Servisçilere KDV şoku!

Servisçilere KDV şoku!

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği, yürürlüğe giren 117 sayılı KDV Genel tebliği ile servis sektörünün çok ciddi KDV yükü ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği(İSTAB) Yönetim Kurulu Başkanı yürürlüğe giren 117 sayılı KDV Genel tebliği ile servis sektörünün ciddi bir KDV yükü ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Orduhan, “K.D.V’lerin geri ödemesi vergi müfettişlerinin incelemesi sonucu eğer evraklar “tam ise” en iyi durumda 6 ay içinde olacak. Buna hangi servis firması dayanabilir” şeklinde sıkıntısını dile getirdi. “Servis sektörü çok ciddi bir KDV yükü ile karşı karşıyadır”
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği(İSTAB); 1 Mayıs 2012 itibariyle yürürlüğe giren 117 sayılı KDV Genel tebliğine olan tepkilerini ortaya koydular. İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan yazılı olarak yaptığı açıklamada; 14 Nisan 2012 tarih 28264 sayılı resmi gazetede yayınlanan 117 sayılı KDV Genel tebliği 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu bağlamda servis sektörü çok ciddi bir KDV yükü ile karşı karşıyadır” dedi. “KDV iadelerindeki beklemeye firmalar dayanamaz”

117 sayılı KDV Genel tebliğini rakamlarla izah eden Orduhan, “A isimli fabrikanın işçilerini aylık 100.000 + KDV (118.000 TL) bedelle taşıdığımızı var sayalım. Aynı iş yerini sıfır karla taşıyor olalım. Dolayısıyla çalışan araçlara aylık 100.000+KDV (118.000 TL) ödeme yapılacağını varsayalım. Yani servis firmasının cebine 109.000 TL ödeme girecek, 118.000 TL tedarikçisine ödeme çıkacaktır. Aradaki 9.000 TL ilk etapta firmalardan çıkacaktır. Özellikle personel servis hizmeti veren firmalarımızın konuya daha hassas yaklaşmaları gerekmektedir, zira direkt veliden tahsilât yöntemiyle öğrenci servis hizmetlerinde müşteri tarafında tevkifat(kesinti) yapılmayacaktır. Sonrasında bağlı olduğumuz vergi dairesinden geri alınması için müracaat edilecektir. Bu müracaat sonrası merkezi denetim elemanı olan vergi müfettişinin tüm belgelerimizi incelemesi sonucu iade edilmesi mümkün olacaktır. Bu inceleme iyi ihtimalle 6 ay gibi bir süre içinde olacaktır. Hangi firmanın gücü bu kadar beklemeye yeterli olabilecektir. K.D.V. iadelerinde yaşanan sıkıntıları ve işleyen süreç herkes tarafından bilinmektedir. Bu işlem sonunda servis firmaları olarak devletten alacaklı olacağız, ama ne yazık ki bu alacağın tahsilâtı aylar hatta yıllar sürecektir. Oda evraklarımız tamsa” dedi. “Bu yükün altından firmalarımız nasıl kalkacak“
K.D.V. iadelerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili maliyeden bir dizi istekleri olduğunu belirten Orduhan, “Maliyeden beklentimiz, biriken KDV alacaklarımızın ay içinde nakden iadesi veya ilgili ay içinde ödememiz gereken diğer vergi ve SGK ödemelerinden mahsuplaşma yöntemiyle iade edilmesidir. Konunun bu doğrultuda ivedilikle çözüme kavuşturulması isteğimizdir” şeklinde konuştu. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 08.05.2012/17:40