Samsun Limanı’ndan konteyner taşımacılığı başladı

Samsun Limanı’ndan konteyner taşımacılığı başladı

CEY Grup tarafından TCDD’den devir alınan Samsun limanında yapılan yatırımlarla birlikte tarihinde ilk kez konteyner taşımacılığına başlandı.

CEY Grup olarak TCDD’den 1 Nisan 2010 tarihinde devir alınan SAMSUNPORT Limanı’nda yapılan yatırımlar meyvesini vermeye başladı. Hizmete girdiği 1960’lı yıllardan bu yana ilave yatırım yapılmayan ve özelleştirilmesi yapılarak CEY Grup’a devredilen Samsun Limanı, artık yenilenen yüzüyle her türlü hizmeti vermeye başladı. CEY Grup’un 8 ayda 20 milyon dolar yatırım yaptığı SAMSUNPORT’ta, konteyner taşımacılığına başladı. Ayrıca, limanın sanayi rıhtımında Türkiye’de ilk kez uygulanan demiryolu feribot taşımacılığına yönelik yapılan rampada deneme seferlerine başlandı. Hizmet verilmeyen yük grubu kalmadı CEY Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berzan Avcı, SAMSUNPORT’ta yatırımların devam ettiğini belirtti. Avcı, limana kazandırdıkları elleçleme araç ve ekipmanları sayesinde artık SAMSUNPORT’ta hizmet verilemeyen bir yük grubunun kalmadığını söyledi. Berzan Avcı, bunların en başında da konteyner hizmeti geldiğini belirtti. İlk konteyner operasyonu başarıyla gerçekleşti SAMSUNPORT’ta demiryolu, karayolu ve havayolu bağlantıları nedeniyle hinterlandı ve bu hinterlanda bağlı olarak yük çeşidi en fazla olan limanlardan biri olduğunu kaydeden Berzan Avcı; “Limanda altyapı eksikliğinden dolayı bugüne kadar farklı yük gruplarına hizmet verilememiştir. Limanımıza kazandırdığımız LİEBHEER marka LHM 400 konteyner mobil vinci hizmeti bölge ithalatçı ve ihracatçısının ayağına getirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda; SAMSUNPORT Limanı’na devir aldığımız tarihten beri ilk konteyner gemisi m/v MSC Şebnem geçtiğimiz pazartesi günü yanaşarak konteyner operasyonu başarıyla gerçekleştirilmiştir” dedi. Türkiye’de bir ilke imza atıldı Rusya Kavkaz Limanı ile Samsun limanı arasında demiryolu feribot taşımacılığına yönelik yapılan rampada deneme seferlerinin de başladığını kaydeden Avcı; “Rusya ile Türkiye’nin demiryolu ray aralığı birbirine uymuyordu. Kurulan sistemle gemiyle rıhtıma gelen vagonların bojilerini değiştirmek suretiyle boşaltılmadan varacağı son noktaya kadar gerek Türkiye’de gerekse Rusya’da demiryolu ile ulaşacaktır. Bu da malın emniyetli ve asgari zayiatla son noktasına kadar ulaşmasına imkân sağlayacaktır” diye konuştu.


Yatırımlar devam edecek Samsun Limanı’nda yatırım hedeflerinin 35 milyon dolar seviyesine kadar çıkartmak olduklarına vurgu yapan Berzan Avcı; “Müşteri memnuniyeti noktasında ve hizmetin gerektirdiği yatırımları hızlı bir şekilde yapmak SAMSUNPORT olarak birinci önceliğimizdir. SAMSUNPORT’u önce ülkemizde peşinden de dünyada marka yapmak da önceliklerimiz arasındadır” diyerek sözlerini tamamladı. Murzioğlu: “Sadece bölge için değil, ülke için de çok önemli” Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun limanının sadece bölge için değil, ülke içinde çok önemli bir liman konumunda olduğunu söyledi. Yapılan özelleştirmenin ardından Ceynak Grup tarafından limana çok önemli yatırımların yapıldığının altını çizen Başkan Murzioğlu; ”Bu yatırımların geri dönüşü ise limanımızdan başlayan konteyner taşımacılığı ile alınmaya başlanmıştır. Samsun limanı tarihinde bir ilk olan bu gelişme, her zaman dile getirdiğimiz gibi şehrimizin lojistik merkez olma iddiasını da güçlendirmektedir. Yıllardır kapasitesinin çok altında çalışan Samsun limanı umuyorum ki yapılan yatırımlarla ve rekabetçi bir işleme anlayışı ile Samsun ve ülke ekonomisine katkılarını her geçen gün arttıracaktır” diye konuştu. Hayati Akbaş/ SAMSUN www.tasimacilar.com