Suriye’de yaşanan durum sona erene kadar kapılar kapalı kalacak

Suriye’de yaşanan durum sona erene kadar kapılar kapalı kalacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yapılan e-GKS uygulamasının tanıtım toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Yazıcı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) ve SPK(Sermaye Piyasa Kurumu) ile birlikte yaptığı, e-GKS uygulamasının tanıtım toplantısının ardından; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, basın toplantısı yaptı. 

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, Limited ve Anonim Şirketler hakkında ki maddesinin değerlendirmesini yapan Bakan Yazıcı; daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

“Şirketler, e- GKS’ye adapte oldu.”

Konuşmasına, MKK yazılımın yapıp; geliştirdiği e-GKS uygulamasıyla başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: “ Yeni Türk Ticaret Kanunu, uygulandığı günden bu yana bir buçuk yıl geçti Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği önemli uygulamalar, hayata geçti. Bu uygulamalardan bir tanesi de, az önce tanıtım toplantısının gerçekleştirildiği Elektronik Genel Kurul Sistemi. Bu süreç, başladığından bu yana SPK ya bağlı şirketler için zorunlu olan bu uygulamaya; 437 şirket katıldı. SPK’ya bağlı 437 şirket, genel kurullarını elektronik kurulda gerçekleştirdi. Şirketlerin, hepsi e-gks ‘ye adapte oldu.” Dedi. 

“Asgari Sermayeler LTD şirketi için 10 bin TL, A.Ş. için 50 bin TL”

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun aldığı kararlardan bir tanesinin de, ticari şirketlerin sermaye yapılarına ilişkin limitler olduğunu söyleyen Bakan Yazıcı: “Yeni Türk Ticaret Kanunu, limited şirketler açısından asgari sermayelerinin 10bin TL, anonim şirketleri açısından da 50 bin TL olması gerekiyor. Kanunun bu maddesinin, iş dünyasına hazırlık yapmak üzere ön gördüğü süre; 14 Şubat 2014’de son buluyor. Yani şirketler 14 Şubat 2014’e kadar asgari sermayelerini belirlenen fiyata getirmek zorunda. Eğer belirlenen fiyata getirmezlerse, kanunun öngördüğü düzenlemeyi ihlal etmiş olurlar ve tasviye sürecine girer. Bizde, ticaret kanununda yaptığımız değişiklikle tasviyeye ilişkin kuralları uygulamak zorunda kalırız.” Dedi.

“Perakende Ticareti’nin düzenlemesi tasarısı, seçimden sonra mecliste.”

Perakende Ticaretinin, düzenlenmesi ile ilgili gelen soruya, çalışmaların devam ettiğini ve çalışmalarda belli bir mesafe kaydedildiğini belirten Yazıcı: “Bence, şu ana kadar gelinen nokta oldukça iyi. Diğer paydaş kurumlarla yeniden görüşeceğiz. Görüşmelerin ardından, taslağı önce ekonomik koordinasyon kuruluna getirip; sonra da bakanlar kuruluna, taşıyacağız. Seçimin hemen sonrasında da bu konuyu, mecliste yasalaşmak üzere müzakereye açmış olacağız.” Dedi. 

“Yurtdışı çıkış harçlarının kaldırılması konusu askıda.”

Yazıcı, yurt dışına çıkış için ödenen harçların kaldırılmasını hususunda daha önce konuyu maliye bakanlığıyla görüşeceğini söylemişti. Ancak, yapılan değerlendirmeler sonucunda harçların düşük görünmesine rağmen; bütçeye 700-800 milyon TL civarında gelir sağladığını dile getiren Yazıcı, harçları kaldırmak istediklerini, bunun olabilmesi içinde; devletin gelir talebinin olduğu ancak, bu talebinde henüz karşılanmadığı için bu kararın şimdilik askıda olduğu belirtti.

“Ortak Sınır Kapısı Uygulamasına bugünlerde başlayacağız.” 

Gürcistan ile birlikte Sarp Sınır Kapısı’nda ortak sınır kapısı uygulaması yapılacak. Yazıcı, Sınır kapısı günlük idarelerinin belirlenip paylaşıldığı, çıkılan veya girilen ülkede; o beyan edilmiş, paylaşılmış verilerin kontrolü şeklinde ki bu uygulamayı bugünlerde Gürcistan’la başlayacaklarını söyledi. 

“Suriye sınır kapılarımızda güvenlik sorunu var.”

Suriye’de ki yönetim ve halkın birbirleriyle çatılmasından dolayı, Suriye ile olan sınır kapılarına değinen Yazıcı şunları söyledi: “Suriye ile 8 tane sınır kapımız var. Bunlardan birkaç tanesi faal durumda diğerleri ise kapalı. Suriye’nin mevcut hükümetiyle, halk tarafından oluşturulan ordunun çatışmasından dolayı; kapılarımızda azami derecede, güvenlik sorunu oluştu Akçakale’de güvensiz bir durum söz konusu. Güvenlik sağlanınca, kapıyı tekrardan uygulamaya açarız. Bunun adı, kapı kama değildir. Bunun adı, güvenlik nedeniyle kapıda ki hizmetlerin durdurulmasıdır. Faaliyetin durdurulmasına sebep olan olgu, ortadan kalkınca faaliyet tekrar başlayacaktır. "

Erhan Tekindur
 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.