Sinop’ta Haksız Rekabet Firma Kapattırıyor

Sinop’ta Haksız Rekabet Firma Kapattırıyor

Sinop‘ta otobüs işletmecilerinin en büyük sorunu sektörde yaşanan haksız rekabet ve bunu ortadan kaldırabilecek yegâne gücün yani otobüs işletmecileri arasında birlik ve beraberliğin olmaması…

Yerel anlamda otobüsçülerin sorunlarını gündeme getirdiğimiz görüşmelerden birini de Sinop Otobüs Şoförleri Derneği Başkanı Yüksel Candemir’le gerçekleştirdik. Sinop’ta otobüsçü esnafının en çok şikâyet ettiği konuların başında büyük firmalar karşısında küçük firmaların sektöre tutunma çabaları ve haksız rekabet koşulları var.

Candemir: ‘Zayıf firma rekabete giremediği için fiyatları indiriyor’

Sinop Otobüs Şoförleri Derneği Başkanı Yüksel Candemir’le yaptığımız görüşmede Sinop’ta yaşanan birçok problemin varlığına dikkat çekti. Fakat sorunların çözümü konusunda daha çok birlik ve beraberliğe vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: ‘Sinop’ta en çok zorlandığımız şey, otobüs işletmecilerinin birlik ve beraberlik içinde çalışmaması… Sinop’ta şuan 5 tane firma var, 5 firmanın 3 tanesi bütün hatlara çalışıyor, 2 tanesi çalışmıyor. Yerli ve büyük firmalar, diğer firmalar tam yolcu kapasitesini almadan büyük firmalar bir servis daha açıyor. Bu defa diğer zayıf firma yolcu taşıyamadığı ve rekabete giremediği için fiyatları indiriyor’ diyerek Sinop’ta yaşanan haksız rekabeti ve bu durumu yaratan süreci anlattı. Candemir, yaptığı değerlendirmede şu örneği verdi: ‘bu küçük firmalar ne yapıyor İstanbul’a gidiyorsa Kastamonu yazıyor fiyatına 100 TL yazıyor. Hâlbuki İstanbul’a gidiyor. İzmir’ e gidiyorsa Bursa yazıyor…’ dedi. Yaratılan bu fiili duruma karşılık yasal anlamda herhangi bir yaptırım olmamasından şikâyet eden Candemir, dernek olarak bu tür olayların önüne geçmek için çok uğraştıklarını fakat bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Yüksel Candemir sözlerine şöyle devam etti: ‘Sinop Otobüs Şoförleri Derneği olarak aramızda anlaşıyoruz, dernek bilgisi olmaksızın fiyatta ne arttırma ne de düşürme yoluna gidilmeyecek diye ama bunu da başaramıyoruz ne yazık ki… Gizli gizli bir şekilde yapılıyor’ dedi.


 

Haksız rekabetten kaynaklı birçok firma kapandı

Sinop’ta kıran kırana devam eden bu haksız rekabet koşulları nedeni ile son 10 yılda birçok firmanın ticari faaliyetlerine devam edemediğini aktaran Candemir, şunları kaydetti: ‘belirttiğim nedenlerden kaynaklı olarak, şöyle bir 10 yıllık süreci değerlendirdiğimizde birçok firmanın kapanmış olduğunu söylemek mümkün… Birçok firma açılıyor fakat bu koşullara dayanamayarak 1 ay içinde kapanıyor. Onun için belirli firmalar belirli konumlarını koruyorlar, diğer firmalarda ekonomik gücü olan direnebildiği kadar direniyor, direnemeyince maalesef kapatmak zorunda kalıyor’ dedi.

Candemir: ‘Sinop’ta kaçak çalışanları ihbar ediyoruz’

Candemir, bir diğer sorun olarak Sinop’ta kaçan çalışan firmalara ve kişilere dikkat çekti. Son dönemde sayıları giderek artan bu tarz çalışanlarla ilgili olarak Sinop Otobüs Şoförleri Derneği’nin çalışmalar yaptıkları yönünde bilgi vererek, konu ile ilgili şunları ifade etti: 'TOFED’in kaçak çalışanlarla ilgili bir takım tedbirleri var. Bu tedbirleri kendileri aldıkları için biz de bunlarla ilgili çalışmalar yapabiliyoruz. Yani kaçak çalışanlara engel olabiliyoruz. En azından ihbar ediyoruz, gerekli işlemler yapılabiliyor. Bir-iki defa uyarıyoruz, devam ederse ihbar ediyoruz, ceza oranı da yüksek olduğu için caydırıcı olabiliyor’ dedi.

Sorunların tek çözümü, birlik ve beraberlik

Candemir, Sinop’ta yaşanan sorunların çözümü olarak yine otobüs esnafının bir arada durması gerektiğini belirterek, Sinop Otobüs Şoförleri Derneği tarafından alınan kararlara uyulması ve mesleğe sahip çıkılması gerektiği konusunda vurgu yaptı. Alev ARSLAN

www.tasimacilar.com 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.