Takograf kullanıcılarının dikkatine!

Takograf kullanıcılarının dikkatine!

Uluslararası Takografçılar Derneği’nin de çalışmaları sonucunda ay sonuna kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’deki tüm yol kenarlarındaki istasyonlarda takograflarda kalibrasyon denetimi başlayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, yurt içi ve yurt dışı taşımacılık yapan araçlarda kullanılan takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemleri ile ilgili esasların belirlendiği “Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği” 15/3/2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yol kenarı denetim istasyonlarında takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerine ilişkin denetim faaliyetlerine başlayarak kullanıcıların sorumlu oldukları bu konuda mağdur olmamaları için takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerini bakanlığın yetkilendirdiği servislere yaptırmaları gerekiyor.

Bakanlığın yetkilendirdiği servislerde muayene ve damga işlemlerini yaptırmayanların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yol denetimlerinde Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği 1.464 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.


Takograf kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenler

Uluslararası takografçılar Derneği Başkanı Mustafa Çobanlı takograf kullanıcılarının dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı: “Muayene ve damgalama işlemleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş yetkili takograf servislerince yapılmakta olup bu servislere Bakanlığımız Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından ulaşılabilir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konu da bu işlemler sadece servisin bakanlıkta ilan edilen adresinde yapılabilmesi mümkün olup, gezici ya da çantacı şahıslara itibar etmemeleri gerekiyor. Geçerlilik süresi 2 yıl olup Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’nin 8. maddesinin 4. fıkrasındaki durumlar oluştuğu anda en yakın yetkili servise giderek muayene ve damgalama işlemlerini yaptırması gerekiyor.

Cezaya maruz kalmamak için aracınızda takograf cihazınıza ilişkin kalibrasyon belgesi veya montaj etiketinin olmasına, geçerli bir kalibrasyon belgesinin olmasına, kalibrasyon belgesindeki ve montaj etiketindeki bilgilerde tutarsızlık olmamasına, montaj etiketinin hasarlanmış yada yıpranmış olmasına, takograf cihazının damgalarının tam olması, takograf cihazı ve aksamlarında herhangi bir müdahalenin olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.”

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.