Suriye ve 3. ülkelere Türk nakliyecisi taşıma yapamıyor

Suriye ve 3. ülkelere Türk nakliyecisi taşıma yapamıyor

Suriye’de devam eden çatışmalardan dolayı Türk nakliye firmalarının gidemediği Suriye ve 3'üncü ülkelere yapılan TIR taşımacılığının Suriyeli firmalarca yapıldığı belirtildi.

Yıllarca başta Suriye olmak üzere Orta Doğu ülkelerine yapılan sebze, meyve, kuru gıda ve sanayi ürünlerinin Türk TIR’ları ile yapıldığını anlatan Muşluoğulları Uluslararası Nakliye Firması sahibi Ali Muşluoğlu, Suriye’de başlayan ve giderek artan olaylardan dolayı Türk TIR’larının ve şoförlerinin can güvenliği olmadığı için gidemediğini söyledi. Muşluoğlu, böyle olunca da Orta Doğu’ya yapılan nakliyeciliğin Suriye TIR’ları ile gerçekleştiğini belirterek “Yıllarca Orta Doğu ülkelerine çalıştık. Şimdi ise bu taşımacılığı Suriye araçları yapıyor. Ekmeğimizi kaybettik” dedi. “Ortadoğu Hataylı nakliyecilerin ekmek kapısı”
1992 yılından bu yana orta doğuya çalıştıklarını ve Orta Doğu’nun özellikle Hataylı Nakliyeciler için iyi bir ekmek kapısı durumunda olduğunu söyleyen Muşluoğlu, Suriye’deki olaylardan dolayı araçlarının büyük bölümünün gidemediğini, yük bulunması halinde ise Azerbaycan ve Gürcistan’a gittiğini ifade etti. Muşluoğlu “Yok pahasına, ölü fiyatına çalışıyoruz. Tüm bölgelere verilen teşvik Hatay’a verilmedi. Aslında, Hatay en önemli konumdadır. Teşvik bölgesi olması gerekirdi. En azından SGK da indirim olurdu. Farklı yatırımlara geçmek için teşvik olabilirdi” dedi. Hatay’ın unutulduğunu, öncülük yapılması gerektiğini kaydeden Ali Muşluoğlu, devletten destek beklediklerini söyledi. “TIR’lar satılığılar çıktı, yok pahasına gidiyor”
Olaylardan önce çok iyi durumda olduklarını ve yeni araç alabildiklerini, ayrıca SGK, vergi gibi primlerini daha rahat ödeme imkanına sahip olduklarından söz eden Muşluoğlu, “Olaylardan sonra işler durdu. Yeni araç alınamıyor. Borçların ödemesi için satılığa çıkan TIR’ların fiyatı yüzde 50 düştü” dedi. “Suriye olayları herkesi mağdur etti”
Suriye ile bu ülke üzerinden diğer ülkelere gidemeyen araçların Azerbaycan ve Gürcistan’a gittiğini söyleyen Muşluoğlu şöyle dedi; “Can güvenliği olmadığı için Orta Doğu’ya gidemiyoruz. Azerbaycan ve Gürcistan’a gidiyor. Ancak daha çok o bölgede yaşayanlar çalışıyor. Bize ise yük bulmamız halinde ölü fiyata gidiyoruz. Bu da bizim için çok zor oluyor.” Muşluoğlu, şoförler ve firmaların mağdur olduklarını, zarar ettiklerini söyleyerek, devletten teşvik ve yeni yatırımlar beklediklerini ifade etti. Abit Kızılca/Reyhanlı www.tasimacilar.com 05.07.2012/17:03