Sektörde sıkıntı yaşanabilir

Sektörde sıkıntı yaşanabilir

İSTAB,servis işi yapan firma ve şoförlere Mesleki Yeterlilik Belgeleri (SRC Belgesi)'nin alınmaması sonucunda oluşabilecek problemler konusunda uyarıda bulundu.

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün, Servis Araçları Yönergesi MADDE 33- (6. ve 7.) bendi gereği ( 2014/8/7 ) tarihli yapılan değişik sebebi ile Okul ve Personel Servis Aracı şoförlerinden, güzergâh kullanım izin belgesi alırken, Psikoteknik raporu istenmekte. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 28.08.2007 ve 26627 sayılı resmi gazetede yayımlanan Okul Servis Araçları YönetmeliğiMADDE 8 – (ç) bendi gereği ‘  (Değişik: RG 24/02/2015 – 29277) Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmak ve her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olma ve (e) bendi gereği de ‘ Şoförler ‘Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC Belgesi )’ ne sahip olma şartı aranmakta.

Bu yönetmelikten yola çıkarak, alınan bilgiye göre Aralık 2015 te İBB, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nce verilen güzergâh kullanım izin belgesi almak için gerekli evraklara, ( mevcutta henüz uygulamaya girmemiş ), yönergede geçen şekilde Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC belgesi) de istenecek. Bilindiği gibi, Psikoteknik raporları alım şekli olarak, SRC belgesine göre daha az sürede alınabilmekte ancak, SRC Belgesi ehliyet alış ve SSK ya da Bağ-kur prim başlangıç sürelerine göre eğitime ve sınava girerek ya da eğitim ve sınavdan muaf olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na başvuru ile alınabilmekte.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri (SRC Belgeleri ) için, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yılda ortalama 4 sınav yapmakta ve 2015 yılında açıklanan takvime göre 4 Nisan, 27 Haziran ve 17 Ekim 2015 tarihlerinde sınav yapılacak. Eğitimli ve sınavlı olarak, SRC belgesini almak zorunda olan kişi, 2015 yılı sonunda yürürlüğe girecek, SRC Belgesi alınması şartına uymak için mutlaka 27 Haziran 2015 ya da 17 Ekim 2015 tarihlerindeki sınava girerek başarılı olmak zorunda, fakat SRC Belgesi olması şartı 2015 yıl sonunda yürürlüğe girecek olması ve şu anda SRC belgesinin sürücüye sorulmaması sebebi ile, sürücülerin SRC Belgesini almak için henüz başvuruda bulunmadığı ve belgeyi almayı erteledikleri ifade edildi. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, 2015 yılı sonunda servis şoförünün, SRC Belgesi olması zorunluğu uygulamaya girdiğinde, hem oluşacak başvuru sayısının çokluğu, hem de şoförün ilk girdiği sınavda başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundurularak, sürücünün 2015 yılı sonuna kadar SRC Belgesi almamış olması hem taşıyıcı firmalar hem de sürücüler için büyük ölçüde sıkıntı yaratacağı ifade edildi.

İSTAB,Servis Araçları Yönetmeliği ve Yönergesi ‘nde belirtilen şekilde, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenen sınav takvimlerine göre, servis sürücülerine şimdiden SRC başvurularını yapmaya ve belgelerini almalarına yönelik gerekli duyurunun yapılması konusunda uyarıda bulundu.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.