Seyahat kartlarının usulsüz kullanımı artıyor

Seyahat kartlarının usulsüz kullanımı artıyor

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünce verilen indirimli öğrenci ve sosyal kartlar ile yasalar çerçevesinde düzenlenen ÜCRETSİZ kartların usulsüz kullanımı yaz aylarında daha da artmaktadır.

İETT, taşımacıların ciddi oranda gelir kaybına neden olan seyahat kartlarının usulsüz kullanımını azaltmak ve caydırmakamacıyla birçok düzenleme yapmasına ve denetimin yaygınlaşmasına rağmen, kısmi azalma olsada hala ciddi sorunlardan birisi olarak devam etmektedir.

İETT’nin usulsüz kart kullanımını önlemek içintestine devam ettiği yeni uygulama ile artık usulsüz kullanıldığı tespit edilen kartı şoför tespit ettiğinde araç bilgisayarı üzerinden merkeze ihbar edecek ve kart sahibine uyarı gitmesi sağlanmış olacak.

Usulsüz kullanım genel olarak “indirim ve ücretsiz seyahat imkanı sağlanan bir kişinin kartını başkasına kullandırması” şeklinde gerçekleşmektedir.

Şu anki uygulama da başkasına aitkartı kullanan kişi araca bindiğinde şoför şüphe üzerine kimlik ve resim kontrolü yaptığında durum ortaya çıkmakta ve karta el koymak suretiyle en yakın İETT birimine teslim etmektedir. Ancak bu uygulama çok yoğun bir şekilde şoför ile kullanıcı arasında tartışmalara, bazen de kavgalara neden olmaktadır.

ÖZULAŞ A.Ş.’ne bağlı C-035 kod. Nolu aracın Şoförü Baki Balta, bu konuda en çok gayret gösterenlerden birisi olarak dikkati çekmektedir. Görüşüne başvurduğumuz Baki BALTA“her seferde yaklaşık 20 usulsüz kart kullanımı tespit ettiğini belirterek, bu durumun kendilerini hem kazanç, hem de manevi olarak sıkıntıya soktuğunu, yoğun stres altında çalışmalarına neden olduğunu” söyledi.

Denetimden sorumlu ÖZULAŞ Yönetim Kurulu Üyesi İsmail KOÇİN ise usulsüz kullanıldığı tespit edilen kartları İETT yetkililerine teslim ettiklerini, bu şekilde davranan kişilerin hak gaspı yaptıklarını ve ÖHO taşımacılarının ekmeği ile oynadıklarını, ayrıca hizmetin niteliğini de düşürdüklerini ifade etmiştir. KOÇİN ayrıca, usulsüz kart kullanımının sektörü ekonomik olarak tehdit eder hale geldiğini ve araç içinde bu nedenle diğer yolculara rahatsızlık ve mağduriyet verme boyutlarına varan tartışma ve kavgaların yaşandığını da belirtmiştir. 

 

akbil-g1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.