Sinirleri Zorlayan, Sınır Kapısı Kapitan Andrevo

Sinirleri Zorlayan, Sınır Kapısı Kapitan Andrevo

Sınır kapılarında Türk nakliyecilerine uygulanan keyfi davranışlar süre dursun, geçtiğimiz günlerde Kapıkule’nin Bulgar sınır kapısında kelimenin tam anlamıyla bir ironi yaşandı ve Bulgar taşımacıları eylem yaptı.

Türk taşımacılarına cehennem azabı yaşatan Bulgaristan, geçtiğimiz günlerde Türk araçlarına yapılan kontrollerde CMR ve UBAK, tarih uyumsuzluğu gibi basit kullanım hataları sebebiyle yüzlerce Türk nakliyecisine ve araçlarına 2 bin 600 Euro ceza yazmış, yaşanan bu gelişme üzerine taşımalarda aksamalar meydana gelmişti. Türk nakliyecilerine sınır kapılarını sırat köprüsüne çeviren Bulgaristan bu son örnekle bir kez daha Türk taşımacılarına karşı düşmanca tavrını ortaya koymakla kalmadı, haksız kazançları Türk yetkililerinin radarına yakalanınca ayağa kalktı.

Protesto değil, rant kavgası

Kapıkule’nin Bulgar tarafındaki Kapitan Andrevo kapısını kapatarak eylem yapan Bulgar taşımacılarının eylem için seçtikleri süreç kafa karıştırmaya devam ediyor.

Sınırda Türk nakliyecilerinin yaşadığı sorunlara ek olarak, Bulgar araçlarının uluslararası anlaşmalarla hükme bağlanan kota uygulamasını delmek ve haksız kazanç sağlamak amacıyla Türkiye’den aldıkları üçüncü ülke taşımalarını Bulgaristan yüküymüş gibi göstererek Bulgaristan aktarması ile AB ülkelerine taşıdıkları iddia ediliyordu. Türk yetkililerince yapılan ihracat beyannamesi kontrolleri ile malın gideceği nihai ülke ile boşaltma noktasındaki uyumsuzluk ortaya çıkınca haksız kazanç sağlayamayan Bulgar taşımacılarının rahatsızlıklarının adı, “protesto” oldu.


Bulgar Taşımacıları neye isyan ediyor?

Her nedense böyle bir iklimde eylem kararı alan Bulgar taşımacıları eylemin bedelini de yine Türk nakliyecilerine ödetti. Türk makamlarının haksız rekabeti önlemek amacıyla denetim ve kontrolleri arttırması üzerine Bulgar nakliyeciler isyan edip Kapitan Andrevo ’yu ulaşıma kapattı.

Keser Döner Sap Döner, Gün Gelir Hesap Döner

Türk makamlarınca arttırılan kontrol ve denetimlerden birinin geçtiğimiz günlerde Türk Gümrük kapılarında uygulanması sonucu sadece 6 Bulgar aracına işlem yapılması Bulgar yetkilileri ve nakliye şirketlerini çileden çıkartarak Bulgar firmalarının anında reaksiyon vermelerine yol açtı. Özellikle SOMAT, PİMK gibi Bulgar firmalarının başı çektiği TIR’lar eylem yaparak, Kapıkulenin Bulgar tarafındaki Kapitan Andrevo kapısını geçişlere kapattı. Yapılan eylemle Bulgar taşımacılık şirketleri gümrük kapısında bir ironiye de imza attılar. Çok daha fazla sayıda Türk nakliyecisine kat be kat fazla ceza yağdıran Bulgaristan sadece 6 araca kesilen ceza ile gümrük kapısında eylem kararı aldı. Aksamalara, yaşanan maddi kayıplara ve gecikmelere neden olan Bulgar taşıma şirketlerinin düzenlediği protesto nedeniyle Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'nda TIR ve kamyonlar gün boyunca beklemek zorunda kaldı.

Bu ne tahammülsüzlük, bu neyin kavgası?

Türkiye tarafındaki gümrük yetkililerinin Bulgar TIR ve kamyonlarına farklı işlem yapıp geçişleri zorlaştırdıklarını öne süren taşımacılar, protesto düzenlendi. Protestocular, sorunlarını alana gelen Bulgaristan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Albena Lazarova'ya iletti. Gelişmeleri eylem alanına dönen gümrük kapısından takip eden Bulgaristan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Albena Lazarova protestocuların isteklerini dinledikten sonra en kısa zamanda Türkiye yetkilileriyle gerekli görüşmelerin yapılacağını söyledi.

Sınırda 6 araca kesilen ceza ve Türk nakliyecilerine oldu eza

Son alınan bilgilere göre, Türk nakliyecileri kendilerine sağlıklı bilgi verilmediğini, yol kenarında beklemekten başka çareleri olmadığını aktardılar. Türk şoförler, geçişlerin son derece yoğun olduğu Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'nda benzer sorunların sıklıkla yaşandığını belirttiler.

Angelov: ‘Bulgar şirketleri büyük zarar görüyor!’

Yıllardır Türk nakliyecilerine sınır kapılarında sistematik olarak işkence uygulayan Bulgaristan, yapılan ihracat beyannamesi denetimlerinde sicilini bozmuş olmanın ve haksız kazanç kapılarının kapanacağı endişesi ile genel kabul görmüş ve herkes tarafından uygulanan rutin kontrollerin acısını yine Türk nakliyecilerden çıkarmak istiyor. Sınır kapısında, Bulgar nakliyecilerine uygulanan ceza-i işlemlerden son derece rahatsız olan, Bulgaristan Oto Taşımacılık Birliği (BASAT) Başkan Yardımcısı Petko Angelov da yaptığı açıklamada, Bulgar kamyonların Türk gümrüklerindeki işlemlerinin özellikle yavaş yapıldığını öne sürdü. Angelov, işlemlerin uzun sürmesi yüzünden zaman kaybettiklerini ve müşterilerine kaliteli hizmet veremediklerini söyledi.

Türk Nakliyecileri ölsün mü?

Türk nakliyecilerine pes dedirten açıklamalarını sürdüren Angelov, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğu'nun çalışmalarından memnun olmadıklarını da ifade ederek "Kimse derdimizi dinlemek istemiyor. Bulgar şirketleri büyük zarar görüyor" dedi ve BASAT yetkilileri, sorunlarına kısa vadede çözüm bulunmaması durumunda Bulgaristan-Türkiye sınırındaki tüm gümrük kapılarında eylem yapacakları uyarısında bulundu. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum