Servis Araçlarının Yeni Yönetmeliğe Uygunluğu

Kuşkusuz her yeni yönetmelik, kanun ve düzenleme en başta kamu düzenini korumak ve vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere hazırlanır ve yürürlüğe girer. Ancak alt yapısı hazır olmayan durumlar maalesef esnaf odalarını zaman zaman zor durumda bırakabiliyor.

Bu durumlardan biri servis taşımacılığı odasının açıklaması ile ortaya çıktı. Yönetmelikle ilgili iyileştirme çağrısı yapan odaya henüz resmi bir kurumdan yanıt verilmedi.

Servis Araçları Yönetmeliğine Uygun Araç Üretilmesi

En son Mersin Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Nesil AYDIN, bir basın açıklaması yaparak, diğer meslek odaları ile ortak çalışarak yönetmeliğe yönelik yenilemelerin yapılmaya çalışıldığını bildirdi. Ancak zorlandıkları bir konuyu da gözler önüne serdi.

Servis Araçları Yönetmeliğine uygun araç üretimi maalesef henüz yok ve bu konuda üretim yapılması konusunda çağrıda bulundu. Yönetmelikte iyileştirme yapılaması gerektiğini söyledi.

Yeni yönetmelikte yer alan düzenlemeler

Yeni yönetmelikte yer alan servis araçlarında koltuk sensörü, üç noktalı emniyet kemeri, araç takip sistemi ve kamera zorunluluğu gibi bazı düzenlemeler için araçların fiziki yapısının uygun olmadığı anlattı.

Yönetmeliğe uygun araç üretilmesi konusunda bilgi veren Aydın, "Bizlere de asgari beş yıl içerisinde araçlarımızı yenileme imkânı tanınsın. Okul Servis Araçları Yönetmeliği çok ağır hükümler içeriyor. Bu yönetmelikle servisçilere adeta başınızın çaresine bakın deniyor. İstenilen bu şartların yerine getirilmesinin maliyeti en az 20 bin lira civarında. Milletvekilliği seçilme şartında dahi ilkokul mezunu olma yeterli görülürken, bizlerin yanındaki rehber öğretmenden en az lise mezunu olması şartı aranmaktadır. Rehber öğretmenlerde aranan şart ilkokulu mezunu düzeyine çekilmelidir" dedi.

Yeni yönetmelikte yer alan düzenlemeler hakkında Odadaki servis üyelerinden aldığı bilgilere istinaden konuşan Nesil AYDIN, bu ekonomik durumlar ve maliyetler göz önüne alındığında servisçilerin bu şartları yerine getirmelerinin güçlüğünün altını çizdi.

Şüphesiz devletin ilgili kurumlarından bu konuda birçok esnaf odası gibi destek bekleniyor.

Servis Taşımacılığında Özel İzin Belge İptali

Yeni düzenleme ile zorunlu eğitim ve okul öncesi eğitim öğrencilerinin yanı sıra kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulüplerine devam eden çocuklar da taşıma faaliyetlerine dâhil edilmiş ve düzenleme kapsamında aranılan şartlara uymayan servisçilerin özel izin belgelerinin iptal edileceği duyurulmuştu.

Servis Taşımacılığında Özel İzin Belge İptali: Özellikle 3 Ocak 2018 tarihi itibarı ile Eğitim Sertifikası bulunmayanlar için ciddi yaptırımlar öngörülüyor.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği

Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile ilgili düzenlemeye uygun araç üretimi yapılması için ek süre talep eden Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odaları bu süre içerisinde mevcut şartlar ile hizmet vermeye devam etmek istediklerini dile getiriyor.

Ek süre taleplerinin hem araçlarının yönetmeliğe uygun modern araçlara dönüşmesi hem de ekonomik açıdan sektörde çalışanları zor durumda bırakmaması için gerekli olduğunu söylüyor.

Oda tarafından yapılan açıklama da “Esnafımızın menfaatini korumu konusunda sorumluluklarımızı yerine getirerek, haklarını korumaya yönelik gerekli temaslarda bulunmaya devam edeceklerini” bildirdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.