Servisçiler son 30 yılın en büyük eylemini gerçekleştirdi

Servisçiler son 30 yılın en büyük eylemini gerçekleştirdi

Servisçi esnafının günlerdir beklediği büyük eylem 30 yıldır görülmemiş büyük bir coşku ve öfke ile gerçekleşti.

Davullu zurnalı, pankartlı dövizli ve bol sloganlı eylem olaysız ama coşku, kalabalık ama örgütlü, yaşanan sorunlara rağmen gelecek için umut vaat eden bir eylemdi.

Servisçi Esnafının öfkesi sokağa taştı

Sabahın erken saatlerinde araçlarıyla gelen eylemcilerin, Soğanlık Bölge Trafik Müdürlüğü alanına araçlarını park etmesi ve diğer eylemcilerin de eyleme katılması ile sayı beklenenin çok üstüne çıktı.

Yaklaşık 1700 araç daha önceden belirlenen otoparkta toplandı. Eyleme araçsız olarak katılanlarla beraber sayının tahmini olarak 2 bin kişiye yükseldiği ifade edildi. Sayıları giderek artan kitle, Kartal’da görülmemiş bir coşku ve rekor sayıda katılımla UKOME önüne doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler yol boyunca sürekli sloganlar atarak seslerini duyurmaya çalıştı. Kalabalık grup UKOME’nin önüne geldiğinde sıcak havaya aldırış etmeden büyük bir öfkeyle taleplerini dile getirdi. Sık sık ‘vur vur inlesin, UKOME inlesin!’, ‘Plaka tahdidi hakkımız, söke söke alırız’, ‘servisçi burada, plaka nerede?’ sloganlarının atıldığı eylemde servis şoförlerinin yaşadıkları sorunlar itibarıyla son derece öfkeli oldukları gözlemlendi. Taleplerini duyurmak için sokağa dökülen ve Kartal’dan tüm Türkiye’ye ve yetkili makamlara seslenen servisçilerin taşıdıkları dövizler yaşanan sıkıntıların ve taleplerin bir özeti gibiydi.


Erdoğan, konuşmasında kararlı ve çok sertti

UKOME önünde kitleye ve başta UKOME yetkilileri olmak üzere sürecin tüm bileşenlerine seslenen İstanbul Servisçiler Derneği Başkanı Murat Erdoğan, bunun tarihi bir eylem olduğunu söylerek sözlerine başladı. Konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: ‘İstanbul’da 30 yıllık servisçilerin -en değerli varlıklarınızı taşıyanların- tarihinde ilk defa STK’lara baskı yaparak, meydanlara indiler’dedi.

UKOME raporu neden ciddiye almadı?

Sektör çalışanlarının sorunlarına değinen Erdoğan, 40’a yakın vilayette uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmamasını eleştirdi. Konuyla ilgili İBB Kent Ekonomisi Meslek Odaları Başkanlığı’na başvuruda bulunduklarını, komisyon başkanı tarafından yapılan inceleme sonucu haklı bulunmalarına rağmen 3 yıldır UKOME’nin mevcut raporu neden dikkate almadığını sordu.

İBB ve UKOME’den ilginç açıklama: ‘başımız yeteri kadar dertte, bir de sizinle uğraşamayız’

2012 yılında Belediye Başkanı’nın İstanbul’da tahditle ilgili esnafın herhangi bir mağduriyetinin olmadığını söylediğini hatırlattı. Yine İBB ve UKOME üst düzey yetkililerinin kendilerini dikkate almamasından yakınan Murat Erdoğan, söz konusu ilgili mercilerin ‘başımız yeteri kadar dertte, bir de sizinle uğraşamayız’ gibi gayri ciddi bir ifade ile karşılaştıklarını anlattı. İBB ve UKOME’nin bu insanlığa ve işgal ettikleri yerin ağırlığına yakışmayan davranışlarının sebebini sordu.


