Eyüp Bartık:“Gaziantep’in lojistikteki rolü İran ve Suriye ile sulh olunca başlayacak”

Eyüp Bartık:“Gaziantep’in lojistikteki rolü İran ve Suriye ile sulh olunca başlayacak”

Dede’den toruna gelen bir geçmişe sahip olan Eyüp Lojistik 1936 yılında Ökkeş Bartık’ın şehirlerarası nakliyede kullanmak üzere ilk aracı almasıyla başladı.

Ardından Abdulkadir Bartık’ın ikinci nesil olarak devraldığı firma farklı segmenlere de girerek önce Gaziantep’te ardından da Türkiye genelinde adını duyurmaya başlamasıyla birlikte üçüncü nesil olan Özcan Bartık ve Eyüp Bartık ile vizyonunu Avrupa’nın en iyi lojistik sektörü olma yoluna çevirdi.

Eyüp Lojistiğin 2001 yılından sonra lojistik sektöründe ayağı yere basan sağlam bir firma olarak ön plana çıkmaya başladığını belirten Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Gaziantep Ticaret Odası Başkanı da olan Eyüp Bartık, şirketin yaşanan krizlere rağmen büyüme yönünde yaptığı yatırımları şu sözlerle özetliyor: “ Genelde bölge büyüyor, sizde bu vesileyle mi büyüdünüz diyerek Eyüp Lojistiği bölgenin büyümesiyle birlikte eşleştirirler. Elbette ki bölgede bizden daha uzun süreli bu işi yapanlar var. Tabi ki her şeye farklı bir bakış açısı getirmek gerekiyor. Biz işimize odaklıyız. Sıra dışı zor işlere talibiz her zaman. Standart iş yaparak ancak standart para kazanırsınız. Standart dışı para kazanmak istiyorsanız mutlaka standart dışı bir iş yapıyor olmanız lazım. Evet, biz Anadolu’da o yörenin çocuğuyuz. Dolayısıyla insanların bize karşı bir övgüleri, güvenleri var. Bu güveni sektörümüz için had safhada kullanıyoruz. Biz pazara odaklı bir firmayız. Anında sistemimizi yönümüzü değiştirebiliyoruz. Çünkü dünya projektörü öyle bir şey ki bir ülke bakıyorsunuz 3 ay iyi çalışıyor, sonraki ay düşüyor. Diğer ülke 6 ay iyi çalışıyor sonra düşüyor. Önemli olan bunları iyi analiz edip ihtiyaç duyulduğunda orada olmanız. Biz biraz da buna özen gösteriyoruz. Belki de bizi asıl büyüten en önemli iki neden bu.”


Müşterileri odaklı çalışan bir firma

Müşteri odaklı çalışmanın şirketin büyümesinde önemli bir rol taşıdığını aktaran Bartık, müşterilerinin bilemediği, düşünemediği birçok konuyu onların yerine düşünerek, yaratıcı fikirler üreterek sunduklarını ifade etti. Bartık, “Biz müşterilerimizin içindeyiz. Bilemedikleri, düşünemedikleri birçok şeyi biz onların yerine düşünüp akıllarına getiriyoruz. Onlarla böyle bir firmayla çalışma isteğini ön plana çıkartıyorlar. Yani bizim piyasadaki fiyatlarla, şoförlerle ilgili şikâyetlerimizi duymazsınız. Biz bunlarla enerji harcamak yerine müşterilerimizin problemlerini çözmek için uğraşırız. Onların yanındayız. Onların problemlerini bazen kendilerince tespit edip doğru ürünler, doğru hizmetler sunmaya çalışıyoruz” bu problemleri çözmenin arkasında sağlam bir ekibinde bulunduğunu belirterek “Benim ekibimde çok iyi yıllardır beraber olduğumuz insanlar. Beni çok iyi anlayıp, benim düşündüklerimi geliştirerek devamını getiriyorlar” dedi.

“GTO’ya aday olduğumda Kamyoncu Bu İşi yapabilir mi? diye eleştirildim”

17 Mayıs itibariyle göreve başladığı Gaziantep Ticaret Odası Başkanlığına da değinen Bartık, başkalığa adaylığını koyduğunda “kamyoncu bu işi yapabilir mi?” şeklinde eleştirilere maruz kaldığını söyleyerek” Çünkü dışarıdan kamyoncu gibi gözüküyorsunuz. Aslında biz kamyoncu falan değiliz, en az ülkeye çalışan benim meslektaşım 10 ülkeyle iş birliği yapıyor. 10 ülkeden araçlarını geçiriyor. Şoförlerini geçiriyor. Ben birçok insanla konuştuğumda bana diyorlar ki, şoförler bu ülkeye gidip yük boşaltma adreslerini nasıl bulabiliyorlar. Çünkü üst düzey profesyonel yöneticiler kendi planlarını dahi oturup saatlerce planlayıp gidip ona uyuyorlar. Biz Türkiye’de bir şoföre kâğıt veriyoruz üzerine bir adres yazıyoruz. Adam dünyanın öbür ucuna gidip bu adresi buluyor. Aslında bu bizim ne kadar önemli bir iş yaptığımız gösteriyor. Onun için umarım sektörümüzde daha farklı yerlerde lojistik sektörünü temsil eden, lojistik sektörünün önemini anlatabilen arkadaşlarımızla bu yükü sırtlama imkânı buluruz” diyerek lojistik sektörünün ileri ki dönemlerde daha iyi yerlerde olması gerektiğine de değindi.

“Küçük firmalar yatırım yaparak veya birleşerek büyümeli”

Lojistik sektöründeki beklentilerin çok fazla olduğunu belirten Bartık, olaya pozitif bakmalarına rağmen sektörün sorunları olduğunu, özellikle de küçük ölçekli firmaların büyümesi gerektiğini vurgulayarak firmaların yatırım yaparak ya da birleşerek büyümesi gerektiğini dile getirdi ve “İşler kötü, işler iyi değil diye çok duyuyorum. Türkiye büyüyor. Lojistik sektörü önemli bir tedarikçi… Ben Türkiye büyürken lojistik sektörünün küçüldüğünü düşünmüyorum. Belki karlılıklar azalıyordur. Bu karlılıkları arttırmanın yolu da ya yatırımdan ya da birleşmeden geçiyor” dedi.

Temmuz Suriye ihracatında rekor bir ay

Suriye Krizine de değinen Bartık Temmuz ayında tarihin en büyük rekorunu Suriye’ye üzerinden yapılan ihracatlarla kırıldığını ifade etti. “Gaziantep’in lojistikteki rolü İran ve Suriye ile sulh olunca başlayacak” diyen Bartık, bölgedeki lojistik pazarının o zaman büyüyeceğini dile getirerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:“Bizim beklentimiz gelecekle ilgili. Onun için bugün diğer pazarlarda var olmaya çalışıyoruz. Ama gelecekteki ışık bizi çok daha fazla kendisine çekiyor. Mesela Suriye’de işler yoluna girdiğinde Gaziantep’in lojistik pazarı en az yüzde 15’lik bir büyüme sağlayacak. Gaziantep pazarı Irak’ta ciddi anlamda büyüyor. Ben önümüzdeki dönem için İran’ı bekliyorum, İran’da bir şeyler olacak. Onun için bölgede gelecek vaat ediyor ama kendi içerisinde…” Oya KAYA 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.