Şoför esnafı, “ Çözüm plaka tahdidi”

Şoför esnafı, “ Çözüm plaka tahdidi”

2 Mart Pazar günü binlerce şoför esnafı plaka tahdidi konusunda seslerini duyurabilmek ve hakları olan plakalara sahip olabilmek için Kazlıçeşme meydanında bir araya geldi.

Plaka tahdidi tek çözüm
Plaka tahdidi konusunda sorularımızı yanıtlayan görüşlerini bizimle paylaşan İSAROD Yönetim Kurulu üyesi Günhan Sinar, “Plaka tahdidi esnafın kurtuluşudur. İnancımız buna tam ki şansımızı deniyoruz o yüzden bugün buradayız meydandayız. Polisin tavrını görüyorsunuz. Geçen sene 11 Mayıs’ da burada durum böyle değildi sadece 3 tane polis vardı. Ama bugün polis teşkilatı tam tekmil gelmiş durumda. Saat 14:00’ dan sonra gelen araçları içeri almadılar. Yenikapı’da ve Topkapı’da engel oldular sert önlemlerin sebebi tabi ki 9 Şubat’ da yapılan yol kapatma eylemi olduğunu düşünüyorum. O gün orada 60 aracın yolu kapatmasını cezasını bugün biz çekiyoruz burada” dedi. Niye biz devlete vergi veriyoruz da taksiciler gibi minibüsçüler gibi bizim de plakalarımız yok.
Tek bir ağızdan konuşan şoför esnafı devletin onları dinlememesi yönünde şikayetçi. Bugün İzmit’ de, Ankara’da, İzmir’ de adamlar şart koymuşlar, plakaları, kilometreleri olsun her şeyi belirlemişler. İstanbul’da bugün biz servis çekmeyelim, İstanbul’ da buğun biz servis çekmeyelim duralım o gün İstanbul un tüm trafiği durma noktasına gelir. Bizim istediğimiz her şeyimiz açıkça olsun kurallı kanunlu olsun. Diğer şehirler plaka tahdidi adlıda İstanbul’da niye olmuyor, İstanbul Türkiye değil mi, bizim onlardan aşağıda kalır yanımız mı var biz de onlar gibi servis şoför esnafları olarak kendi plakalarımızı istiyoruz. İSAROD sizi temsil edebiliyor mu?
İSAROD hiç kimseyi temsil etmiyor. Ediyor etmesine, İSAROD olmasa burada toplanamazdık. Temsil etmemesinden kastım bizim lehimizde temsil gücü yok, bunu başaramıyor. İSAROD’ un da izahat vereceği yer vardır. Tur şirketleri konusunda şikâyet ve sıkıntılarınız nelerdir?
Bizim plakamız verildiği zaman şirketlere karşıda daha güçlü durabilecek konuma gelmiş olacağız. Tur şirketlerinin bize yaptıklarını özetle anlatmam gerekirse. Öncelikli olarak bizlerden yüzde 30 komisyon alır. Mazot da akaryakıt firmaları bize indirim yapar oradan gelen parayı kendi cebine indirir. Çünkü biz mazotu standart fiyatlarından almaktayız indirimli olan kısmını firma kendisine alıyor. Bunu bize şart koşar, bize der ki “ Eğer buna uymazsan paranı on gün sonra alırsın” der. Firma üzerimizden para kazansın işi alan o kazansın ama hududu kadar para kazansın. Bir okul arabası 5 bin ile 6 bin lira arası para toplar kendi. Eğer kendi çekiyorsa hepsi araç sahibine kalır, ama tura ait ise bu paradan şoför esnafına sadece 3 bin lira kalmaktadır. Bunun başka bir açılımı yok bizim genel sorunumuz budur şoför esnafı dertli ve bizim derdimizi çözecek şeyde plaka tahdididir. Tur şirketleri işimizi baltalıyor
Tur şirketleri konusunda oldukça şikayetçi olan şoför esnafı şirketlerin aynı zamanda işlerini baltaladığını dile getirirken bunu örnekle açıklığa kavuşturdu. Daha güzel bir iş buluyorum diyorum ben çıkıyorum çıkış veriyorum. Tur şirketi bana diyor ki tamam ama 60 gün iş yapamazsın böyle olunca elimiz kolumuz bağlanıyor yeni işi de kaybediyoruz mevcut işimizden de oluyoruz. Trafiğin kesilmesi sizce bu husus da çözüm olacak mıdır?
56 bin kişiyi tek dize getirmenin yolu İstanbul’ un ana yollarını kapatmak. Ana yollar kapandığı zaman bizim isteğimiz sadece o zaman gerçekleşir. Trafik kapandığı müddette hiçbir servisçi , hiçbir personelini ya da öğrencisini gideceği hiçbir yere getiremez. Saat 9:00 da iş başı yapan şahıs 12:00 – 13:00 da işe gittiği zaman bu sadece bu sesimizi duyurabilir başka hiçbir şey bizim sesimizi duyurmamıza yardımcı olamaz. Burası İstanbul 15 milyon nüfusu olan en az 10 milyon araba olan bir şehirde, iki köprünü bir köprünün kapanması ne demek biliyor musun? Sadece bir köprünün kapanması bile Türkiye’de ekonominin durması demek. Ne iş adamı bir yere gidebilir, ne savcı, ne hakimi, ne de öğretmeni bir yere gidebilir, işte o gün bu iş olacaktır. O gün sesimiz tüm ülkeye duyurulmuş olacaktır. Trafik kesilmesinde bir seferde olmazsa illa ki ikinci ve ya üçüncü seferde olacaktır. Esnaf köprü kapatalım, E-5 i kapatalım diyor peki sizin buna bakış açınız nedir?
