Takograf üreticisinin, takograf kağıdını kullanmak zorunda değilsiniz !

Takograf üreticisinin, takograf kağıdını kullanmak zorunda değilsiniz !

Sektördeki firmaların çokça merak ettiği “takograf üreticisinin takograf kağıdını kullanmamız zorunlu mu” sorusu gazetemizin yaptığı araştıma ile yanıtını buldu.

Takograf kullanan firmaların kafasını kurcalayan bir konu da takograf kağıdı nedeniyle üretici fimaların kendilerine kendi takograf kağıtlarını kullanmadığı takdirde bozulmalar yaşanacağını telkin etmeleriydi. Yapılan araştımaya göre üreticilerin, tüketicilere bu yönde telkinde bulunmaları ve baskı yapmaları, yürülükteki rekabet kurallarına aykırı.. Takograflarla ilgili tip onayı olması gereken ürünler takografın kendisi, analog ve dijital takograk kağıdı, uzaktan veri indirme cihazları, dijital takograf kartları ve sensörleri olarak biliniyor. Veri indirme cihazları ve veri analiz yazılımlarının tip onayı almasına ise gerek görülmüyor. Yukarıda tip onayı alması gerekenler takograf ekipmanları arasında bulunan analog ve dijital takograf kağıtları, markası ne olursa olsun, kullanılmak üzere onay aldığı her marka ve model analog takografta kullanılabilir. Kağıdın onaylı olup olmadığını nasıl anlaşılır ?
Analog takograf kağıtları için; kağıdın arka kısmında, kağıdın tip onay numarası ile kullanımının uygun olduğu analog takografların tip onay numaraları bulunur.Ayrıca, yönetmeliklere göre,sürücünün adı,aracın plaka numarası,seyahat çıkış yeri ve seyahat sonu nerededir ve kilometre durumu , yapılan kilometre, tarih ve imza gibi bilgilerinde bulunması gerekir. Dijital takograf kağıtları için ise dijital takograf kağıtlarının da arka kısmında, sürücünün adı,sürücünün kart numarası,aracın plaka numarası,seyahat çıkış yeri ve kilometre durumu, seyahat sonu nerededir ve kilometre durumu yapılan kilometre, tarih ve imza gibi bilgilerinde bulunması gerekir. Ayrıca 24 saati kapsayan ve etkinlikleri gösteren bir grafikte bulunmalıdır. Bu bilgilerin dışında, kağıdın tip onay numarası ve kullanılabileceği takografların onay numaraları bilgiside burada yer almaktadır. Bu bilgiler ürün ambalajı üzerinde de yer almaktadır. Takograf onay numarasını nasıl bulacaksınız?
Analog takografların arkasında ve iç kısmında, dijital takografların ise yazıcı çekmecesinin iç kısmında bir etiket bulunur.Bu etiketin alt kısmında ‘’e’’ ile başlayan bir numara vardır.Bu ‘’e’’ harfi ve onu takip eden rakamlar, cihazın tip onay numarasını gösterir. Taklit olarak satılan takograf kağıtlarından almamak içinse, mutlaka faturalı ve onay belgeli ürün almanız gerekiyor. www.tasimacilar.com 04.02.2012 / 16:55