Shell Eco-marathon Mayıs ayında Rotterdam’da

Shell Eco-marathon Mayıs ayında Rotterdam’da

Gençleri geleceğin yakıtları ve verimlilik üzerine düşünmeye teşvik etmek için her yıl düzenlenen Shell Eco-marathon’a bu yıl Türkiye’nin 8 şehrinden 16 iddialı öğrenci takımı katılıyor.

Shell’in her yıl gençleri, geleceğin enerji alternatifleri ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon’da geri sayım başladı. Avrupa genelindeki 24 ülkeden 3 bini aşkın öğrenci, en az yakıtla en uzun mesafeyi kat edecek aracı üretmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

15-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Rotterdam sokaklarında gerçekleştirilecek Shell Eco-marathon’da Türkiye’nin farklı üniversite ve liselerinden 16 takım yarışacak. İstanbul, Ankara, Manisa, Kayseri, İzmir, Çorum ve Sakarya’dan katılacak öğrenciler kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yakıt verimliliğinin sınırlarını zorlayacak.

Yeni nesil mühendisler birbirleriyle yarışacak

29. Shell Eco-marathon hakkında bilgi veren Royal Dutch Shell CEO’su Peter Voser,” “Geçen yıl Shell Eco-marathon Avrupa’yı ziyaretimde öğrencilerin yeni sokak pistine nasıl adapte oldukları beni çok etkiledi. Yeni nesil mühendislerin yaratıcılığı ve Rotterdam şehrinin sunduğu destekle, geleceğin enerji zorluklarına karşı yenilikçi yaklaşımlar tasarlamada Avrupa’nın yeteneğini göstermek istiyoruz” dedi.

“Türkiye’nin, Fransa ve Almanya’nın ardından Avrupa’nın 24 ülkesi arasında en güçlü katılımı gösteriyor olması, genç mühendislerimizin, otomotiv teknolojileri ve yakıt tasarrufu konularında ne kadar başarılı çalışmalar yapabileceklerini ortaya koyuyor” diyen Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır öğrencilerin global düzeyde yarışmalarını sağlayabilecek yaratıcılığa da sahip olduğunu belirtti.

Türkiye’den katılan okullar

Türk takımlarının tasarladığı araçların, Türkiye ile Hollanda arasındaki transferleri Alışan Group’un lojistik desteğiyle gerçekleşecekken yarışmaya buyıl Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, ODTÜ, Sakarya Üniversitesi, Şişli Terakki Lisesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi katılacak.

Ekipler yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategoride katılıyor. Prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, etanol, GTL gibi geleneksel yakıtlar ve hidrojen ile elektrik gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. Bu yıl farklı olarak, güneş ve elektrik enerjilerinin birleşimi olan yeni bir kategori daha yer alıyor.


 


 


 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.