Renault Trucks'tan yeni proje çalışmaları

Renault Trucks'tan yeni proje çalışmaları

Renault Trucks, dizel kamyonların enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

FALCON projesinin bir parçası olarak geliştirilen laboratuvar aracı Optifuel Lab 3 ile Renault Trucks, çekici-treyler kombinasyonunda yakıt tüketimini yüzde 13 oranında azaltmayı hedefliyor. Optifuel Lab 3, aerodinamik, yuvarlanma direnci, sürücü yardımı, enerji yönetimi ve güç aktarma sistemleri ile ilgili teknolojileri birleştiriyor.

Optifuel Lab 3, standart bir Renault Trucks T ve treylere kıyasla yakıt tüketiminde yüzde 13'lük bir tasarrufa ulaşılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Renault Trucks, Faurecia, Michelin, Total, FRUEHAUF, Wezzoo, Benomad, Styl'Monde, Polyrim, Enogia, the IFP, Énergies nouvelles, the École centrale de Lyon (LMFA) ve the IFSTTAR’dan (LTE; LESCOT) oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirilen yenilikçi teknolojileri bir araya getiriyor. Optifuel Lab 3, FALCON (Düşük Yakıt Tüketimi için Esnek ve Aerodinamik Kamyon) projesinin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Optifuel Lab 3'ün teknolojik gelişmeleri, geliştirilmiş bir güç aktarma sisteminin yanı sıra optimize edilmiş çekici treyler kombinasyon aerodinamiğine, düşük yuvarlanma dirençli lastiklere, öngörülü enerji tasarrufu sağlayan sürüş yardımına ve enerji yönetimi fonksiyonlarına odaklanıyor.

Optimize edilmiş çekici-treyler kombinasyon aerodinamiği

Amaç, özellikle değişken geometrili bir treyler ile yakıt tüketimini büyük ölçüde azaltmak için kombinasyonun aerodinamiğini önemli ölçüde iyileştirmek oluyor. Kaplama için FRUEHAUF tarafından Styl'Mond ile birlikte geliştirilen bu “adaptif” treyler, kontrol ve kumanda sistemi ile sensörler sayesinde boş yükleme alanını kullanarak otomatik olarak optimize edilmiş bir şekilde yük almayı hedefliyor. Çekicinin aerodinamiği, kameralarla yan aynalarının değiştirilmesiyle ve Lyon'daki Akışkan ve Akustik Mekanik Laboratuvarı'ndan gelen bir doktora tezine dayalı yeni tasarlanmış bir A sütunlu kabinle de iyileştiriliyor. Ayrıca hava akımı, ön taraf, kapı ve hava akış yolu olan tekerlek kemerleri genişletilerek optimize ediliyor. Çekici ve treyler arasında süreklilik sağlamak için yan deflektör uzantıları gibi yan kaplamalar da daha büyük ve Polyrim esnek malzemeden yapılacak.

renault-trucks-haber.jpg

Düşük yuvarlanma dirençli lastikler

Uzun mesafeli yolculuklarda, yakıt tüketiminin yaklaşık yüzde 25'i lastik yuvarlanma direncinden kaynaklanır. Michelin, araştırma projelerinden elde edilen yenilikçi teknolojileri entegre ederek laboratuvar aracı için düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler geliştirecek. Renault Trucks ve Michelin ayrıca bağlı lastiklere monteli sensörlerden elde edilen verileri kullanacak.

Öngörülü enerji tasarrufu sağlayan sürücü yardımı ve enerji yönetim özellikleri

Optifuel Lab 3'den alınan navigasyon ve trafik (Benomad), meteoroloji (Wezzoo) ve lastik (Michelin) verileri, optimize edilmiş hız ve soğutma sistemi kontrolleri tarafından kullanılacak. Bu son sistem, enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarmak için yeni aktüatörlerle donatılacak. Bu gelişmelere, enerji tasarruflu, verimli ve sürücü için kullanıcı dostu bir sürücü destek sistemi sağlamak için IFSTTAR ile birlikte geliştirilen yeni bir İnsan-Makine Arayüzü de eşlik edecek. Elektrik enerjisi üretimi ve içten yanmalı motor yakıt tüketimi arasındaki dengeyi optimize etmek için alternatör kontrolü daha da akıllı hale getirilecek. Optifuel Lab 3 için, çift akülü cihazda, beklenen büyük bir ağırlık düşüşü ve start aküsü için iyileştirilmiş soğuk çalıştırma performansı, artan kapasite ve akü kullanım ömrü ile birlikte kapsamlı bir çalışma yapılacak.

Güç aktarma sistemi

Tüm aktarma mekanizması, azaltılmış sürtünme için Total tarafından geliştirilen yeni nesil düşük viskoziteli yağlar kullanacak.

Ayrıca test tezgahlarında performans çalışmaları yapılacak ve Rankin termodinamik çevrimine dayanan iki tip atık ısı geri kazanım sistemi mimarisi için entegrasyon çalışmaları yapılacak. Araştırma Renault Trucks, Faurecia, IFPEN ve Enogia tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Renault Trucks ve ortakları, tipik bir uzun mesafe taşımacılığında yakıt tüketiminde yüzde 13 oranında bir azalma hedefliyor. Optifuel Lab 3, ilk yol testlerini 2019'da gerçekleştirip, 2020'de tüketim tasarrufunda dair değerlendirmelerini tespit edecek.

renault-trucks-treyler.jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.