Taşımacılık mesleğinin pabucu damamı atılıyor?

Taşımacılık mesleğinin pabucu damamı atılıyor?

Yolcu ve eşya taşımacılığı için Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan ''Yetki Belgesi'' sayısı son bir yılda düşüş gösterdi.

16 Ocak 2012- 15 Şubat 2013 tarihleri arasında alınan 14 farklı çeşit belgeden 6'sı düşüş yaşarken 8 belge sayısının artmasına rağmen genel toplam 41 bin 42 adet düştü.

16 Ocak 2012 tarihinde 552 bin 828 adet olan yetki belgesi sayısı, 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle 511 bin 786 adede geriledi.

Ulaştırma bakanlığının yetkisiz kişilerin taşımacılık yapmasını engellemek amacıyla çıkardığı her firmanın alması zorunlu olan yetki belgeleri fiyatları yolcu ve eşya taşımacılığı yapan firmaların sıkça şikâyet ettiği konulardan biri. Gerek vergiler, gerek kesilen cezalar gerekse de rekabet ortamı nedeniyle para kazanamadıklarını sıkça dile getiren taşımacılar sorunların çözülmesini beklerken, alınan yetki belgelerinin sayısının son bir yıl içerisinde 41 bin 42 adet düşmesi bazı firmaların ayakta duramayarak yok olduğunun en güzel kanıtı.

K belge sayısı düşüş yaşamasına rağmen lider

Geçtiğimiz dönemlerde en fazla yetki belgesi sahibi firmalar eşya taşımacılarıydı. Bu oran 2013 itibariyle de değişmedi. Yetki belgelerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı eşya taşımacılığı firmaları geriye kalan yüzde 10'luk kısım ise yolcu taşımacılığında yer alan firmalar tarafından alındı. En fazla belge 511 bin 786 adet ile eşya taşımacılarına ait. Bu sayı geçtiğimiz yıl 552 bin 828 adetti.

A1 ve A2 türü yetki belgesi sayısı 16 Ocak 2012 tarihi itibariyle 284 adetken, 15 Ocak 2013 tarihi itibariyle 297 adet oldu.B1, B2 ve B3 türü yetki belgelerinin toplamı ise 237'den 264'e yükseldi.

Ticari amaçla uluslar arası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen C türü yetki belgelerinin toplamı 16 Ocak 2012 itibariyle 2.174 adetken 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle 2512 adede ulaştı.

D türü yetki belgelerinde önemli artış

D türü yetki belgesi oranı büyük bir artış yaşadı. Geçtiğimiz yıl 32 bin 684 adet olan D türü yetki belgesi toplamı bu yıl 11 bin 411 adet artarak, 44 bin 95 adede ulaştı.

D türünde ise en dikkat çeken yükseliş, yetki belgesi sahibinin adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt/taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilen D3 yetki belgesinde görüldü. Neredeyse yüzde yüz artan D3 türü etki belgesi sayısı 540 adetten 1103 adede ulaştı.

En fazla düşüş K1 belge sayısında oldu

En fazla düşüş ise K türü yetki belgelerinin sayısında oldu. Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen K türü yetki belgelerinin sayısı geçtiğimiz yıl 509 bin 774 iken bu yıl 456 bin 939 adede geriledi.

En fazla düşüş K1 türü yetki belgesinde yaşandı. Yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapacaklara verilen K1 türü yetki belgesi sayısı 67 bin 593 adet düşüşle 170 bin 487 adetten 102 bin 894 adede geriledi.

Ticari amaçla yolcu taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen F türü yetki belgesi 2 bin 340 adetten 2 bin 482 adede yükselirken, ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen G türü yetki belgesi ise 1755 adetten 2 bin 106 adede yükseldi.

En az artış L türü yetki belgesi sayısında oldu

En az artış L türü yetki belgesi sayısında yaşanırken, onu sırasıyla A, N ve B türü yetki belgeleri takip etti.

En az artış ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen L türü yetki belgesi sayısında yaşandı. 169 adet olan belge sayısı sadece 11 adet artarak 180 adede yükseldi.

184 adet olan ticari amaçla il sınırları içinde ve yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen N türü yetki belgesi 203 adede yükseldi.


M türü yeki belgesi sadece 3 adet geriledi

En az düşüş ise ticari amaçla kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen M türü yetki belgesi sayısında oldu. M türü yetki belgesi sayısı toplamı geçtiğimiz yılın ocak ayında 43 adet iken bu yıl 40 adette kaldı. M türü yetki belgesini ise P ve T türü yetki belgeleri takip etti. Dağıtıcılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen P türü yetki belgesi sayısı 79 adetten 64 adede düştü.

Terminal işletmeciliği yapacak tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen T türü yetki belgesi ise 317 adetten 265 adede düştü.

Yetki belgelerinin fiyatlarında ise 16 Ocak 2012- 13 Şubat 2013 tarihleri arasında herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

• A Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla otomobil ile yolcu taşımacılığı ve oto kiralama işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• B Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla otobüs ile uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• C Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla uluslar arası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• D Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• E Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla yolcu ve eşya taşımacılığı yapacak kamu kurum ve kuruluşlarına verilir.

• F Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla yolcu taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• G Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla eşya ve kargo taşımacılığı konusunda acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• H Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı konusunda komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• K Türü Yetki Belgesi: Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• L Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• M Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• N Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla il sınırları içinde ve yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• P Türü Yetki Belgesi: Dağıtıcılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

• R Türü Yetki Belgesi: Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararasında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak tüzel kişilere verilir.

• T Türü Yetki Belgesi: Terminal işletmeciliği yapacak tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum