Takograf verisi indirme ve yüklemede değişiklikler.

Bilindiği üzere, 16 Haziran 2010 tarihinde uluslararası nakliyatta çalışan ve yeni tescil edilen araçlar için, 30 Haziran 2014 tarihinde yurtiçi nakliyatta çalışan ve yeni tescil edilen araçlar için dijital takograf takma zorunluluğu başlamıştır. Ayrıca  yurtiçi nakliyatta çalışan analog ve elektronik takograflı araçlar için 1996 modelden başlayarak, bir  takvime bağlı olarak dijital takogafa geçiş zorunlu kılınmıştır. Bu süreç 2008 model ve yukarısı araçlar için devam etmektedir. Dijital takogaf zorunluluğunun başladığı tarihten itibaren, araç sahipleri takograf  verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini 28 günde bir indirip 12 ay süre ile saklamak zorundadır. Bu zorunluluğa ek olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı takograf ve sürücü kartı verilerinin her ay indirilerek bir sonraki ayın sonuna kadar TOBB tarafından tesis edilen takograf veri bankasına yüklenmesi hükmünü getirmişti. Bu zorunluluk uluslararası nakliyatta çalışan araçlar için 1 Ocak 2021 de, yurtiçinde çalışan firmalar için 1 Ocak 2024 tarihinde başlayacaktı.

21 Kasım 2020 tarihinde, Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde konu ile ilgili olarak yapılan değişiklikler resmi gazetede yayınlanmıştır. Yapılan değişiklik ile, konuyu düzenleyen yönetmelik maddeleri şu hale gelmiştir.

Madde 40, (31) nci fıkra:

(31) Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren  üçer aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi  takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine  2 uyarma verilir.

Geçici  Madde:2, (1) fıkra, e)  bendi;
40  ncı maddesinin otuz birinci fıkrasının son cümlesi  1/1/2024 tarihine kadar, uygulanmaz.

Söz konusu son cümle ise; ‘’Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine  2 uyarma verilir’’ şeklindedir.

Kısaca; Takograf verileri üç ayda bir, sürücü karı verileri 28 günde bir indirilecek ve indirilen veriler, verinin indirildiği aydan sonraki ayda TOBB’a yüklenecektir. Hem Uluslararası nakliyatta ve hem de yurtiçi nakliyatta çalışan firmalar, verileri 1 Ocak 2021 de TOBB’a  yüklemeye başlayacaklardır. Ancak verileri yüklemeyen firmalara verilmesi öngörülen 2 uyarma cezası, 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanmayacaktır. Medyada çıkan, uluslararası nakliyatta çalışan firmaların veri yükleme tarihinin 1 Ocak 2024 tarihine ertelendiği bilgisi, gerçeği yansıtmamaktadır. Yönetmelik değişikliği yayınlandığı tarihte yürürlüğe girmektedir. İnanmayan, karayolu taşıma yönetmeliği ve değişikliğine bakabilir.

 

Yönetmeliği incelemek için tıklayınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.