Takograf! Bir harf, ne değiştirir?

Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 8 Kasım 2018 tarih ve 30589 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yapılan ve bir hata sonucu olduğunu düşündüğümüz bir değişiklik, uygulandığı taktirde, özellikle uluslararası nakliyatta çalışan firmaları zor durumda bırakabilecektir.

Yönetmelik değişikliğinin 2 nci maddesi şöyle demektedir;

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin (Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik) 5 nci maddesinin birinci fıkrasının  (g) bendinin (1) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükten kaldırıldığı bildirilen (g) bendinin (1) numaralı alt bendi bulunmamaktadır. 5 nci maddenin (ğ)  bendinin (1) numaralı alt bendi bulunmaktadır. Yürürlükten kaldırıldığı belirtilen alt bend şu şekildedir; Servis tarafından kullanılacak damgaya at kurşun mühür, çakma mühür, plastik mühür, hologram etiket gibi malzeme bilgisi ile damga üzerinde olması gereken ve servis tarafından belirlenen servis tanıtıcı işaret veya logoyu gösteren damgaya ait ölçeklendirilmiş çizim ile servisin kullanacağı kalibrasyon belgesi ve montaj etiketi örneği. (Yetki almak için dilekçeye eklenecek belge ve bilgiler)

Bazı takograf servisleri bu değişikliği, sensör ve takograf mühürlerinin iptal edildiği ve muayenelerde sensör ve takografın mühürlenmeyeceği şeklinde yorumlamaktadırlar. Mühürleme ilgili hükümler, uluslararası sözleşmelerde,  halen yürürlükte olan takograf cihazları yönetmeliği ile takograf cihazları muayene ve damga yönetmeliğinde yerinde durmaktadır. Kaldı ki, her servisin kullandığı mühürün şekli ile damga numarası, bakanlık tarafından Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’na bildirilmektedir. AB ülkelerinde mühürlerin sökülmüş olması, mühürlerin üzerindeki numaraların birbirinden farklı olması, mühühürlerin usulüne uygun yapılmaması çok ciddi ihlal olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin  yeni EU.165/2014 Takograf Yönetmeliği, 15 Haziran 2019 dan sonra daha güvenli mühürlerin kullanılmasını öngörmektedir.

takograg-kalibrasyon.jpgtakograf-muhuru.jpgtakograf-parcasi.jpg

Takograf onarımlarının ve muayenelerinin tam, zamanında ve doğru yaptırılmasından birinci öncelikle araç sahipleri sorumludur. Firma sahipleri cezaları daha sonra muayeneyi yapan takograf servisine rücu edebilir, ancak o ana kadar ciddi mağduriyetler yaşayabilirler. Bu nedenle firmalara, araçlar takograf muayenesinden geldiğinde mühürlerin yapılıp yapılmadığını ve mühürlerin hepsinde servis numarasının aynı olduğunu kontrol etmeleri önerilir. Yönetmelikteki bu çelişkinin, bir hata sonucu oluştuğunu ve yazanın (ğ) yerine  (g)  yazmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bakanlık da, yakında gerekli düzeltmeyi yapacaktır diye düşünüyoruz. Duyurulur.

Bilal Yeşil
Taşımacılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.