TIR Karnesi Sayfa Sayısına Dikkat

TIR Karnesi Sayfa Sayısına Dikkat

Son zamanlarda Habur sınır kapısının kapalı olması dolayısıyla Gürbulak sınır kapısının yoğunluğu oldukça artmış ve son günlerdeki ağır hava şartlarının da etkisiyle Gürbulak sınır kapısındaki kuyruklar 05.01.2015 tarihi itibariyle 33 kilometreyi bulmuştu

Diğer yandan, ülkemiz Dilucu sınır kapısından çıkış yapmak üzere Orta Asya’ya taşımalar yüksek maliyetler nedeniyle tercih edilemez iken, Azerbaycan’ın Türk taşımacıları için yapmış olduğu iyileştirmelerin Nahçıvan tarafınca da uygulanmaya başlandığı bilgisi Derneğimize ulaşmıştır. Söz konusu iyileştirmelerin etkisiyle, taşımacılarımız İran’ı transit geçerek Türkmenistan’a yapılan taşımalarda geçiş belgesi kullanımı gerekmediğinden bu güzergahı denemiş ve İran transit geçilmek şartıyla Türkmenistan’a yapılan taşımalar gerçekleştirilebilmiştir.  
 
Bu itibarla, Gürbulak’a alternatif olacak Dilucu sınır kapısından çıkış yaparak Türkmenistan ve ardı ülkelere taşıma yapacak olan taşımacılara söz konusu sınır kapısından, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan geçiş belgelerinin dağıtımının yapılması hususunda Ulaştırma Bakanlığımız nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.
 
Bu çerçevede, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları’nda yer alan güzergahlara Dilucu Sınır Kapısından çıkış yapılarak Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan ülkelerine gidiş güzergahlarının tanımlanması ve ilgili ülke geçiş belgelerinin dağıtımının yapılması yönündeki taleplerimiz gerçekleştirilinceye kadar, geçiş belgesi şartı olmayan İran'a ve Türkmenistan’a yapılacak taşımalar Dilucu sınır kapısı kullanılarak yapılabilmektedir.

Dilucu Sınır Kapısından çıkış yapmak suretiyle İran’a ve Türkmenistan’a yapılacak taşımalarda 4 yapraklı TIR Karnesi yeterli olamayacağından 14 yapraklı TIR karnesinin kullanılması önem arz etmektedir. 
 
Diğer yandan, 4 yapraklı TIR Karnesi ile Dilucu’na varış yapan araçların devam eden seferine ilişkin TIR Karne yaprak ihtiyacı ile ilgili gümrük işlemleri, geçerli yeni bir TIR Karnesi getirilmesi kaydı ile yapılabilmektedir. Söz konusu işlemler, Dilucu Sınır Kapısı tarafından 1 Seri Numaralı TIR İşlemlerine Dair Gümrük Genel Tebliği’nin 20’inci maddesindeki “Art arda iki ayrı TIR karnesinin kullanılması” başlıklı hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilebilmektedir

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.