Şahıs arabası...

Şahıs arabası...

Yer Çeşme Otogarı. Tarih 22 Temmuz 2012. Bendeniz bir Çeşme hafta sonu ardından evime dönmek üzere üniversite öğrencisiyken staj yaptığım Ulusoy’u seçmişim.

Bir de bakıyorum araç bir Setra, mmm dakika bir gol bir, Ulusoy’un Setra’sı olmaz, aaa plaka da 35, bu da olmaz normalde bir Ulusoy otobüsünde.

Muavin yanıma geliyor, diyorum ki ona “Bu şahıs aracı değil mi?” muavin garipsiyor ve şaşırıyor, bir müşteri daha görür görmez şahıs arabasını nasıl tanır? Nasıl anlar şirketin özmalı olmadığını? “Nereden anladınız?” diyor, anlatıyorum teşhislerimi, “Ama ben Ulusoy personeliyim” diyor övünerek.

“Şahıs arabası” önemli bir kavramdır şehirlerarası otobüs işletmeciliğinde, yaz dönemlerinde özellikle filoları yetersiz kalan firmalar logolarını yapıştırır bir başka şahsa ait araca ve kendi kurumsal kimlikleri içine alarak o aracı, kaptanları ve ilgili personeli kendi markalarıyla müşterinin hizmetine sunarlar. Kurumsal firmaların olumlu hizmet standartlarına alışmış, güvenli sürüş ve güzel hizmetlerle bir yerden bir yere ulaşacağını bildiği için Ulusoy, Varan, Pamukkale, Kamil Koç gibi firmaları seçen müşteri de bu standartları arar doğal olarak. Zaman zaman bu şahıs araçlarında kimi sıkıntılar da şirketlerin onlarca yılda oluşturduğu bu kurumsal kültürü özümsememiş, detayları bilmeden hizmete soyunan personeller sayesinde yaşanabilmekte.

Örneğin geçen yıl şahıs aracı olarak bindiğimiz Pamukkale otobüsü İzmir merkezli diğer seferine geç kaldığı için “Arıza var!” bahanesiyle hepimizi Çeşme yerine İzmir’de indirmiş, telefona sarılan bizler de gerçek bir Pamukkale otobüsüyle gideceğimiz yere özürler dilenerek ulaştırılmıştık. Bu sonu iyi biten kötü örnek.

Ulusoy’la gerçekleşen bu seyahatimdeyse herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Pırıl pırıl bir araçla hiçbir gecikme ya da sıkıntı yaşanmadan, Ulusoy kurumsal kültürüne halel gelmeden bizi evimize ulaştırdılar sağolsunlar. Bu da iyi örnek.

Yılların verdiği tecrübeyle, acı tatlı olaylarla oluşturulan kurumsal kültürler çok ince bir çizgide yürüyor. Hangi sektörde hizmet verirse versin, şirketler kendi kurumsal kültürlerini oluşturmalı ve buna sürekli pozitif katkılar vermeye devam etmeli. Köklü şirket, inovatif şirket böyle olunuyor. Hem köklerinize bağlı, hem de yenilikçi ve çağdaş olacaksınız, inovasyonu temel alarak oluşturacağınız yolda sağlam adımlarla bu şekilde ilerlenebiliyor.

Bu yaz günü yoğunluğunda ister şahıs ister özmal aracı olsun, tüm firmalarımıza, tüm yolcularımıza, kaptanlarımıza, muavinlerimize hayırlı, kliması bozulmayan, lastiği patlamayan, multimedyası çalışan, kazasız belasız yolculuklar dilerim.

Uluğ AKTUNÇ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum