savunma sanayiinde Türkiye’nin ilk özgün 8x8 aracı olan ARMA zırhlı muharebe aracını sanayimize kazandırdık” dedi.
Hedef, 1 milyar ciro
Görgüç, 2012 beklentileri ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Yeni yılda gündemimizdeki projelerin tamamlanması ve başarılı bir şekilde sürdürülmesi için azami gayreti göstermeye devam edeceğiz. Başarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Orta vadede hedefimiz ciromuzu 1 milyar TL’ye yükseltmek.” www.tasimacilar.com 13.02.2012 / 17:49