Rusya Federasyonunda TIR Karne Kısıtlamasına İlişkin Bedelsiz TIR Karnesi Tahsisi

Rusya Federasyonunda TIR Karne Kısıtlamasına İlişkin Bedelsiz TIR Karnesi Tahsisi

Rusya’ya Transit taşımalarda ki karne uygulamasında değişiklik

Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi’nin, Rusya’ya yönelik veya Rusya üzerinden yapılan TIR Karneli transit taşımalardaki ek teminat kısıtlaması nedeniyle Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), 14 Ekim 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Rusya gümrük makamlarına sunulan ve kabul edilmeyen TIR Karneleri için, bir düzenleme geliştirdi.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği, bedelsiz karnet kotası açacak.

Birlik Yönetim Kurulu kararı uyarınca, Rusya Federasyonu gümrük idarelerine sunulan ve kabul edilmeyerek broker firmalara ilave ücret ödemek koşuluyla gerçekleştirilen taşımalara TIR Karnelerinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iadesi akabinde IRU’ya gönderilmesi ve IRU tarafından uygunluğu teyit edilen karneler için firma bazında bedelsiz karne kotası açılacak.

Firmaların, taşımalarına ilişkin TIR Karne iadelerinde, dosyalarına firma beyanı, Rusya Gümrüklerince kabul edilmediğine dair tasdikli teyit, ilave teminat için ödenen meblağın açıkça görüldüğü fatura veya alındı belgesi, Rusya’da bulunan gümrüklerce açılan transit beyannamesinin bir örneği ve CMR belgesinin kopyasını ekleyerek TOBB’a iletecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletilen TIR Karneleri ve ekli belgeler, IRU’ya gönderildikten sonra; IRU tarafından yapılacak inceleme akabinde karne bazında alınacak teyit sonucunda, firmaların kullandıkları TIR Karnesi cinsine göre, bedelsiz TIR Karnesi tahsis edilecek.

İletilen bilgiler doğrultusunda, TIR sistemine üye firmaların; TIR Karnesi iadesinde temin etmesi gereken belgeler ve iade edilecek TIR Karnelerinin usulüne uygun olarak ilgili Ticaret Odasına yazı ekine iade etmesi gerekiyor.
 


 


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum