Suriye’de Yaşanan İç Savaş ve Kapıların Kapanması Otobüsçü Esnafını Etkiledi

Suriye’de Yaşanan İç Savaş ve Kapıların Kapanması Otobüsçü Esnafını Etkiledi

Asoğlu her yerde olduğu gibi Şanlıurfa’da da haksız rekabetten, pahalı akaryakıt fiyatlarından şikâyet etti. Suriye’de yaşanan iç savaşın Şanlıurfa otobüsçü esnafı üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi anlattı.

1970 yılından beri sektör içinde olduğunu söyleyen Tatlıses Turizm’den Osman Asoğlu ile Şanlıurfa otobüsçü esnafının sorunlarını değerlendirdik. En büyük sorunlarının haksız rekabet olduğunu söyleyen Asoğlu, ‘Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçen yıl 100 TL olarak belirlenen bilet fiyatlarına rağmen ancak 70-80 TL üzerinden satış yapabiliyoruz’ dedi. Bir diğer sorun olarak mazotun çok pahalı olduğunu vurguladı.

‘İleri ki süreç için umutluyum’

Türkiye’de tüm sektörün yaşadığı sıkıntıları bizlerde yaşıyoruz diyen Asoğlu Şanlıurfa olarak çok daha yoğun yaşadıklarını da ayrıca ekledi. Tatlıses Turizm olarak merkez firma olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Diyarbakır, Batman, Silvan, Van Golü gibi bölgelerde tali firmalarımız da var. Bu firmaların bizden gelip-geçişleri bizleri elbette olumsuz yönde etkiliyor’ dedi. Bu durumun bilet fiyatlarına da yansıdığını anlatan Osman Asoğlu şunları kaydetti: ‘biz merkez firma olduğumuz için onlara oranla biraz daha yüksek fiyata bilet kesiyoruz. Bunların hepsi birer olumsuz, bizim açımızdan’ dedi. Asoğlu, durumun ve gidişatın çok da iç açıcı olmadığını ifade etti fakat ileri ki süreç için umutlu olduğunu da ekledi.

‘Savaş ve kapıların kapanması bizi etkiledi’

Şanlıurfa özgülünde mevcut sorunların üzerine eklenen Suriye’de yaşanan iç savaşa da değinen Asoğlu konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: ‘yanı başımızda yaşanan savaş ortamı bizleri olumsuz yönde etkiledi. Hatta Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen yerin Şanlıurfa olduğunu söyleyebilirim. Çünkü savaşın ilerlemesi ile birlikte Suriye-Türkiye arasındaki kapılar kapandı. Tüm bu gelişmeler bizleri elbette etkiledi’ diyerek, savaşın Şanlıurfa otobüsçü esnafını nasıl etkilediği konusunda bilgi verdi.


 

‘Otobüsçülükte 5 yıl iyi, 5 yıl kötü gider’

Her yıl 9-10 tane araba alıp, filosunu yenilediğini kaydeden Tatlıses Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Osman Asoğlu, 2 yıldır herhangi bir alım yapamadığını belirtti. Asoğlu, 2012 yılında 5 araba aldığını, 2013 yılında 4 araba aldığını ve kaç yıldır 10 arabaya tamamlayamadığını ifade etti. Asoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘benim kişisel kanaatim, 1970’li yıllardan beri ben otobüsçülük yapıyorum. 302 Mercedes’i Urfa’ya ilk kez getiren benim. Bizim sektörümüzü 10 yıllık periyotlarla değerlendirecek olursak, otobüsçünün 5 yılı iyi geçer, 5 yılı kötü geçer. Yaşadığımız tüm bu sorunlara rağmen yine de ben gelecekten umutluyum’ dedi.

‘Terörün durması, IMF’ye olan borcun bitirilmesi önemli etkenler’

Osman Asoğlu bu umuduna gerekçe olarak ise, Türkiye’de terörün kalkmasını, IMF’ye olan borcun bitirilmesini önemli etkenler olarak değerlendirerek, hükümetin belki akaryakıtta fiyat indirimine gidebileceğini söyledi. Böylesi bir gelişmenin kendileri için büyük bir menfaat olduğunu belirtti ve ‘bundan böyle otobüsçünün durumunun daha iyi olacağını tahmin ediyorum’ dedi.

‘Türkiye’de otobüsçülük işimiz hiçbir zaman bitmez’

Son dönemde hava alanlarına yapılan yatırımların bazı otobüsçü esnafları ve firmaları rahatsız ettiğini ifade ettiğimiz Asoğlu’ndan konu ile ilgili değerlendirmelerini ve görüşlerini sorduğumuzda ise, şu cevabı aldık: ‘hava yolu taşımacılığı bizi etkiledi, bu doğrudur. Şanlıurfa temelinde değerlendirecek olursak, Urfa’da deniz yok, tren yok. Ne var, kara yolu taşımacılığı var. Bugün THY geldi oraya, bugün günde hemen hemen İstanbul’a 4-5 seferi var. Bu durum sektörümüzü yüzde 40-50 civarında etkiledi. Özellikle kışın daha fazla etkili oluyor. Fakat bugün artık öyle bir noktaya geldik ki, zaman paradan kıymetli… İnsanlar artık 16 saat 19 saat yol gitmek istemiyor. Her şeye rağmen Türkiye’de otobüsçülük işimiz hiçbir zaman bitmez’ dedi. Alev ARSLAN

www.tasimacilar.com 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.