Ticari Araç tescil işleminde ÖTV belgesi rezaleti

Ticari Araç tescil işleminde ÖTV belgesi rezaleti

Kamuda farklı nedenlerden kaynaklı sıkça gündeme gelen diplomasi trafiği ve ağır işleyen bürokrasi şikâyetlerine bir yenisi daha eklendi.

Bazen mevcut bir uygulamanın revize edilmesi bazen var olan bir uygulamada işlemlerin hızlandırılması bazen de uygulama içindeki kaçakların engellenmesi adına yapılan her yeni uygulama zaten ağır işleyen bürokrasiyi hepten kilitler hale getiriyor.

Uygulama şaka gibi sonuçlar veriyor

Bunun en son örneğini sıfır araç ticareti yapan bayiler ve alıcılar yaşamaktalar. 13.06.2013 tarihinde Gelirler İdaresi’nin getirdiği yeni uygulama araçlar için ÖTV belgelerinin sistemden dökülmesini engelledi. Türkiye’ye özgü, şaka gibi gelişen süreç sıfır araç alanları ve bayileri karşı karşıya getirdi.

Kaçakçığı önleyim derken…

Taşıtlarda matrah farklarının ve vergi ziyanının önlenmesi amacıyla geçilen bu uygulama bayi ve aracıları, doğru bildirim yapan firmaları mağdur etti. Vergi dairesinin bu uygulaması nedeniyle tüm araç müşterileri kavga eder hale gelmiş ve tamamı mağdur olmuştur.

Vergi ödendiği halde ÖTV Belgesi yok!

Araç satış işlemleri bittikten sonra vergilerin ödenmesi için gidilen Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi’nde ilgili vergiler vezneye ödendikten sonra ruhsat ve plaka işlemlerinin başlaması için ihtiyaç vardır. Fakat Gelirler İdaresi’nin matrah farkı ve vergi kaçakçılığını önleme adına yürürlüğe koyduğu ve doğru bildirimde bulunan firmaları da bu arada mağdur ettiği uygulama nedeniyle ÖTV Belgesi sistem tarafından dökülemiyor. Bu uygulama sebebiyle sürecin bir diğer halkası olan Trafik Tescil Müdürlüğü’nde ruhsat ve plaka işlemleri de başlayamıyor. Çünkü yasa gereği Trafik Tescil Müdürlüğü satışı belgeleyen alış ve satış faturası, beyanname, vergilerin ödendiğine dair dekont ve tahakkuk beyanını tam ve eksiksiz istemektedir. Pratikte ÖTV vergisi ödendiği halde ÖTV Belgesi’nin bulunmaması nedeniyle bir diğer kuruma belgelenemiyor, ispatlanamıyor.

Yetkililer duyarsız

Konu ile ilgili olarak tarafları isyan ettiren husus tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Edindiğimiz bilgilere göre Ümraniye Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi Müdürü ’uygulama ile ilgili bakanlığın yazılı emri olmadığından hiçbir işlem yapmayacağını söyleyerek’ bayi ve alıcılara yardımcı olmuyor, konunun yapıcı ve ivedilikle çözümü yerine kördüğüm haline getiriyor. En üst kademedeki ÖTV Daire Başkanı dahi yardımcı olmak bir yana bilgi dahi vermeyerek, sistemde yer alan “ÖTV Belgesi alabilmek için vergi dairenize başvurunuz” mesajına istinaden vergi dairesine başvuru yapılmasına rağmen hiç bir şekilde başvurular işleme alınmıyor.

Bayiler, Maliye Bakanı’ndan acil çözüm bekliyor

Kaş yapayım derken göz çıkaran uygulama İstanbul’da tarafları karşı karşıya getirmekle kalmayıp, bir an evvel ekonomik faaliyet içinde olması gereken onlarca aracı da bağlayarak zarara uğratıyor.

Sıfır araç ticari yapan tüm firmalar konunun daha fazla zarara sebebiyet vermeden, başta ilgili kurumlar ve yöneticileri olmak üzere, Maliye Bakanlığı’ndan ve yetkililerinden acil çözüm bekliyorlar.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.