Sinar esnafın köprü kapatmak yol kapatmak yorumuna şu şekilde karşılık verdi “ Oda yönetimi olarak köprü kapatılması yol kapatılması gibi hareketlere karşıyız. Neden karşıyız? Çünkü köprüyü kapattın, yolu kapattın mı arkadaki vatandaş mağdur kalacak. Bir vatandaşın yasal hakkı geçiş üstünlüğü binlerce plakaya değişilmez. Feda olsun binlerce plaka ama bizim isteğimiz bunu gerçekleştirirken bir vatandaş bile bundan zarar görmesin hem maddi hem manevi olarak. Biz burada kalmaya varız. Burada kalalım sonuna kadar kapıları da kapansın ama insanlar gönüllü kalsın esnaf gönüllü olarak burada dursun. Aksi türden eylemlerimiz bize ve davamıza daha çok zarar verecektir ve vermiştir. Trafik felç edilerek kimse kimseye plaka vermez.” Çarşamba günü 12 Mart da belediyenin önüne gittiğimizde sonuç çıksa da çıkmasa da oradayız. Biz sadece kamuoyuna kendimizi duyurmak peşindeyiz ve bundan çekinmeyiz diyerek kararlılıklarını dile getirdi Sinar. Katılım beklenen biraz altındaydı
Alanı büyültmüşler, alan 11 Mayıs da ki alan gibi değil, içerde ki tepeyi almışlar. Ona rağmen içerde araç sayımız baya yüksekti. Geçen sene 11 Mayıs’ da dışarılarda da arabalar vardı Abdi İpekçi’ nin oraya bırakmak zorunda kalmıştı bazı şoförler araçlarını. Katılım çok da kötü seviyede değil ama. Tahmin ediyorum ki 4 bin – 5 bin arası araç vardı meydanda. Esnaf kontak kapatmaya hazır değil
Sinar, Oda yönetimi olarak “ hadi kardeşim hodri meydan kapatıyoruz kontakları” söyleminde bulunduk ve uygulandı da. Biz bunu yaparken şoförlerin nabzını yokladık bakalım anahtarlarını verecekler mi verdikten sonra tekrardan geri isteyecekler mi gibisine. Ama sonuç bizi sevindirmedi 70-80 anahtar bırakıldı ve 60 kişi kadarı anahtarlarını tekrar geri istedi. Hali hazırda tablo bu. Esnaf daha kontak kapatmaya hazır değil. Son çözüm kontak kapatmaktır. Miting bittiği halde burada halen bekleyişinizin sebebi nedir, niye bekliyorsunuz?
Mücadelemizin nedeni korsan yasası cıktı İstanbul genelinde sadece bu, öncelikle biz vergiye tabiyiz, bir yol belgesinin olmaması ücretsiz olan bir belge olduğu halde bir aracımızın çevirmeye girdiği takdirde 2bin 400 lira cezası var bide otoparkta 60 gün bağlanması var. Hal böyle olunca en kötü ihtimalle 15 bin lira para kaybetmiş oluyoruz. Kısaca hakkımızın verilmesini bekliyoruz. Yetkili ağızdan birisinin buraya gelmesini ya da bize yazılı sözlü olarak bir mesaj iletmesini taleplerimize karşılık verilmesini bekliyoruz. 12 Mart ile ilgili ne diyorsunuz?
Sinar, İzin şuan da alınmadı ama izin alınabilir izin çok sorun değil, sonuç olarak biliyorsunuz ki basın açıklamaları izine tabi değildir. Her hangi bir izin gerekmez ama gerekecek ise iznimizi alırız. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmeden demokratik yollardan hakkımızı arayacağız. İBB Başkanı Kadir Topbaş ile çarşamba günü İSAROD Başkanı kahvaltı edecekler bu zaten daha önceden planlanmış bir programdı son anda alınmış bir karar değildir. Son olarak Büyükşehir Belediyesi neden size plaka tahdidi vermiyor?
Sinar, Belediyenin en büyük argümanı şu 56 bin tane araba var ben bu araçların plakalarını sınırlandırırsam ertesi sabah 56 bin tane cebinde 400 -500 bin lira olan insan yaratıcam, ranta yol açıcam gözüyle bakıyor. Bizde belediye ye Oda olarak diyoruz ki eğer siz bu konuda samimiyseniz biz ertesi gün plakalarımızı satmayacağız zaten öyle bir düşüncemiz derdimiz yok. Plakalarımıza 5 yıl üstüne satılamaz koyucağız. Biz bunu kabul ediyoruz. Amacımız plakalarımızı satıp 500 bin lira kazanmak peşinde değiliz. Özellikle tur firmalarında çalışan şoför esnafının evine giderken biraz daha fazla ekmek parası götürebilmesi bizim derdimiz ve sektörün içinde dışarıdan artık insan girmemesi. Plaka tahdidi ile birlikte sektöre girebilecek insan sayısı azalacak ve bizimde önümüz açılmış olacak. Adam araç alıyor ertesi gün can taşıyor. Böyle bir saçmalık olamaz. Sonuç olarak biz bu plakaları bedava almayacağız, karşılığında belli bir bedel ödeyeceğiz ve bu para hem devletin hem de belediyenin hazinesini canlandıracak. Belediye bize plaka vermeyerek kendini de devleti de zarara uğratıyor bu kaynağın gelişine engel oluyor. Şuan da vatandaş da para kaybediyor buradan karlı çıkan sadece tur firmaları bizde şunu düşünmeden edemiyoruz, tur firmaları ile İBB arasında nasıl bir bağ var bunu açıklamalarını bekliyoruz. 52 bin servis 450 bin oy olarak geri dönecektir. Erhan Tekindur - Ahmet Dabanlıoğlu www.tasimacilar.com 03.03.2014 17:00