Patlamanın ardından Bakanlar Cilvegözü'nde

Patlamanın ardından Bakanlar Cilvegözü'nde

Cİlvegözü Sınır Kapısında yaşanan patlamanın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a gitti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan patlamaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile beraber özel uçakla Hatay'a gitti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin olarak ''Güvenlik önlemleri daha fazla artırılacak. Cilvegözü sınır kapısına konulmak üzere mobil x-ray cihazı için de talimat verdim, inşallah bu kapıya konuşlandıracağız'' dedi.

Yazıcı, Hatay Havaalanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı dilediğini belirtti.

Böylesine vahim ve 13 kişinin vefat ettiği bir olayın hemen akabinde gümrük kapıları ve ticaretle ilgili bir değerlendirme yapmanın çok anlamlı ve doğru olmadığını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

''Ama bir beklenti var. Bu kapı önemli kapılarımızdan bir tanesi. Gümrüklü sahanın 20 metre dışında ara bölgede cereyan eden bir eylem. Tabii eylem dolayısıyla 2007 yılında modernize edip faaliyete geçirdiğimiz ve yap işlet devret modeli kapsamında Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) Gümrük Turizm İşletmeleri AŞ vasıtasıyla faaliyetini sürdürdüğü bu modern kapıda teknolojik donanımlar büyük ölçüde zarar görmüştür. Bunların işlevsel durumu devam ediyor mu- etmiyor mu- bunu bilecek durumda değiliz. Çünkü sahada adli kovuşturma çerçevesinde alınmış önlem dolayısıyla giriş çıkış yasak. Bu süreç devam ediyor. Bu süreç bitince elbette ki bizim teknik ekibimiz ve TOBB'un teknik ekibi hazır bekliyor, değerlendirme yapacaklar.''

Sınırdaki ara bölgede, günde yaklaşık 150 TIR ticareti cereyanını sağlayacaklarını vurgulayan Yazıcı, ''Tabii güvenlik önlemleri daha fazla artırılacak. Belki Türkiye'ye hemen girişte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sadece sahip olduğu bir tane mobil x-ray cihazımızı da talimat verdim, inşallah bu kapıya konuşlandıracağız'' dedi.

''Böylesi bir olayı Allah düşmanımıza bile vermesin'' temennisinde bulunan Yazıcı, insanın insanı öldürmesinden daha vahim bir suç olamayacağını kaydetti. Bakan Yazıcı, bir gazetecinin insani yardımın sağlandığı kapının yine aynı işlevine devam edip etmeyeceği yönündeki sorusunu da ''Savcılık elemanları ve emniyet tamamen kanıtları derleyip toparlayıp çekildikten sonra saha tamamen gümrük elemanlarına teslim edildiği andan itibaren hizmetler, elektronik aygıtlar çalışmıyorsa manuel olarak yapılacak, hiç duraksama olmayacak. Bir taraftan da elektronik aygıtları çalışır hale getireceğiz. Bu uzun zaman almaz. Birkaç gün içerisinde oradaki ticari aktivite devam edecek, kontrolleri daha fazla sıklaştıracağız. Bundan ötürü de hiç kimsenin kaygı duymasına gerek yok'' diye yanıtladı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.