'Ramazan ayının sezona denk gelmesi tüm sektörü zorlayacak'

'Ramazan ayının sezona denk gelmesi tüm sektörü zorlayacak'

Fındıkkale Turizm’den Serdar Karataş’la zorlu bir coğrafi bölge olan Karadeniz hattında sektörü otobüsçü esnafının sorunlarını hem genelde hem de yerelde değerlendirdik.

Serdar Karataş konuşmasına Ramazan sürecini değerlendirerek başladı. Yazın tam ortasına gelen Ramazan ayında bölge insanın muhafazakâr yapısı nedeniyle özellikle Ramazan seyahat etmediklerini belirtti. Bu durumda ister istemez işlerde bir düşüş yaşanacağını kaydetti. Sözlerine şöyle devam etti: ‘ Ramazan ayı içinde yani yazın sektörümüzün en hareketli olduğu dönemde bir kırılma yaşanacak, işlerimizin minimuma ineceği dönem olacak. Bu sezonda çok büyük bir beklenti içinde olmayacağız’ diyerek önümüzdeki dönem hakkında fikirlerini bizimle paylaştı. Arkasından başka bir zor dönemin geleceğine işaret eden Karataş, ‘sezon dışı dönem, kış sezonu gelecek, kış sezonu zor bir sezon bizim için…’ dedi.

'Batum’dan gelen ucuz yakıt, bilet fiyatlarına yansıyor’

Karataş, konuşmasının devamında başka bir soruna daha dikkat çekti: ‘Batum’dan çıkışa kadar giden arabaların, akaryakıtı ucuza almalarından dolayı bir takım fiyat rekabetleri yaşıyoruz, bunlar daha önce ki sezonlarda da başımıza geldi. Farklı yerlerden de geldi, sadece İstanbul’dan değil çünkü bu araçlar Ankara’dan da kalkıyor, İzmir’den de geçiyorlar. Antalya’dan da kalkıyorlar. Bizim kestiğimiz fiyatın 20-30 kat farkla bilet kestikleri oluyor. Ben bunu daha önce de söylemiştim. Bu sektörün en önemli sıkıntısı fiyat, firmalar yolcu bulamadıkları zaman fiyatın artması lazım ve biz yolcu yokken bile fiyatı düşürüyoruz’ diyerek, Batum üzerinden ucuza mal edilen akaryakıtın, bilet fiyatları üzerinde yarattığı etkiden bahsetti.


 

‘Hava taşımacılığı arttı ama nüfusa bağlı sirkülasyon da arttı’

Son dönemde giderek artan hava taşımacılığı yatırımlarının kendilerini ne düzeyde etkilediğini sorduğumuz Karataş, sorumuza şu şekilde yanıt verdi: ‘elbette hava taşımacılığı sektörden ciddi pay alıyor ama şimdi bu hükümet 10 yıldır var, hükümet 10 yıldır hava yollarına yatırım yapıyor. Fakat Ordu’da, Giresun’da eskiden üniversite yoktu. Şimdi üniversite var. Yani seyahat sıklığı da arttı, nüfus da arttı. Bu anlamda görmezden gelinmeyecek bir sirkülasyon da var, şimdi orada belki bir yüzde 30’umuz çalındı ama insanların seyahatlerinde de yüzde 20’de artış var’ dedi.

‘Büyük firmalar haksız rekabet yaratıyor’

‘Burada asıl sıkıntı uçak değil’ diyerek yaşanan başka bir sıkıntıya dikkat çekti. Konuyla ilgili şöyle bir açıklamada bulundu: ‘artık ulusal firmalarda Karadeniz’li bu ulusal firmalar kendi aralarında rekabet edecekler, benim gibi yerel firmalar da arada kalacaklar’ diyerek tepkisini dile getirdi. Yolcu taşıma sıkıntısı olmayan bir firma olduklarını, hizmette ve taşıma da bir problem yaşamadıklarını ifade eden Karataş, büyük firmaların fiyat rekabetine gireceklerine, onların fiyatı aşağıya çekinmesi sonucu kendilerinin de buna uymak zorunda kalacaklarını belirtti. Sektörün en büyük problemlerinden biri olan haksız rekabete dikkat çekti ve ‘yani aynı işi yaparken para kazanmak yerine zarar etme yönünde iş yapmış olacağız’ dedi.

‘Şehir içi taşımacılık bizim işimiz değil!’

Karataş Karadeniz’de yaşanan sorunlara ek olarak şunları kaydetti:’ bana göre sektörün en büyük sıkıntılarından biri de servis… Biz İstanbul’da girişi ve çıkışı 250 km’lik bir şehir, bir bölge bir ülke olan tüm İstanbul’a servis taşımacılığı yapmak zorunda kalıyoruz. Yapmaya çalışıyoruz. Bu çok zor bir şey’ dedi. İşlerinin şehirlerarası taşımacılık olduğunu söyleyen Karataş, ‘şehir içi taşımacılık bizim işimiz değil!’ diyerek tepkisini dile getirdi. Sözlerine şöyle devam etti: ’biz kendi işimizi yapsak da şehir içi yolcu taşıma işi belediyeler veya başka kurumlar taşısa… Bizim için daha iyi çünkü çok büyük terminaller, servis taşımacılığı bizim sırtımızda ciddi bir kambur. Bir de burada büyük balık küçük balığı yutuyor. Büyük firmalar araç sayısı çok olduğu için servis hizmetinin altından kalkabiliyorlar ama bizim gibi küçük firmalar kalkamıyor buna da bir çözüm oluşturulması gerek’ dedi. Alev ARSLAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.