Seyit Arslan: ‘Taklitçiler bizim önümüzü açıyor’

Seyit Arslan: ‘Taklitçiler bizim önümüzü açıyor’

2006 yılından beri Seyit Usta markasıyla konteyner taşımacılığına sunduğu ürünlerle adından söz ettiren Seyit Arslan ürünlerinin taklit edilmesinde mutluluk duyduğunu belirtti.

1000 metrekare üretim alanı ve 25 çalışanı ile Tuzla’da hizmet veren Seyit Usta Treyler’in sahibi Seyit Arslan ile sektörün sorunlarını, Seyit Usta markası ile yakaladıkları kalite çizgisini ve hedeflerini konuştuk. Üretim anlamında ortalama aylık 25 konteyner taşıyıcı ürettiklerini belirten Arslan amaçlarının çok üretmek olmadığını aksine az üretip kaliteli üretmek olduğunu vurguladı. Arslan, “ Çok üretip kalitesiz üretmekten ise az üretim en kaliteliyi üretmenin peşindeyiz. O yüzden herkes bizi konteyner taşıyıcısında örnek alıyor. Şu anda konteyner taşıyıcı denilince sektörde ilk üç içinde yer alıyoruz. Abim Atilla Arslan ve ben Seyit Arslan olarak çıraklığımız dahil 40 yıldır bu sektörün içindeyiz. Seyit Usta markasıyla 2006 yılından beri bu sektördeyiz. Kurulduğuz yıllarda bu kadar yol kat edeceğimizi beklemiyorduk ama şu an müşterilerimizin desteği ile beklediğimiz hedeflerin üstündeyiz” diyerek yakaladıkları hedeflerden dolayı mutlu olduğunu ifade etti.


“Kötü taklitler Seyit Usta’nın önümü açıyor”
“Her sektörde birçok ürününün taklit edildiği gibi bizim sektörde de bir tasarımı tamamen bana ait olan römork ile birden fazla konteyneri taşıyabilme özelliğine sahip olan Teleskopik konteyner taşıyıcıyı maalesef rakiplerimiz hiçbir emek harcamadan müşteriden talep ettikleri bizim römorkları fabrikalarında söküp takmak suretiyle taklit edip piyasaya çıkartıyorlar bana göre emek hırsızlığı yapıyorlar” diye ifade eden Arslan, yapılan kötü taklitlerin Seyit Usta markasına olan güveni arttırdığını ifade etti. Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Teleskopik Konteyner taşıyıcıda taklitlerimiz çıkmadan satış rakamlarımız iyiydi. Alıcılar haklı olarak fiyata baktığı için satışlarımızda düşme oldu, çünkü taklitlerimiz bizden ucuz. Ama bizim ürünlerimiz neden taklit ediliyor diye hiçbir zaman dert yanmadım aksine sevindiriyor beni taklit edilmek. Çünkü onların yaptığı römork veya taklit edilen her ürün zaman içinde arızalar ve sıkıntılar yapmaya başladığında römorku düzeltmek için harcanan para ve zaman kaybı ile inanın maliyeti bizim römorkların çok üzerine çıkıyor. Şoförün çektiği çile de cabası. Tüm bu nedenlerden dolayı kötü işler bizim önümüzü açıyor. Bizim yaptığımız işinde daha tam anlamı ile çözebilmiş değiller. Taklit eden firmalar abim ve benim gibi üretim de çalışıyor olsalar bir gün çözerler. Taklitçiler benim için düşman değil can dostum. Çünkü onların yaptığı sıkıntılı ve problemli işler benim markamın prestijini ve kalitesini arttırıyor.” Konteyner taşıyıcılarında ihtisas sahibi olduklarını ve müşterilerinin işlerini kolaylaştırma arayışı içinde olduklarını belirten Arslan, 2011 yılında 101 adet konteyner taşıyıcı sattığını ifade etti.


“Seyit Usta frigorifig üretimine başlıyor”
Seyit Usta markasıyla frigorifik üretimine başlayacaklarını belirten Aslan, “Hendek 2. Organize fabrika inşaatı devam ediyor. Seyit Usta’nın 2012 hedefi 200 rakamını aşmak. Önümüzdeki süreçte Frigorifik treyler üretimini başlayacağız. Şu an 10 adetlik bir panelleri yurtdışında getirttik. Hendek’deki fabrikamıza taşındığımız zaman orada üretime başlayacağız. Çünkü şuan ki fabrikamızda konteyner taşıyıcılarla, Frigorifik treyler üretimi biraz zor olur. Yeni fabrikaya taşındığımızda onları da üretmeye başlayacağız. 10 adetlik bir üretim yaptık frigorifik de üreteceğimiz 2 aracıda kendi nakliye şirketimde kullanacağım Frigorifik konusunda ciddi bir AR-GE çalışması içindeyiz” dedi. “Merdiven altı imalathaneler yavaş yavaş bitecek”
Sanayi Bakanlığı ve TREDER’in merdiven altı imalathaneleri bertaraf etmek için ciddi çalışma içinde olduğunu belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: ”TREDER olarak merdiven altı imalathaneler konusunda ciddi çalışma içindeyiz Sanayi Bakanlığı ile birlikte. Şu anda treyler üreten tüm firmaların envanteri çıkartılıyor. Merdiven altından ziyade şu anda üretim yapmadan Teknik belge satanlar var. Bizler işimize sahip çıkar ve gerekli resmi kuruluşlara bilgi verirsek inanın devlet kanalından da ciddi anlamda bize destek olacaklardır. Bu tip firmalar var olacaktır da fakat devletin çok sıkı denetimleriyle de bertaraf edilebilir. TREDER’den önce kimse merdivenaltı imalathaneler hakkında bir girişimde bulunmamış. Şimdi ise TREDER ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde bir dizi çalışma yürütülüyor. Ben inanıyorum bu tarz yerler birkaç yıl içinde yavaş yavaş bitecek.”


“Merdivenaltı sektörü yüzde 50 etkiliyor”
Merdiven altı imalathanelerin sektöre satış ve kalite anlamında özellikle yurt dışında ve yurt içinde ciddi zararlar verdiğini vurgulayan Arslan, işini her anlamda düzgün yapan treyler üreticilerinin ayakta kalmak için ciddi anlamda çaba sarf ettiklerini de belirtti. Arslan, “Merdiven altı imalathaneler ve taklitçiler olmasa 2011’de sattığım âdetin yüzde 50 daha fazlasını satardım. TREDER Başkanı Recep Serin’in de dediği gibi merdiven altı imalathaneler bize ciddi zarar veriyor. Bu geçiş döneminde bana yeni treyler işi gelsin de yapayım diye beklemiyorum tamirat ve servis noktasında müşterilerime hizmet veriyorum. Benim ölçeğimdeki Treyler üreticileri ancak bu şekilde ayakta kalabilir.” “Enflasyon varken treyler üreticileri iyi paralar kazanıyordu”
Enflasyon varken aldığınız malzemenin günlük fiyatı değişirdi dolayısı ile satılan ürününde fiyatı devamlı yükseltmek zorundaydı diyen Arslan, şuanda tüm ürünlerin fiyatı neredeyse sabit ve belli o yüzden çok iyi paralar kazanılmadığını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Treyler üretiminde kar marjlarının düşük olması sebebi ile kimse hedefindeki yatırımları gerçekleştiremiyor. Kısacası sektöre gereken önem ve iltimas gösterilmiyor” dedi. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 14.06.2012/10:13