TIR-EPD Hızlı Geçiş Hattı uygulamasına Altınyıldız’dan destek

TIR-EPD Hızlı Geçiş Hattı uygulamasına Altınyıldız’dan destek

IRU Başkanlık Divanı Toplantısı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altınyıldız, TIR-EDP sisteminin entegrasyonu açısından IRU ile ortak hareket edeceklerini belirtti.

Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği (IRU) Başkanı Janusz Lanny ve Genel Sekreter Martin Marmy’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen IRU Başkanlık Divanı Toplantısı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altınyıldız, TIR-EDP Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması ile taşımacılık işlemlerinin daha hızlı ve düşük maliyetlerle yapılacağını ifade etti. Ayrıca Altınyıldız, IRU’nun taşımacılık konusundaki tüm çalışmalarını destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.


“Taşımacılık maliyetlerini aşağı çekmek için ciddi mesai harcıyoruz”
Türkiye’nin dünyanın en büyük karayolu TIR filosuna sahip ülkelerden bir olduğuna dikkat çeken Altınyıldız, “2023 hedeflerine göre mevcut taşımacılık faaliyetleri üç katından fazla artacak ve taşımacık giderlerinin düşürülmesi her geçen gün daha da önem kazanacak. Bu kapsamda maliyetlerin düşürülmesi ve taşımacılık sisteminin daha hızlı ve güvenli hale gelmesi için bakanlığımız geçtiğimiz günlerde TOBB ve IRU ile birlikte imzaladığı protokolle TIR elektronik ön bildirim uygulaması hayata geçirildi. Taşımacılık ve gümrükleme maliyetlerini daha da aşağılara çekmek için bakanlık olarak yoğun mesai harcıyoruz. IRU’dan beklentim, ülkeler arası işbirliğinin artırılması ve maliyetlerin azaltılması noktasında bugüne kadar gösterdiği çabalarını arttırarak sürdürmesidir” şeklinde konuştu.


“Taşımacılık faaliyetleri daha ekspres hale gelecek”
TIR-EDP sisteminin Türkiye’de uygulamaya geçilmesi ile ilgili değerlendirme yapan IRU Türkiye Daimi Temsilcisi Haydar Özkan, “Bu sistem ithalatta uygulamaya başlandı. TIR-EDP sistemi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gerekli altyapıyı sağlaması ile bir ya da 2 ay içinde ihracatta da uygulamaya geçilecek. Bu sistem IRU’nun geliştirdiğini bir elektronik iletişim sistemi. TIR-EDP sistemi ile TIR karnesi ile sisteme girişi yapılan aracın ne taşıdığı, nereye taşıdığı daha gümrüğe gelmeden belirtiliyor. TIR Elektronik Ön Beyanı şuanda sadece gümrük geçişlerini kolaylaştırmıyor aynı zamanda ticareti de kolaylaştırıyor. Aynı zamanda şuanda Avrupa’da yavaş yavaş yaygınlaşan TIR-EPD şeridi ile önceden ön beyanını yapmış olacak ve hiç beklemeden sınır kapısından çıkış yapabilecek”


IRU’nun şuanda Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya ve Türkiye arasında TIR-EPD şeridi oluşturmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Özkan, “Bulgarisitan, Sırbistan, Makedonya bu şeridi açmak için IRU ile anlaşmaya vardı. Türkiye’de bu şeridi açarsa gerçekten profesyonel olarak yapılan taşımaların önünde oluşan tüm engellerde kalkmış olacak. Güvenlikten önün vermeden taşımacılık daha ekspres hale getirilmiş olacak” dedi. TIR-EDP sistemi
Gümrüklerdeki bir kaç saatten bir kaç güne uzayan kabul edilemez bekleme süresinden bir çok ülke ticaretin gelişmesinden faydalanamıyor. Öngörülemeyen önemli gecikmeler ek taşıma maliyetine ve süresine neden oluyor, ticareti negatif şekilde etkiliyor, dolayısıyla ulusal ekonomilerin büyümesini ve istihdamını etkiliyor. IRU’da bu olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla TIR Elektronik Ön Beyan (TIR-EPD) Hızlı Geçiş Hattı sistemini hayata geçirdi. Tamamen ücretsiz olan bu sistem ile TIR’ların sınır geçiş noktasına varmadan gümrüklere gerekli TIR verilerini sağlanmasını amaçlıyor. Gümrüklere önceden uygun risk değerlendirmesini başlatma imkanını veren bu sistem gümrük işlemlerinin ve kontrolünün etkinliğini de geliştirecek. Dijital imzalı, şifreli ve tamamen güvenli yük ve transit verilerinin yalnızca kimliği ve yetkisi tam belirlenmiş TIR operatörlerinin yollamasını sağlayan bu sistem ile merkezdeki ve sınır geçiş noktalarındaki gümrük idarelerinin işini de kolaylaştıracağı belirtildi.


TIR-EPD Hızlı Geçiş Hattı’nın faydaları
TIR-EPD Hızlı Geçiş Hatları sınırın iki tarafında oluşturulacak özel şeritler ile aracın sınır gümrüğüne gelmeden önce TIR-EPD IT uygulamasından kimliği ve yetkisi tam belirlenmiş filo/ticaret operatörleri tarafından gerekli yük ve transit verilerinin elektronik ön beyan ile gönderilmesi, gümrüklere önceden risk değerlendirmesi yapılmasını ve hangi aracın özellikle kontrol edilmesinin belirlenmesini sağladığı ifade edildi. TIR gümrük kurşunu ve TIR-EPD Hızlı Geçiş Hatlarını kullanma izni olan mal taşıyan TIR yalnızca TIR karnelerinin taranması ve mühürlenmesi işlemi ile sınır geçişi sağlanıyor. dolayısıyla gümrükten çok hızlı bir şekilde kontrol edilerek sınırda bekleme sürelerinin ve taşıma maliyetlerinin çok azalmasını sağlıyor. TIR-EPD Hızlı Geçiş Hattı uygulanması, sınırlarda yalnızca kuyrukların azalmasını değil aynı zamanda gümrük memurlarının ve araç sürücülerinin çalışma şartlarını da iyileştiriyor. Tüm bu veriler göz önüne alındığında ticareti kolay ve güvenli hale getirip taşıma süresini ve maliyetini de azaltacağı belirtildi. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 22.06.2012/14:14