Servis şoförleri plaka tahdidi için Kazlıçeşme’ de eylem yaptı

Servis şoförleri plaka tahdidi için Kazlıçeşme’ de eylem yaptı

İSAROD Esnafı, plaka tahdidi haklarını savunmak için 2 Mart 2014 tarihinde Kazlıçeşme Miting Alanında buluştu.

Servis esnafının en büyük sorunlarından biri olan plaka tahdidi, birçok Anadolu şehirlerinde olmasına rağmen Türkiye’nin en kalabalık ve en önemli şehri olan İstanbul’da yok. Servis esnafı, 11 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen Kazlıçeşme mitinginde seslerini duyurmalarına rağmen plaka tahdidi hakkını alamamıştı. 02 Mart 2014 tarihinde, plaka tahdidini alabilmek için tekrardan miting düzenleyen İSAROD, (İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ) bir kez daha yetkililere seslenerek; plaka tahdidini istediklerini söyledi. Düzenlenen Mitinge İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, Ankara Servis İşletmecileri Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, Eskişehir Servis Araçları Oda Başkanı Taşkın Tırpan, Arnavutköy Minibüsçüler Odası Başkanı Engin Türkmen, bazı oda başkan ve başkan vekillerinin yanı sıra, İSAROD Esnafı katıldı. Ankara Servis İşletmecileri Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı: Ankara’da plaka tahdidi için çok çalıştıklarını, bir sürü bedel ödediklerini dile getirirken, İSAROD esnafını birlik olmaya çağırdı. “Mücadelenizi her platformda destekleyeceğiz.”
Eskişehir Servis Araçları Oda Başkanı Taşkın Tırpan ise şunları söyledi.“Çok değerleri servisçi arkadaşlarım. Eskişehir’de bize tahdit gökten inmedi. Biz bunun için mücadele ettik. Sizlerin ettiği mücadeleye de destek vermek için bugün buradayız. Mücadelenizi her platformda destekleyeceğiz.” “Birlikte olursak plaka tahdidini alırız.”
Son olarak konuşma yapan Arnavutköy Minübüsçüler Odası Başkanı Engin Türkmen ise; her platformda İSAROD Başkanı Hamza Öztürk ile çalıştıklarını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti. “30 Mart’tan önce mutlaka plaka tahdidi sözünü alacağız. Her şey birlik olmaktan geçiyor. Birlikte olursak plaka tahdidini alırız.” “Plaka tahdidini çok istiyoruz.”
Değerli esnaf arkadaşlarım diyerek konuşmasına başlayan İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, 11 Mayıs 2013 de bir kere daha Kazlıçeşme’de olduklarını plaka tahdidini gerçekten çok istediklerini ve bunu yalnızca birlik olarak birlikte hareket ederek başarabileceklerini söyledi. “Bizim hedefimizde yakıp yıkmak yok.”
Eylem yaparken kimseyi zor durumda bırakmayacaklarını, böyle bir anlayışlarının olmadığını ve yaptıkları eylemlerin yasal olduğunun altını çizen Öztürk, sözlerine şu şekilde devam etti. “İstanbulluya çile çektirmeyeceğiz ama bize bu çileyi çektirenlerden hesap soracağız. Bizim hedefimizde vatandaş yok, bizim hedefimizde yakıp yıkmak yok. Bizim hedefimizde esnafın hakkını yiyenlerden hesap sormak var. “Şirketler kan emici.”
“Birçoğumuz şirketlerin yanında çalışıyor. İçeride kalan paralarımızı alabilmek için gidip akaryakıt almaya zorla çalışmaya devam ediyoruz. Ve aldığımız akaryakıtların indirimli olmasına rağmen hiçbir belge olmadan bu indirimler şirketlerin cebine gidiyor.” Diyen Öztürk, Araba değiştirirken, kasko ve sigorta yapacakken şirketlere sormadan hiçbir şey yapamadıklarını, esnafın kanını emen şirketlerden hesap sormanın vakti geldiğini dile getirdi. “Plaka tahdidi esnafın sosyal güvencesidir.”
Plaka tahdidi geldikten sonra, plakalarının değerinin ne kadar olacağıyla ilgilenmediklerinin altını çizen Öztürk: “Biz şirketler karşısında hiçbir değeri olmayan esnafımızın değer kazanmasını istiyoruz. Esnafımızın bunca yıldır çektiği çilenin son bulmasını istiyoruz. Biz insanlara daha ucuza taşımak daha kaliteli hizmet vermek için plaka tahdidi istiyoruz.” Dedi. 56 bin servis aracı var.
Öztürk, şuan İstanbul’da 56 bin tane servis aracının olduğunu, birçok oda esnafının iki katı sayıda olduklarını; birlik olup bu sorunu çözmeleri gerektiğini vurguladı. Bizim yakıp yıkmakla işimiz olmaz. Yapılan eylemler hakkında konuşan Öztürk şunları söyledi: “Şartlar ne olursa olsun, 30 Mart’ı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bugün burada yasal olarak geldik ve eylemimizi yapıyoruz. Bize zorluk çıkaran kimse yok. Gerekli izinler alınarak yasal bir şekilde eylem yapmak zorundayız. Biz yasal olmayan bir şey istemiyoruz çünkü. Yasal hakkımızı istiyoruz. Bunun içinde illegal eylem yapamayız. İnsanları zor durumda bırakamayız.” “Esnafın yanındayız.”
Eyleme gelerek destek veren Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Adayı Rasim Acar, esnafa kısa bir konuşma yaptı. Esnafın yanında olduğunu ve bu haklı mücadelede kendilerini desteklediklerini belirten Acar; konuşmasının ardından alandan ayrıldı. “12 Mart’ta Büyük Şehir Belediye’nin önünde eylem yapılacak.”
Kazlıçeşme miting alanında yapılan eylemde, yetkililerin gelip kendileriyle miting alanında görüşmelerini bekleyen İSAROD Esnafı ve Yönetimi, miting esnasında 12 Mart 2014 tarihinde saat 9.30 da Büyük Şehir Belediyesi eylem yapma kararı aldılar. İSAROD Yönetimi ve Esnafı akşam saatlerinde Kazlıçeşme miting alanından ayrıldı. Erhan Tekindur - Ahmet Dabanlıoğlu www.tasimacilar.com 03.03.2014 16:47