Sektör Meclisleri sıkıntılarını Hükümete iletti

Sektör Meclisleri sıkıntılarını Hükümete iletti

Taşıma ve lojistik sektörünün yanı sıra 60 sektör meclisi 25 Aralık salı günü düzenlenen şurada yaşadıkları sorunları, çözüm önerileriyle birlikte Hükümete iletti.

VI. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Başkanlığında, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Türkiye Sektör Meclislerinin başkan, başkan yardımcıları ve üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla, TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.

Şuranın açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Batıdaki ülkeler ekonomik krizlerle boğuşurken, Güneyde ve Doğudaki ülkelerde siyasi krizler yaşandığını vurgulayarak, herkesin kendi sorunlarına odaklandığı bu süreci iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Yüksek ÖTV Rekabeti azaltıyor

Düzenlenen toplantıya katılan Yolcu Taşımacılığı Meclisi, karayolu yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan akaryakıttan alınan ÖTV oranının yüksek olduğunu ve bu nedenle de durumun sağlıklı hizmet verilmesine engel olmakla birlikte, rekabet gücünü de azalttığı dile getirdi.

Çözüm önerisi olarak Akaryakıtta uygulanan ÖTV oranının indirilmesi ya da yüzde 50’sinin iade edilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Yolcu Taşımacılığı Meclisi bir diğer sorun olarak da, karayolu yolcu taşımacılığı biletlerindeki yüksek KDV oranını gündeme taşıdı ve bu oranında yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini talep etti.

Plaka tahdidi sorunu hükümete iletildi

İstanbul dışındaki tüm illerde servis araçlarında yapılan plaka tahdidi uygulamasından kaynaklı sorunları da gündeme getiren Yolcu Taşımacılığı Meclisi, Plaka tahdidi olan illerde taşıma ihalesi alan firmaların araç bulamadıkları durumlarda kendilerine tahsis edilecek bir belge ile kendi firması üzerine kayıtlı özmal araçları ile plaka tahdidi uygulamasına maruz kalmaksızın üstlendiği taahhüdü gerçekleştirmesine imkan verecek düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

 

Gümrük Kapılarında personel sayısı artırılmalı

Türkiye Sektörel Ekonomi Şurasına katılan, Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ise Uluslararası karayolu taşımacılığında, İstihdam edilen şoförlerin kıdem tazminatının hesaplanmasında yurtdışı harcırahların ücrete dahil edilmesi ve ayrıca gümrüklerde ve sınır kapılarında bekleme sürelerinin uzun olması sorunlarını gündeme getirirken, başta Kapıkule Gümrük Kapısı olmak üzere gümrük kapılarında personel ve/veya ekipman sağlanarak işlem kapasitesinin artırılmasını ve tüm önemli gümrük çıkış noktalarının 7/24 çalışabilir hale getirilmesi talebinde bulundu.

Araçların gümrük idaresine gitmeden elektronik ortamda işlemlerini tamamlayarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak “yetkilendirilmiş yükümlü Uygulaması”nın yürürlüğe girmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ayrıca, lojistik köyler için gerekli kanun çalışmasının bir an önce yapılması ve mevzuat altyapısının oluşturulma talebinde bulundu.

Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi'nde yer alan konuların yeterince hızlı hayata geçmemesinden şikayetçi olan Türkiye Otomotiv ve Ticaret Meclisi yaşlı araçların parkının gençleştirilmesi ihtiyacı, Yurt içi eşya taşımacılığında kullanılan K-1 ve K-2 belgeleriyle ilgili 3,5 tonun altındaki hafif ticari araçların operasyonel kiralanamaması, “Pert” olarak tabir edilen araçlarla ilgili sigorta mevzuatı ve sektörle ilgili eğitim kurumlarının yeterli olmaması gibi sorunları gündeme taşıdı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.