Takograf! Bakanlık Ne Erteledi?

2019 Yılı içinde yayınlanan yönetmelikler ve genelgeler ile, 1 Ocak 2020 tarihinden başlayarak, firmalara, takograf  verilerini  ve sürücü kartı verilerini  her ay indirerek, bir sonraki ayın sonuna kadar TOBB takograf veri bankasına yükleme  mecburiyeti getirilmişti. Bu kapsamda, verileri yüklemeyen firmalara, verisi yüklenmeyen araç başına 2 Uyarma verileceği belirtilmişti.

Uygulama 1 Ocak 2020 tarihinde başlamış, ancak sektörden yükselen itirazlar nedeni ile, bir  duyuru ile  ‘’Uyarma’’ yaptırımı ertelenmiştir. Duyuruda ‘’ Ancak bahse konu firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine, mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve söz konusu altyapının tamamlanabilmesi amacıyla KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. ‘’ denmiştir.

Maalesef, bu duyuru sektör tarafından yine yanlış anlaşılmıştır. Sektör, duyurudan ‘’Takograf ve sürücü kartı verilerini indirme zorunluluğu ertelendi’’ sonucunu çıkarmıştır. Bu nedenle takograf ve sürücü kartı verilerinin indirilmesi ve saklanması ile ilgili zorunlulukların ne zaman başladığını tekrar vurgulama ihtiyacı doğmuştur.

Veri indirme ve saklama zorunluluğunun başladığı tarihler;

 

Yurtiçi Nakliyat

Uluslararası Nakliyat

Takograf Türü

Veri indirme

Saklama

TOBB’a Veri Yükleme

Veri indirme

Saklama

TOBB’a Veri Yükleme

Analog Takograf

2004 (Kağıtlar)

Yok

2004 (Kağıtlar)

Yok

Dijital Takograf

30.06.2014

01.01.2020

16.06.2010

01.01.2020

Tablodan görüleceği gibi, 2004 yılından başlayarak, tüm firmalar analog takograf kağıtlarını 30 gün sonunda sürücüden almak ve arşivlemek zorundadırlar. Dijital takograflarda ise, uluslararası nakliyatta çalışan firmalar 16.06.2010 tarihinden itibaren, yurtiçi nakliyatta çalışan firmalar ise 30.06.2014 tarihinden itibaren takograf verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini ise en geç 28 günde bir indirerek, bilgisayar ortamında 12 ay saklamak zorundadırlar. İndirilen takograf ve sürücü kartı verilerinin TOBB veri bankasına yüklenmesi ise, 2018 yılında gündeme gelmiş, ertelemelerle 1 Ocak 2020 de uygulama başlatılmıştır. Duyuru dikkatle okunursa, ertelenen uygulamanın takograf verilerinin TOBB veri bankasına yüklenmesi işleminin değil, uyarma cezası verilmesinin olduğu anlaşılmaktadır. Firmalar zaten, tabloda belirtilen tarihlerden başlayarak takograf ve sürücü kartı verilerini indirmek ve arşivlemek zorundadırlar. Bakanlık , 30 Haziran 2020 tarihine kadar verilerin TOBB  veri bankasına yüklenmesini istemektedir, ancak yüklemeyenlere uyarma cezası vermeyecektir. Verileri yükleme veya yüklememe konusunda firmalar kendi tercihlerini yapmalı ve kararlarını vermelidirler. Ama asla, takograf ve sürücü kartı verilerini indirme ve saklama işlemini ihmal etmemelidirler!

Bilal Yeşil

Taşımacılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.