UKOME’nin keyfiyatı, İTÜ’nin bilimsel raporu

Sıcak hava koşulları altında servisçi esnafına seslenen Erdoğan, UKOME’nin, gereksiz yaş yaş sınırı uygulamasına karşılık, İTÜ’nin teknik raporunu hatırlatarak, ticari araç ömrü, yaş sınırlaması ile değil, 1 milyon kilometre olduğunu ve bunun uygulandığı gibi keyfi değil, belirlenen normların bilimsel bir çalışmanın sonucu olduğunu söyledi. UKOME’nin bu sınırlamayı hangi bilimsel verilerle yaptığını sordu.

Paramız yurt dışına çıkıyor, şoför intiharı düşünüyor

Tüm bu uygulamalar sonucu, milli servetin havaya uçup gittiğini, servisçi esnafının mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadığını, İstanbul’da yaşayan özellikle öğrenci velilerinin Türkiye’nin en pahalı taşımacılık sistemini kullandıklarını belirterek, meselenin yalnızca kendi sorunları olmadığının altını çizdi. Konuyla ilgili sunları kaydetti: ‘İşi bilmeyen insanlara süslü yalanlarla kredi ve sıfır araçlar satılıp, sektöre yeni mağdurlar sokulup, paramızın yurt dışına kaçmasına ve sektör çalışanlara darbe vurulmasına göz yumuluyor’ dedi. Murat Erdoğan, yaşanan mağduriyetlere çarpıcı bir örnekle devam etti: ‘Resmi bir kurum olan, esnafın haklarını savunması gereken İSAROD web siteleri üzerinden yabancı marka araçların reklamını yaparak, servis çalışanlarını yanlış yönlendirerek borç batağına girmelerinin önünü açıyorlar’ dedi.

Yuhalamalar ve Sloganlarla kitle derdini anlatmaya çalıştı

Murat Erdoğan’ın konuşması öfkeli grup tarafından sık sık sloganlarla kesildi. Erdoğan’ın konuşmasına zaman zaman kitlenin UKOME, İBB ve İSAROD yönetimini yuhalaması nedeniyle devam etmekte zorlandığı gözlendi. Murat Erdoğan’ın konuşmasının bu bölümü eylemciler tarafından sık sık ‘Eylemciler sık sık ‘ULAŞ-İŞ Sendikası burada, Ankara Esnaf Oda Başkanı burada. İstanbul Servis Araçları Oda başkanı Hamza Öztürk nerede?’ sloganları atıldı.

Konuşmasına devam etmekte zorlanan Murat Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: ‘Yol belgeli araçların bile korsan yasasının yanlış anlaması nedeniyle 2 aylık araç bağlamalar ve 4000 TL’lik cezalarla servisci esnafının intiharı düşünür hale geldi’ dedi.

Erdoğan: ‘Değil yol kesme, trafiği kapama bize hayatı durdurtmayın!’

29 Mayıs’ı son gün olarak tayin ettiklerini belirten Murat Erdoğan, sözü geçen sorunların çözümü için başta UKOME olmak üzere servisçi esnafını intiharın eşiğine getiren uygulamalardan sorumlu tüm yapıların kendilerine çeki düzen vermesi, servisçi esnafını bu sıcakta sokağa dökenlerin yaşananlara kayıtsız kalmamaları gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti ‘kendilerine 1 ay süre veriyoruz, aksi taktirde bu işin günahı vebali onların boynunadır’ diyerek sendika ve dernek olarak kararlılıklarına vurgu yaptı. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: ‘İstanbul’da kontak kapandığı anda oluşacak bu zararın vebalini ne odalar, ne STK’lar, ne de UKOME karşılayabilir’ dedi. Bundan sonra UKOME’dan yol belgesi almak istemediklerini belirten Erdoğan, UKOME fiyat tarifimizi belirleyemez, sadece öneri verebilir’ dedi ve ‘buyrun 70000 tane aracı nereye bağlarsanız bağlayın, İstanbul’un taşıma araçları içerisinde sayı olarak en büyüğü bizleriz, bizi sokağa dökmeyin, İstanbul’da değil yol kesme, trafiği kapama, bize hayatı durdurtmayın! diyerek resti çekti.


