Sınır kapılarında sıkıntılar devam ediyor

Sınır kapılarında sıkıntılar devam ediyor

Son günlerde İran sınır kapılarında, Türkiye ile İran arasında 15 Ocak 2015 tarihinde yapılan anlaşmanın uygulanması ile ilgili problemler yaşatan İran'a 'nota' verildi.

 
Sarakhs ve Lütfabad sınır kapıları başta olmak üzere İran’ın tüm sınır kapılarında Türk araçları uzun bekleme süreleri ile karşı karşıya. Diğer yandan, özellikle, Sarakhs sınır kapısında araçların standart depoya sahip olmadıkları gerekçesi ile bekletildikleri ve gerek çift deposu olan gerekse standart dışı olduğu iddia edilen araçlar için depoların sökülmesi gerektiği aksi halde polis tarafından depoların söküleceği bildirildi.
 
İran’ın söz konusu tutumu ve olası yaptırımlarının önlenmesi amacıyla UND, Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bilgilendirmelerde bulunulmuş olup Dışişleri Bakanlığının talimatı doğrultusunda Tahran Büyükelçiliği tarafından, İran Dışişleri Bakanlığına bir “Nota” gönderilmiş ve söz konusu “Nota” ile sınırlarda bulunan araçların geçişlerine biran evvel izin verilmesi talep edildi.
 
Diğer yandan, sınır kapılarında yaşanan sorunların görüşülmesi amacıyla 09.03.2015 tarihinde Bazargan Gümrüğünde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Urumiye Başkonsolosluğu yetkilileri ve UND heyetinin de katılım sağladığı bir toplantı İranlı muhatap kurum yetkilileri ile gerçekleştirildi, ancak sorunların çözümüne yönelik bir gelişme katedilemedi.
 
Ülkemiz ile İran arasında 15 Ocak 2015 tarihinde yapılan anlaşmayı imzalayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 13 Mart Cuma günü Tahran’a resmi bir ziyarette bulunarak olup söz konusu sorunları görüşeceğini ifade etti.
 
UND, İran sınır kapılarında bekletilen Türk araçlarını ve söz konusu araçların biran evvel geçişlerinin sağlanması için temaslarını sürdürmekte olup olası tüm gelişmeler üyeleri ve söz konusu sınır kapılarında çok zor şartlarda bekleyen sürücüler ile paylaşacağını bildirdi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.