Otomotiv Sektörü, tasarım ve inovasyonda ihracatı arttırma peşinde

Otomotiv Sektörü, tasarım ve inovasyonda ihracatı arttırma peşinde

Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde, TİM'in koordinatörlüğünde OİB ‘Farklı Düşünün Fark Atın’ sloganıyla bu yıl ikincisi düzenlenen 2'inci Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması Bursa’da gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ‘Farklı Düşünün Fark Atın’ sloganıyla gerçekleştirdiği bu yıl ikincisi kez düzenlenen ve önümüzdeki yıllarda gelenekselleştirilmesi öngörülen Türkiye Otomotiv Sektöründe 2'inci Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması Bursa’da gerçekleştirildi.

Üniversite sanayi işbirliği sağlandı

Yarışmaya Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, OİB Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda projenin yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu başta olmak üzere, otomotiv sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getiren yarışmaya çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katıldı.

Proje başvurusu 2.5 kat arttı

Geçen yıla oranla bu yıl yarışmaya başvuruda bulunan proje sayısı 2.5 kat arttı. Türkiye ihracatına taze kan taşıyan ve her geçen gün biraz daha büyüyen otomotiv alanın da Ar-Ge başta olmak üzere tasarım ve inovasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Yerli üreticinin dikkatini bu yöne çekmek isteyen ilgili bakanlıklar ve ihracat güçleri benzer çalışmalar ve etkinliklerle konuyu devamlı gündemde tutarak, üreticiler üzerinde bir farkındalık yaratma gayreti içindeler.

Üretimde yerlilik oranını yüzde 80’e çıkaralım

Yarışmada konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye’de faaliyette bulunan firmalara çağrıda bulunarak bu firmaların motor ve aktarma organlarını üretebileceklerini ama bu konuda yavaş davrandıklarını dile getirerek, “’Fazla naz aşık usandırır’ diye bir şarkımız var. ‘Umarım daha fazla naz etmezler. Arkadaşlarımız yeter ki cesur adımlar atabilsinler’ dedi. Konuyla ilgili otomotiv endüstrisinin motor ve aktarma organları için yılda 5 milyar dolar seviyesinde ithalat yapıldığını hatırlatarak, motor ve aktarma organı yapılabildiği takdirde ürettiğimiz araçlarda yerlilik oranının yüzde 80’e çıkacağına dikkat çekti.

Hedef: 2023’de 75 milyar dolar ihracat

TİM Başkanı Büyükekşi ise: ‘Otomotiv endüstrimiz bize gurur veriyor. 2023’de 75 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağına inanıyoruz” diyerek sektöre her zaman destek vereceklerini söyledi.

Yarışmalar rekabette avantaja dönüşecek

Büyükeşi’nin ardından etkinlikte konuşan, OİB Başkanı Orhan Sabuncu da otomotiv endüstrisinin son 7 yılda ihracat şampiyonu olduğunu ve bu süreçte 12.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası yarattığının altını çizdi. Sabuncu, “Ülkemiz dünya inovasyon sıralamasında 74., rekabetçilik sıralamasında ise 38. sırada yer alıyor. Bu sıralamalarda mutlaka daha yukarılara çıkmalıyız. Bu nedenle düzenlediğimiz yarışmalarımızla bunu başarıp rekabette avantaj yakalayacağız” diye konuştu.

2023’te dünya ekonomisinde ilk 10, otomotivde ilk 10

OİB Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda projenin yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu da 2023 yılında Türkiye’nin dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyorsa otomotivde de ilk 10’da olunması gerektiğinin altını çizdi. Burhanoğlu, “Biz artık buraya sığmıyoruz. Küresel olarak da rekabet etmek istiyoruz. İnovasyon, tasarım, markalaşmanın yanında küreselleşmeyi de gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu. 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.