Sürücüsüz araç teknolojisinde lider kim olacak

Sürücüsüz araç teknolojisinde lider kim olacak

E-Mobility seminerinde konuşmacı olarak yer alan TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, sürücüsüz araç teknolojisi ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, E-Mobility seminerindeki konuşmasında Connected and Automated Driving Konferansı’ndaki gözlemlerini aktardı. Connected and Automated Driving Konferansı Avrupa’da sürücüsüz araç konusunda son dönemde yapılan en önemli toplantı. Bu konferansta tanık olduğu tartışmaları dinleyiciler için özetleyen Süheyl Baybalı, “Dünyadaki otomotiv gündemi; sürücüsüz araçların elde ettiği datanın sahiplenilmesi, birbirleriyle ve çevreyle ilgili elde ettiği datanın paylaşımı, obje tanımanın ötesinde birbirinden farklı çevresel görüntüyü tanıyabilmesi, elde ettiği datayı işlemesi ve geri çağırması süreci ekseninde şekilleniyor” dedi.

Konunun anahtar kavramının sürücüsüz araçların elde ettikleri büyük data olduğuna vurgu yapan Süheyl Baybalı’nın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Amerika ve Avrupa en büyük dataya sahip olma konusunda rekabet içerisinde. Tabii Amerika coğrafi olarak avantajlı olan tarafta yer alıyor. Çünkü sürücüsüz araç denemeleri için daha engelsiz ve daha büyük bir coğrafyayı kapsıyor. Bu nedenle Avrupa ülkeleri bir araya gelerek kendilerine ait datayı genişletmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde AB ülkeleri ve İsveç ile Norveç’in içinde olduğu 29 ülke bir araya gelerek koridor anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında, araçlar ülkeler arası geçiş yaparken haberleşme sorunu yaşamayacak. Dolayısıyla Avrupa ülkeleri araçlardan topladıkları data ile Amerika ile rekabet edebilir duruma gelecek.”

Peki sürücüsüz araç konusunda Türkiye nerede konumlanıyor?   

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı’nın bu soruya yanıtı ise şöyle oldu:

“Avrupa ülkeleri sürücüsüz araç testleri ile ilgili sonuçlarını açıklıyor. Örneğin; İsveç -30 derecede sürücüsüz araç testlerini yaptı. İspanya bu konuyla ilgili hukuksal alt yapısını güncelledi. Avusturya taşımacılık alanında bir otoyol ve şehir içi platform hazırlayarak sürücüsüz araç altyapı ve testlerini tamamladı. Bütün bu çalışmalara milyarlarca Euro yatırmalarının sebebi, sisteme entegre olabilmek. Söz konusu teknolojik yatırımların yapılmaması durumunda, veri toplamak imkansız hale gelecek. Bu yatırımı yapmayan ülkeler kaybeden tarafta yer alacak. Biz de bu sisteme entegre olmak zorundayız. Üniversitelerle konuşarak, tedarik sanayi olarak bu işe müdahale etmemiz şart.”

Sürücüsüz araçların avantaj ve dezavantajlarına da değinen Baybalı, “Mevcut durumda sürücüsüz araç teknolojisinin sosyal ve çevresel açıdan avantajları konuşuluyor. Ama ilk aşamada bir kaos yaşanacak. Çünkü eski araçlarla sürücüsüz araçlar aynı yolu kullanacak. Dolayısıyla hem bir trafik keşmekeşi yaşanacak hem de eski araçlarla sürücüsüz araçların aynı yolu kullanmasına bağlı olarak bir takım tehlikeleri ve yasal problemleri de beraberinde getirecek. Şu anda, işbirliği anlaşmasını imzalayan 29 ülke, sigorta sistemleri ile ilgili düzenlemeleri birlikte oluşturmaya çalışıyorlar ve bu süreci 2019’a kadar tamamlamayı planlıyorlar” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.