Rusya, 12 Kasım’da Kapılarını TIR Karnesi Uygulamasına Kapatıyor

Rusya, 12 Kasım’da Kapılarını TIR Karnesi Uygulamasına Kapatıyor

Rusya uzun zamandan beri rahatsızlığını dile getirdiği TIR Karnesi kullanımı ve teminatlar konusunda, International Road Transporters Union (IRU)’nun Cenevre’de gerçekleşen Genel Kurulu’nda düğmeye bastı.

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND)’den yapılan açıklamada Rus Muadil Derneği ASMAP internet sitesinde 12 Kasım 2013 tarihinden itibaren Merkezi Gümrük Yönetimine bağlı organlarda teminat uygulaması başlayacağı öne sürdü. Bahsi geçen Merkezi Gümrük İdaresine bağlı gümrük bölgeler ise, Bryansk, Belgorod, Kursk, Vladimir, Varonezh, Ivanovo, Kaluga, Lipetsk, Moskova, Smolensk, Tver, Tula, Jaroslav olarak açıklandı.

Gümrük ve ASMAP arasındaki sözleşme bitiyor

UND, Rus Muadil Derneği ASMAP ‘ın yaptığı duyuruda ‘12 Kasım 2013 gece saat 00.00’dan sonra tüm ülke araçlarınca Rusya’ya gerçekleşen taşımalarda TIR Karnesi’nin kullanabileceği sınır kapısı kalmayacağı’ şeklinde açıklama yapıldığına dair bilgi verdi. Ayrıca, Rusya Federasyonu Gümrük Servisi’nin de internet sitesinde yer alan duyurusunda 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren Gümrük ve ASMAP arasındaki TIR işbirliği sözleşmesinin son bulacağının ilan edildiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

UND, çözüm yolları öneriyor

Yaşanan gelişmeler karşısında Rusya Federasyonu yönüne taşıma yapan Türk nakliyecilerinin mağdur olmaması için bir takım çözüm yolları geliştiren UND, üyelerine gümrük işlemlerine minimum 4.000 Ruble’den başlayan maliyetlerle maddi külfet getirecek Rusya’daki yeni uygulamaya karşılık bazı çözüm yolları önerdi.

Türk firmalar, ithalatçı firmalarıyla görüşsün

Buna göre, UND tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘Rusya Federasyona yapılan taşımalarda ithalatçı firmaların ithal edilecek yüke ilişkin gümrük vergilerini, araç Rusya sınır kapısına varmadan önce, ilgili varış gümrük idaresine ödemesi şartı ile yükü taşıyan araçlar sınır kapısında ek teminat uygulamasına tabi olmaksızın sınır gümrük idaresi tarafından ilgili varış gümrük idaresine sevk edilebilmektedir’ dendi. Konu ile ilgili olarak Türk firmalarının Rusya Federasyonu'ndaki ithalatçı firmaları ile temasa geçmeleri gerektiği hatırlatıldı.

TIR Karnesi uygulaması gündem maddesi oldu

Açıklamada süreç hakkında da bilgi veren UND, Rusya’da yeni başlayan uygulamanın TIR Kefil Kuruluşu olan International Road Transporters Union’ın (IRU) Cenevre’de gerçekleşen Genel Kurulu’nda ana gündem maddesi olarak görüşüldüğünü belirtti.

Çalışmalar ve temaslar sürüyor

Açıklamada; ‘geçtiğimiz aylarda Cenevre’de yapılan Genel Kurul’a UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, TOBB adına TIR Müdürü Sancar Süer, IRU Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Salah katılım sağlamışlar ve yaşanan uygulamalardan kaynaklı Türkiye gibi diğer ülkelerin temsilcileri de Rus temsilcilere şikâyetlerini dile getirilmişlerdir’ ifadeleri kullanıldı. Toplantıda IRU yetkilileri ve katılan ülkelerin temsilcilerinin Rusya üzerinde siyasi baskıların devam etmesi gerekliliği konusunda görüş birliğine varıldığına ve IRU’da konuyla ilgili acil eylem grubu toplantısının devam ettiği bilgisine de yer verildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.