Otomotiv sektörü yüzde 78 ithalatla kırmızı alarm veriyor

Otomotiv sektörü yüzde 78 ithalatla kırmızı alarm veriyor

Bu yıl 2. düzenlenen TAYSAD İzmir Üye Toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı Mustafa Zaim, otomobil pazarında yüzde 78’e varan ithal oranına dikkat çekerek, iç pazarda yerli üretim dinamiğinin canlandırılması gerektiğini belirtti.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) bu yıl İzmir’de 2’incisini düzenlediği Üye toplantısında ithalat pazarına dikkat çekti. Yüzde 78’e ulaşan ithalatı sektör açısından tehlikeli bulan TAYSAD üyeleri Ar-Ge yatırımlarının arttırılarak yerli üretimin güçlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Toplantıya konuk olarak katılan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da sektörün gündemindeki konuları değerlendirdi.


“Sektör kırmızı alarm veriyor”

Otomotiv’i lokomotif bir sektör olarak değerlendiren Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Sektör bugün kırmızı alarm veriyor. Yüzde 78 ithalat çok dikkat çekicidir. Bizim işimize mühendislerin çok büyük katma değeri var ama meslek lisesi mezunu olan, bu işin mutfağından yetişmiş arkadaşlarımız da en az mühendis arkadaşlarımız kadar yetenekli” diyerek mesleki eğitimin önemli olduğunu da vurguladı.


“Sektördeki 59 Ar-Ge merkezinin 47'si TAYSAD üyesine ait”

"Amacımız, sektörümüzün marka değerini öne çıkararak tedarikçilerimiz arasından da küresel markaların çıkmasına ve otomotiv tedarik sanayinin marka değeri yüksek, katma değeri yüksek, rekabet gücü yüksek öncü bir sektör olmasına destek olmaktır" diyerek dernek faaliyetleriyle ilgili konuşan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da Otomotiv sektöründe 59 Ar-Ge merkezinin bulunduğunu söyledi ve “Bu merkezlerin 47'si TAYSAD üyesine aittir. Ar-Ge merkezlerinin çalışan sayısının eşdeğer 30 kişiye düşürülmesi, özellikle tedarik sanayi firmalarında yapılmakta olan Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandıracak ve TAYSAD üyelerinin nitelikli Ar-Ge merkezi sayısını artıracaktır” dedi.  


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.