Shell, MIT’nin dergisinde ilk 50’de

Shell, MIT’nin dergisinde ilk 50’de

Shell, dünyanın saygın akademik kuruluşları arasında yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) yayımladığı Technology Review dergisinin 2012 yılının en yenilikçi 50 şirketi listesinde yer aldı.

Ar-Ge çalışmalarına her yıl yaptığı 1 milyar doların üzerindeki harcamayla, sektöründe bu alana en büyük yatırımı yapan Shell, listenin enerji kategorisindeki tek uluslararası petrol şirketi oldu.

Shell’in ‘Daha önce işletilmesi pratik sayılmayan hidrokarbon kaynaklarından yararlanmayı başardığı için’ listede yer aldığını vurgulayan dergi, verdiği iki örnekte “Shell, dünyanın en derin açık deniz kuyusunda sondaj yapıp üretimi başlattı” ve “Şeyl (kayaç) petrol çıkarmanın en ucuz yolunu geliştirdi” açıklamasıyla Shell’in yenilikçi yaklaşımını ortaya koydu. Yenilikçilerin rakipleri rota değiştirmek zorunda
Dünyanın en yenilikçi şirketlerini listeleyen MIT, yenilikçi firmaları, “Yaptıkları yenilikler ile diğer işletmeleri, stratejik rotalarını değiştirmek zorunda bırakan işletmeler’ olarak tanımlıyor. MIT, dünyanın en yenilikçi 50 şirketi listesinde yer alan kuruluşların, “Geçtiğimiz yıl boyunca orjinal ve değerli teknoloji sunan ve bu teknolojiyi önemli ölçüde pazara ulaştıran ve açıkça rakiplerini de etkileyen şirketler” olduğunu da belirtiyor. Shell’in getirdiği yenilikler ve rekorlar:
Shell, derin deniz atılımlarında, ‘en derin sondaj ve üretim platformu’, ‘en derin deniz dibi kuyusu’, ‘en derin spar’ (sondaj platformu ayağı) ve Meksika Körfezi’ndeki Perdido Projesi ile ‘en derin deniz dibi boru hattı bağlantısı’ da dâhil olmak üzere 15 dünya rekorundan 11’ini kırdı. Shell’in patentli Yerinde Dönüştürme İşlemi ve Yerinde Geliştirme İşlemi (ICP/IUP) sırasıyla büyük petrol şeylleri (kayaç) ve ağır petrol rezervlerini ortaya çıkarmayı mümkün kılıyor. Yine de bu teknolojinin uygulanabilir ve sürdürülebilir uygulamaları, son bir kaç yıldaki araştırma, geliştirme ve uygulama konusunda önemli ilerlemeler kaydeden yeraltında sağlam bir ısı püskürtme sisteminin – çok uzun elektrikli ısıtıcılar – geliştirilmesine bağlıdır. Isıtıcı Gelişimi Ekip Lideri Albert Harvey, “Shell’in ısıtma sistemi ticari mineral yalıtımlı (kablo) teknolojisine dayanıyor. Çok uzun, yüksek sıcaklık, yüksek güç ısıtıcı kablolar konusunda büyük adımlar attık” dedi. Shell harita çizimine yönelik toplanan çok büyük miktardaki sismik veriyi değerlendirmek üzere yeni algoritmalar kullanıyor. Bunlar, jeologların Meksika Körfezi altındaki tuz birikimini incelemelerini mümkün kıldı. www.tasimacilar.com 19.03.2012/17:39