Ovit Tüneli’nin temeli nihayet atıldı

Ovit Tüneli’nin temeli nihayet atıldı

Ovit Dağında 132 yıldır yapılması planlanan Tünelin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla atıldı. 800 milyon liraya mal olması planlanan projenin 3.5 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Ovit Dağında 132 yıldır yapılması planlanan Tünelin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla atıldı. Temel atma töreninde konuşan Erdoğan “Ovit Tüneli, Rize'yi ve bütün Karadeniz'i, Kuzey Kafkasya'yı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor” dedi. Projenin yeni bir proje olmadığını hatırlatan Erdoğan “1880'lerden gelen bir proje. Bu proje bir türlü hayata geçirilmemiş. Osmanlı’nın 132 yıllık projesi yine bize nasip oldu. Bugün temelini atacağımız Ovit Tüneli ile Rize-Erzurum yolu artık 365 gün açık kalacak. Yollarımızda artık duble yol olacak. Bütün bunları tamamladığımızda Karadeniz limanlarına giden hızlı bir geçiş yolarını sağlamış olacağız. Seyahat yolları yarı yarıya kısalmış olacak. Ovit Tüneli projesi sadece stratejik bir proje değil, inşaat projesi açısından da önemli bir proje. Yaklaşık 3,5 yılda tamamlamayı düşündüğümüz bu proje 800 milyon lirayı bulmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Temel atma törenlerine katılmadığını özellikle belirten Erdoğan tünelin önemine vurgu yaparak “Karadeniz Sahil Yolu'nu İkizdere üzerinden İspir'e, oradan da Erzurum’a bağlayacak bu önemli ulaşım güzergahı, ticaretten, turizme kadar her alanda bölgenin potansiyelini harekete geçirecek stratejik projedir. Bu güzergah, Karadeniz’i Erzurum’a bağlayan diğer alternetif yollara da çığ tehlikesi sebebiyle kapalı olmasından dolayı önem arz ediyor” dedi. “Potamya ve Mezopotamya’yı birbirine bağlayacak”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında Ovit Tüneli’nin yapılması için Erdoğan’ın talimatı ile çalışma başlattıklarını hatırlatarak “O gün Ankara Kızılcahamam’da toplantıdayken çoğu içinde üniversite öğrencisi olan bir minibüsün Ovit Geçidi’nde karda mahsur kaldığını öğrendik. Bunun üzerine Başbakanımızın talimatı ile o gün tünelin yapımı için çalışma başlattık. Kendileri bize ‘neye mal olursa olsun’ bu tünelin yapılması talimatını vermişti. Bu tünel iki Potamya’yı birbirine bağlayacak. Biri Rize Potamya, diğeri de Mezopotamya” ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından Ovit Tüneli’nin temelini atmak için butona basılmasından sonra Ovit Tünelinin temsili pastası Başbakan Erdoğan tarafından kesildi.


Türkiye’nin 1’inci, Dünya’nın 3’üncü en uzun tüneli
Rize'nin İkizdere ilçesinin 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidinde yapılacak 14 bin 700 metre uzunluğundaki tünel, Türkiye'nin en uzun 1’inci, dünyanın da 3'üncü en uzun çift tüplü tüneli. Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayacak tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2.13 olacak. Türkiye'de karayolu tünellerinde ilk kez tünel delme makinesi (TDM), Ovit Dağı tünelinde kullanılacak. TDM kullanılarak inşaat bitirme süresinde klasik tünel açma yöntemlerine göre yarı yarıya azalma sağlanacak. Makyol İnşaat AŞ tarafından yapılacak olan ve 799 milyon 939 bin 183 TL'ye mal olacak proje, 1.300 günde tamamlanacak. Tünel inşaatı sırasında 3 milyon 723 bin metreküp tünel kazısı yapılacak. Tünelin tamamlanmasıyla Rize-Erzurum arasındaki 4-5 saatlik seyahat süresi 2-2,5 saate düşecek, ayrıca ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak. www.tasimacilar.com 14.05.2012 / 12:49