Erdoğan: ‘İstanbul’un ana artellerini 70 bin araçla durdururuz!’

Bundan sonra ki süreç için kesin ve net konuşan Murat Erdoğan şunları söyledi: ’taleplerimiz dikkate alınmazsa, 29 Mayıs 2013 sabahından itibaren, ilk etapta 1 gün süre ile İstanbul’un ana artellerini 70 bin araçlık bu servisçiler ordusunun aksatmak zorunda kalacağını buradan ilan ediyoruz’ dedi.

Ve gemiler yakıldı!

Murat Erdoğan’ın bu kararlı ve ateşli konuşmasının hemen ardından kitle yaşanan sorunlar karşısında duyarsız kalan muhattaplarına 29 Mayıs sonrası kararlılıklarını göstermek için eylem alanında sembolik gemileri ateşe verildi.

UKOME’nin kapısına temsili tabut

Ayrıca sonra aç-susuz kalmış, borçlu olarak ölmüş cebinde kefen parası dahi olmayan gariban servisçiyi temsil eden, eylemcilerin alana beraberlerinde getirdikleri temsili tabut UKOME’nin kapısına bırakıldı.

Tuncay Elmadağlı:’İstanbul’daki plaka tahdidi tüm Türkiye’yi düzene sokar’

Eylem sırasında telefonla eylemcilere seslenen Ankara Servis Araçları Oda Başkanı Tuncay Elmadağlı eylemcileri selamlayarak şunları söyledi: ‘İstanbul’a bu tahdit davasının gelmesi tüm Türkiye’deki servis araçlarını bir düzene, bir nizama sokacaktır. Türkiye genelinde 31 tane odamız var. 31 odamızın olduğu illerde 28 ilimizde tahdit mevcut. Bir tek İstanbul’a tahdit getiremedik. İnşallah sizlerin bu katkılarıyla, sizlerin desteği ile bu İstanbul’a da tahdit gelecektir’dedi.

Barın: ‘benim koltuğum şoför koltuğu’

Mikrofonu devralan ULAŞ-İŞ Başkanı Abdurrahim Barın ise geçmiş sürece atıfta bulunarak: ‘3 yıl içinde bir avuç insanla yola çıktık ve 82 makamla görüştük. Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Servisçiler Odası da vardı. Bilirkişi raporuna dayalı servisçilerin plaka tahdidini hak ettiğine yönelik belgeleri resmi makamlarca çıkardık. Bu yasanın uygulanmasındaki iddiamız ile vatandaşlar daha ucuza taşınacak’ dedi. Konuşmasını şu sözlerle sürdüren Barın, ‘bu hayal değil gerçek, bu uygulamanın aynısı Ankara’da yapılıyor ve insanlar ucuz taşınıyor yani hem vatandaş, hem de servisçi bundan faydalanıyor’ dedi ve şunları ifade etti ‘İstanbul’da olduğu gibi Türkiye’nin ilk ve tek koltuksuz başkanıyım. Bundan gurur duyuyorum. Benim koltuğum şoför koltuğu’ dur dedi.

10 km’lik alan 2 saatte kornolar ve Sloganlar eşliğinde geçildi

Yapılan konuşmaların ardından eyleme katılan servisçi esnafı araçlarına binerek, E-5 üzerinden UKOME önünden Cevizli Köprüsü ile Soğanlık Bölge Trafik Müdürlüğü arasındaki 10 km hat üzerinde trafiği engellemeden 2 saatlik korno çalarak, slogan attılar. Eylem sorunsuz ve olaysız bir şekilde eylemcilerin dağılması ile son buldu.

Alev ARSLAN / Oya KAYA 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum