Sektör basını Pirelli fabrikasını gezdi

Sektör basını Pirelli fabrikasını gezdi

Pirelli “şampiyonların fabrikası” olarak anılan İzmit’teki fabrikasında kamyon ve Formula 1 lastiklerinin üretim hattını incelemek üzere basına yönelik bir tanıtım toplantısı düzenledi.

Pirelli Grubu’nun en büyük ve en kapsamlı üretim tesisi olan toplamda 340 bin m2’lik İzmit fabrikasında yılda 8 milyon adet lastik üretiyor. Fabrikada üretilen lastiklerin 1 milyon adedini ağır vasıta lastikleri oluşturuyor. Tesiste, hafif ticari araç lastikleri, ağır vasıta ve römork lastikleri pazarın talep ettiği bütün ölçü ve koşullara göre üretiliyor. Uzun yol kullanımından bölgesel kullanıma, off şartlardan kış ve çok amaçlı kullanıma hitap eden ürün gamının en önemli üyesi olan yeni 01 Serisi’nin üretimi de İzmit’te gerçekleştiriliyor.


Pirelli, cirosunun yüzde 3’ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor. 2012 yılı içinde 35 milyon Euro’luk bir yatırım gerçekleştiren Pirelli Ar-Ge laboratuarlarına ve lastik test makinelerine yaklaşık 3 milyon TL. yatırım gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen 35 milyon Euro’luk yatırım aynı zamanda Pirelli’nin Tamçelik (AS) yeni nesil otobüs ve kamyon lastikleri için yeni teknoloji üretim hattı, düşük dönme dirençli karışımlar için yeni teknoloji mixing (karışım hazırlama) makineleri, yeni ticari araç lastikleri yarı mamul makine hattının teknolojik iyileşmesi amaçlı yeni makinelerini de kapsıyor. İzmit’teki Pirelli tesisinin aynı zamanda Türkiye’deki ağır vasıta kış lastiklerini üreten fabrika olma özelliği taşıdığını söyleyen Pirelli yetkilileri “Yılda bir milyon adet ağır vasıta lastiği üreten Türk Pirelli pazardaki büyümesini hem Avrupa’da hem de iç piyasada sürdürüyor ve üretiminin yüzde 60’ını başta Avrupa olmak üzere yurt dışına ihraç ediyor” şeklinde konuştu.


Hafif ticari araç lastiği ve tam çelik kamyon/otobüs lastiklerinin iç piyasa koşullarına göre tasarlandığı fabrikanın İzmit’te ki Ar-Ge ekibi özelikle ALL Steel lastikler, hafif ticari araç lastikleri, Formula 1 ve yarış lastikleri konusunda önemli bir üs haline gelmiş durumda. Pirelli W:01; Ağır Vasıta Kış Lastikleri İle Kışlar Daha Güvenli
Pirelli, gündemdeki ağır yük taşıyan araçlarda başlayan kış lastiği zorunluluğu için, Türk Pirelli’nin İzmit’teki tesislerinde üretilen 01 Serisi Ağır Vasıta ailesinin üyeleri FW:01 ve TW:01 kış lastiklerini tüketicilerin kullanıma sundu. W:01 Serisinin yapısında barındırdığı üstün teknolojiyle kış aylarında da yüksek performans ve güvenlik bekleyen ağır vasıta sürücülerinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verdiği belirtildi.


Tüm 01 Serisi lastiklerinde olduğu gibi FW:01 ve TW:01 ağır vasıta kış lastiklerinin de bünyesinde barındırdığı Pirelli patentli RSR (Rotated Shoulder Rib) teknolojisi ile artırılmış yol tutuş ve lastik blokları arasına optimum miktarda kar toplama özelliğine sahip olduğu ve bu sayede karlı zeminde en iyi şekilde tutunduğu da verilen bilgiler arasında. W:01 kış lastiklerinin +4 derecenin altındaki hava koşullarında M+S lastikleri ile karşılaştırıldığında yüzde 13 daha iyi direksiyon hakimiyeti sağlarken, karla kaplı yolda yüzde 23 daha düşük fren mesafesi sunarak virajlarda daha iyi yol tutuşunu garanti ettiği belirtildi. Otomobil Lastiklerinde yüzde 20, Ağır Vasıta Lastiklerinde yüzde 35 Oranında Yakıt Tüketimine Etkili
Yeni Avrupa Birliği Lastik Etiketleme Yönetmeliği, lastiklerin yakıt verimliliği (dönme direnci), ıslakta tutunma ve dış sesi hakkında bilgilerin gösterimi ile ilgili etiketleme şartını zorunlu kılıyor. Yeni yönetmelik düşük gürültü seviyesine sahip yakıt tasarrufu sağlayan güvenli lastikleri teşvik ederek karayolu ulaşımının güvenliğini ve verimliliğini artırmayı hedefliyor. Lastik etiketleme yönetmeliği son kullanıcılara doğru lastik seçimleri için şeffaflık ve daha fazla bilgi sahibi olma imkanı sunuyor. Yönetmelik, 1 Temmuz 2012 itibariyle üretilen ve 1 Kasım 2012 itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde satışa çıkan tüm lastiklerin son kullanıcıların satın alma öncesinde görebilecekleri şekilde etiketlenmesini gerektiriyor.


Pirelli yetkilileri lastik etiketi uygulamasını örneklerle açıklayarak;
"Lastikler yuvarlanırken seyahat yönünün tersine hareket eden bir güç uygulamaktadırlar. Lastiklerin, binek araçlarda yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ettiği göz önünde bulundurulduğunda, düşük Dönme Direnci değerlerine ulaşmak daha da önem kazanıyor. AB Lastik Etiket Yönetmeliğine göre dönme direnci, ağır vasıtalarda A’dan (en iyi derece) F’ye (en kötü derece), otomobil ve hafif ticari araçlarda ise G’ye (en kötü derece) kadar dereceler halinde ifade ediliyor. “C” ile “B” olarak sınıflandırılan lastiklerde yakıt tüketimi otomobilde yüzde 2,5 - yüzde 4,5 arasında, ağır vasıtalarda ise yüzde 5- yüzde 8 arasında artış veya düşüş anlamına geliyor. Örneğin yılda karışık zeminde 20 bin km yapan bir sedan araçta “C” etiketi olan bir lastik yerine “B” etiketi olan bir lastik tercih eden sürücü yüzde 3,35 daha az yakıt tüketerek 45,5 litre yakıt ve 108,4 kg CO2 tasarrufu sağlamış oluyor. Her bir sınıf arasındaki fark, 80 km/s hızdayken ıslak zeminde fren mesafesinde yaklaşık 2,6 metre azalma veya artış anlamına geliyor. Ses Seviyesi ise; trafik gürültüsü, trafik yoğunluğu, araç türü, sürüş şekli ve lastik-yol etkileşimi gibi birçok faktör tarafından belirlenen çevresel bir konudur. Etikette belirtilen değer sürüş sırasında sürücünün algılayacağı içsel değer değil, gürültü kirliliğine yol açan dış değerdir" ifadelerinde bulundu. Pirelli “AA” Sınıfı Yeni Ağır Vasıta Lastiğini Sunuyor: Yeni ST:01 Tükenmeyen Enerji Serisi
Pirelli, treyler ve Semi-treyler için özel olarak ürettiği ve yeni Avrupa Lastik Etiket uygulamasına göre AA etiket değerine sahip yeni ST:01 Tükenmeyen Enerji serisini satışa sunuyor.


Pirelli AA etiketine sahip yeni ST:01 Tükenmeyen Enerji ağır vasıta lastiklerini 385/65 R 22.5 ölçüsü ile 2013 Ocak ayından itibaren satışa sunulacağı belirtildi. Özellikle filolar açısından bakıldığında dönme direnci ve sürüş güvenliğinin çok büyük önem arz ettiğinin altı çizilirken, "Çekici ve treylerden oluşan bir ağır vasıta ele alındığında treylerin tüm lastikleri dönme direncinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Tam bu noktada ise Pirelli’nin yeni ürünü ST:01 Tükenmeyen Enerji lastikleri devreye giriyor. Yeni ST:01 serisi bir ağır vasıta lastiğinin ihtiyaç duyduğu dayanıklılık, uzun ömür ve güvenliği sunmakla kalmıyor düşük dönme direnciyle de önemli oranda düşük yakıt tüketimi ve çevre dostu özellikler sunuyor" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, bu yılın sonuna kadar 385/65 R 22,5 ölçüsüyle satışa sunulacak olan ST:01 Tükenmeyen Enerji ürün gamına en kısa zamanda 385/55 R 22,5 ölçüsünün de katılacağı belirtildi. www.tasimacilar.com 15.12.2012 Saat:14:48