Saat yasağı Bireysel Kamyoncuyu bezdiriyor

Saat yasağı Bireysel Kamyoncuyu bezdiriyor

Saat yasağına takılan kamyoncular köprü girişlerinde uzun süre beklemekten bir hayli şikayetçi. Kamyoncular sıkıntılarının bir an önce giderilmesini bekliyor.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda, İstanbul’da trafik yoğunluğunu azaltmak için, D-100 Karayolu, TEM otoyolu ve ile bağlantı yollarına, sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında, kamyon, TIR, çekiciler ve akaryakıt tankerleri giremiyor.

Uygulamanın başladığı 2010 yılından bu yana saat kısıtlaması kamyoncuların sorunlarının başında geliyor. 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 arası olmak üzere toplamda 10 saat köprüye çıkamayan araçlar körü civarındaki TIR parklarında mecburi bekleme yapıyorlar.

Köprü trafiğinin yoğun olduğu saatlerde trafiği azaltmak amacıyla İstanbul’da 2010 yılından bu yana uygulanan saat kısıtlaması kamyoncuları mağdur ederken yaşanan trafik sorununa da tam anlamıyla çözüm olamadı. Yasaklı saatlerin bitmesinin ardından aynı anda yola çıkan ağır ticari araçlar bu kez de saatlerce beklemelerinin kaybını hız yaparak kapatmaya çalışıyor.

Gün içerisinde 10 saat trafiğe çıkamadıklarını, saat yasağının kalkmasıyla birlikte ise aynı anda yola çıktıklarını belirten kamyoncular trafik azalacak diye kendilerinin mağdur edildiğini ancak bunun trafiği düzenleme açısından yinede çözüm olmadığını savunarak saat kısıtlamasında yeni düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor.


Kamyon terörü niçin olur?

Köprüye girebilmek için uzun saatler bekleyen nakliyeciler, taşıdıkları ürünlerin farklılık gösterdiğini bazı araçlarda sebze meyve gibi çabuk bozulabilen ürün taşıdıklarını belirterek, “Trafik aksamayacak diye ürünlerimiz bozuluyor. Zaten olması gereken fiyatların çok altında taşıma yapıyoruz. Bozulan ürünlerin parası da bizden çıkıyor. Kazandığımız 3 kuruş para da cebimize girmeden gidiyor. Ürünleri yetiştirebilmek için acele ediyoruz. 5 saatlik yolu 3 saate indirmek için ayağımızı gazdan çekmiyoruz.” Diyerek niçin “kamyon terörü”nün oluştuğunu özetliyor.

Yükünü alan kamyonun yola çıkmasını isteyen kamyoncular en azından bozulacak ürün taşıyan araçlar için geçiş önceliği sağlanması gerektiğini vurgulayarak, zaten uluslar arası nakliyeciler ile mücadele edebilecek kapasitede araçlarının olmadığını, açık kasada taşınan ürünlerin de bekleme sürelerinin uzunluğu nedeniyle daha çabuk bozulduğunu belirttiler. Köprü girişlerinde bekleyerek geçen sürede ürünleri teslim edecekleri adreslere ulaştırabileceklerini ifade eden kamyoncular uygulamanın sadece kendileri için zaman kaybı olduğunu söyledi.

Zamanla yarışan kamyoncunun zamansız derdi “trafik cezası”

“Kamyoncuların kaza yapmasının nedeni saat yasağıdır bizce” diyen kamyoncular, zamanla yarıştıklarını bu nedenle de yükleri boşaltmak için acele etiklerini ifade ederek kamyoncuların bekletilmesinin haksız bir uygulama olduğunu iddia ettiler. Problemlerinin üzerine birde trafik cezalarının eklendiğini ifade ederek patlama noktasına geldiklerini belirten kamyoncular, Bakanlığın bir an evvel konuya yönelik çözüm getirmesi gerektiğini ifade ettiler.

Görüştüğümüz nakliyecilerin çoğu 100 ceza puanını doldurmak üzere olduklarını ifade ederek “Zaten kazancımız yetmiyor. Ehliyetimizi geri alabilmek için bir sürü para veriyoruz. Ehliyetimiz alındıktan sonra bir de 2 ay çalışamıyoruz. Bozulan ürün parası, ceza parası, bekleme süresince TIR parklarına verdiğimiz para… derken bize bir şey kalmıyor. Para kazanamadıktan sonra ne yiyeceğim ben?” sorusunu yönelterek sitemde bulundu.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, son bir sene içinde 100 ceza puanını aştığı tespit edilen sürücülerin, sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınıyor ve bu iki aylık geri alınmanın ardından sürücüler ehliyetlerini geri alabilmek için herhangi bir sürücü kursuna başvurarak Trafik ve Çevre Bilgisi eğitimi almaları ve o kurum tarafından ders bitiminde bunun belgelendirilmesi gerekiyor.

Nurcan GÜNEŞ – Oya KAYA 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum