Sahtekarlık Yapan Takograf Servisi Kapatıldı!

Yapılan kontrollerde,  tehlikeli sonuçlar doğurabilecek uygun olmayan kalibrasyon işlemi yapan bir takograf servisi çalışanı ile çalıştığı servisin yetkisi iptal edilmiştir. Takograf servisinin, sağlam olduğu halde, takograf için bozuk raporu verdiği, aynı takografı başka bir araca taktığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yaptıkları takograf kalibrasyon sonucu, aracın gerçek hızının kaydedilen hızdan % 30 daha yüksek olduğu görülmüştür. Yani, araç 100 km/h hız gösterdiğinde, araç gerçekte 130 km/h hızda seyretmektedir. Servisin ve çalışanın yetkisi 5 yıl süre ile askıya alınmıştır.

Alıcısı olmayan ürün ve hizmetin satıcısı olmaz. Sağlam takografa neden bozuk raporu verilir? Aracın sürücüsü son dönemde, yüksek cezalar gerektiren kural ihlalleri ve manipülsayonlar yapmış ise, takografın verileri indirildiğinde ve kontrol edildiğinde bunlar kolaylıkla görülebilir. Ama henüz veriler indirilmeden, bir takograf servisinden ‘’Takograf bozuktur, verileri indirilememektedir’’ raporu alırsanız, bir önceki veri indirmeden sonraki veriler yok olduğundan, yaptırımdan kurtulabilirsiniz.  Ayrıca, yeni bir takograf takılacağından, sıfırdan başlamış olursunuz. Bunun için servise üste para verir, yeni bir takograf içinde ayrıca para ödemeye razı olursunuz.

Bu haberin Türkiye ile ilgisi, takograf servisi kelimesi dışında yoktur. Ama benzer mevzuat ve yaptırımlar ülkemizde de yürürlüktedir. Hatta diğer ülkelerden farklı olarak, takograf ülkemizde ölçü ve ayar mevzuatı kapsamında olduğu için, daha ciddi yaptırımlar, hapis cezası bile söz konusudur.

takograf-003.jpg

Bilal Yeşil

Taşımacılar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.